Prva stavka pacientov v Sloveniji, ki po mnenju Goloba sploh ni stavka

Slovenija 10. Jan 202306:00
Stavka
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Danes ob 17. uri bo na Trgu republike v Ljubljani potekala velika stavka pacientov, ki jo organizira iniciativa Glas ljudstva, stavkovne aktivnosti pa bodo potekale tudi po številnih drugih krajih po Sloveniji. Iniciativa Glas ljudstva je pred dnevi ministrstvu za zdravje predala stavkovne zahteve bolnikov, včeraj pa so stavkovne zahteve predali tudi koalicijskim poslancem. Premier Robert Golob je povedal, da se bo stavke pacientov tudi sam udeležil, in dodal: "Stavko vidim kot iskanje najširšega družbenega konsenza o spremembah, ki so nujne."

V iniciativi Glas ljudstva so pet stavkovnih zahtev oblikovali v dialogu z različnimi deležniki in strokovnjaki na področju zdravstva, strokovnimi združenji, Zvezo organizacij pacientov in posameznimi zdravniki in pacienti. Med drugim so se sestali z vodstvom Zdravstvenega doma Ljubljana, kjer so ugotovili, da se njihovi predlogi vladi v glavnem prekrivajo z njihovimi. Kot so zapisali v izjavi za javnost, bi s predlaganimi ukrepi, ki so jih predlagali ministrstvu za zdravje, lahko preprečili rušenje javnega zdravstva, vsi pacienti pa bi v kratkem času lahko dobili tudi osebnega zdravnika.

“Zahtevamo, da reševanje aktualnih akutnih problemov zdravstva postane prioriteta te vlade,” so zapisali v iniciativi. Stavkovne zahteve, ki so jih predali ministrstvu za zdravje, so: vsem pacientom je treba nemudoma zagotoviti dostop do osebnega zdravnika, odpraviti se mora dopolnilno zdravstveno zavarovanje (tako da se ukinejo doplačila za zdravstvene storitve), prekiniti je treba delo zdravnikov v dvojni praksi (t. i. dvoživkarstvo), preprečiti je treba preskakovanje čakalnih vrst, ki jih omogočajo komercialna zavarovanja, javno zdravstvo mora slediti potrebam pacientov, ne pa profitom koncesionarjem.

Med vzroki za stavko so navedli tudi, da slovenski zdravstveni sistem razpolaga z enim najmanjših deležev javnih sredstev v EU, ta sredstva pa se zbirajo “regresivno, na škodo najrevnejših”. Poudarili so, da je tudi število zdravnikov, še zlasti pa družinskih zdravnikov, med najmanjšimi v EU, ob tem pa jih vse več odhaja iz javnega zdravstva med zasebnike. “Z odhodi zdravnikov iz javnega sektorja se tudi javna sredstva vse bolj pretakajo v zasebni sektor. To je posledica dejstva, da je javno zdravstvo že desetletja plen različnih interesnih skupin, ki trgovanje z zdravstvenimi storitvami in dobiček postavljajo pred interese pacientov in razlagajo, da je privatizacija rešitev za vse težave zdravstvenega sistema,” so še zapisali.

Borut Živulović/Bobo

Nesprejemljivo se jim zdi, da je brez izbranega zdravnika več kot 130.000 posameznikov, to število pa se še povečuje. Odgovornost za nastale razmere po njihovem nosi večina preteklih vlad, a so poudarili, da tudi aktualna vlada v prvih osmih mesecih mandata ni sprejela “nobenega začasnega, še manj pa sistemskega ukrepa, ki bi dokazoval njeno iskreno prizadevanje za ohranitev javnega zdravstva”. V iniciativi zatrjujejo, da velik del dosedanjih ukrepov še povečuje možnosti za dodatno pretakanje javnih sredstev v zasebni sektor.

Stavke, ki to ni, se bo udeležil tudi premier Robert Golob

Člani iniciative Glas ljudstva so koalicijskim poslancem včeraj predali stavkovne zahteve. Predstavnik iniciative Jaša Jenull je ob tem poudaril, da stavka ni uperjena proti vladi, pač pa se zavzemajo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. V Levici so ob tem napovedali, da se bodo udeležili torkovega shoda v Ljubljani. Poslancem koalicije pa so ob stavkovnih zahtevah predali tudi značke s prekrižanima obližema. Značke po besedah Jenulla predstavljajo prepričanje iniciative, da je zdravstvo v tako veliki krizi, da zgolj obliži za sanacijo stanja ne bodo zadostovali.

Svojo udeležbo na stavki pa je napovedal tudi premier Robert Golob, ki trdi, da dejansko ne gre za pravo stavko. Poudaril, da ne gre za stavko “proti komurkoli – še najmanj proti vladi”. Po njegovih besedah iniciativa želi opozoriti na zapostavljenost pacientov in nujne zdravstvene spremembe”. Dejal je še, da je zdravstvena reforma prioriteta vlade. “Pozdravljamo vsak napor – pa čeprav je ta izražen na nenavaden način – da se zgodijo spremembe v zdravstvu.”

Borut Živulović/Bobo

To pa se lahko zgodi le, če bo zgrajen širok družbeni konsenz. “Stavko tako vidim kot iskanje najširšega družbenega konsenza o spremembah, ki so nujne. Te pa lahko spremenita le vlada in državni zbor.” Dodal je še, da bo z veseljem prisluhnil predlogom iniciative. “Vsekakor bomo najprej uresničevali tiste, ki so najhitreje izvedljivi, nekateri drugi pa bodo morali še malo počakati,” je še pojasnil premier Robert Golob.

V iniciativi Glas ljudstva so Golobovo namero pozdravili, a dodali, da od političnih odločevalcev, “ki imajo škarje in platno v rokah”, pričakujejo, da bodo takoj ukrepali. Ob tem so izrazili zahtevo, naj se njihove stavkovne zahteve obravnavajo prioritetno na prihajajočem koalicijskem vrhu, ki bo 15. januarja.

Nekateri sindikati podpirajo stavko, zveza organizacij pacientov se ji ne bo pridružila

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije podpirajo napovedano stavko bolnikov, ker se zavedajo njihovih stisk in številnih upravičenih bojazni. Vlado in resornega ministra Danijela Bešiča Loredana pozivajo, da preprečijo oziroma zaustavijo proces privatizacije nekoč dobro delujočega sistema zdravstvenega varstva.

Tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) podpirajo napovedano stavko. Z zaskrbljenostjo spremljajo trenutno stanje, ki je po njihovi oceni vedno bolj nevzdržno, pomeni razkroj javnega zdravstva in onemogoča, da bi bili bolniki pravočasno in ustrezno obravnavani.

Današnji stavki pacientov pa se ne bodo pridružili v Zvezi organizacij pacientov ter uporabnikov zdravstvenih in socialnovarstvenih storitev Slovenije. Na včerajšnji novinarski konferenci so namreč predstavili ukrepe za enakopravnejši in dostopnejši zdravstveni sistem. Med njimi so telefonska številka 111 za pomoč pacientom in zdravstveni pomočniki v zdravstvenih domovih, ki bi pomagali bolnikom in razbremenili zdravnike. Pacienti so pripravljeni soodgovorno prevzeti pobudo za spremembe, so ob tem poudarili. Ob tem pa želijo še dodatno promovirati obstoječi sistem eNaročanje, ki pomaga pri izdajanju več kot 10.000 napotnicah na mesec. Po njihovem mnenju bi morali verificirati sezname čakalnih vrst in števila čakajočih.

Med ukrepi, ki so jih predstavili na današnji novinarski konferenci Zveze organizacij pacientov Slovenije, je promocija obstoječega centra eNaročanje, ki že zdaj pomaga pri 10.000 napotnicah vsak mesec. Prav tako predlagajo verificiranje seznamov čakalnih vrst in števila čakajočih. Društva bolnikov lahko pri tem pomagajo preverjati, kateri zdravstveni domovi poročajo pravilno. Kot so poudarili na tiskovni konferenci, se bodo jutri popoldne srečali z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.