Pirc Musar: Pričakujem, da se bo kršenje človekovih pravic čim prej uredilo

Slovenija 10. Jan 202314:48
nataša pirc musar
Matjaž Klemenc/UPRS

Ob današnji stavki pacientov je k rešitvam na področju zdravstva pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Pričakujem, da se bo kršenje človekovih pravic državljanov in državljank, ki nimajo urejenega dostopa do zdravstvenih storitev oziroma osebnega zdravnika, čim prej uredilo," je zapisala v sporočilu za javnost.

Pred današnjo stavko pacientov, ki se bo odvila po več slovenskih mestih, se je oglasila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je zapisala v sporočilu za javnost, je iskrena zagovornica vsem enako dostopnega in kakovostnega javnega zdravstva.

“Pričakujem, da se bo kršenje človekovih pravic državljanov in državljank, ki nimajo urejenega dostopa do zdravstvenih storitev oziroma osebnega zdravnika, čim prej uredilo,” je zapisala predsednica.

Od odgovornih pričakuje, da bodo ob skrbi za sistemske rešitve preučili tudi predloge za takojšnje ukrepe in naredili največ za “množico ljudi, ki od izvoljenih predstavnikov pričakujejo, da delajo v dobro državljanov”. Predsednica Pirc Musar je ob tem ponovno opozorila na strpnost dialoga tako s stroko kot tudi s civilno družbo in na nujnost sprejemanja zakonodaje po temeljiti javni razpravi.

Ob tem je zatrdila, da bo področje zdravstva v tem letu posvetila posebno pozornost. “To bom storila v želji, da pomagam poiskati strateške usmeritve in na njih poenotiti politike, da bo nujni proces zdravstvene reforme nemoteno tekel tudi ob morebitni zamenjavi vlad,” je v izjavi zapisala predsednica republike. Napovedala je še, da bo pred letošnjim poletjem organizirala posvet o prihodnosti zdravstva v Sloveniji.

V sklopu stavke pacientov bo na Trgu republike v Ljubljani ob 17. uri potekal protestno zborovanje, ki ga organizira iniciativa Glas ljudstva, stavkovne aktivnosti pa bodo potekale tudi po številnih drugih krajih po Sloveniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.