Pirc Musar: “Starejši bi morali v jeseni življenja uživati v dostojni starosti”

Slovenija 27. Sep 202315:38 2 komentarja
Govor Nataše Pirc Musar
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Dobro poznane statistike napovedujejo vse več starejših in družba se bo morala ustrezno sistemsko odzvati ter preobraziti. Na odprtju 22. Festivala za tretje življenjsko obdobje je Nataša Pirc Musar poudarila, da starejše ne smemo dojemati kot breme, saj ogromno dajejo družbi.

“V deželo prihaja jesen, ki prinaša obilo plodov. Jesen življenja ali tretje življenjsko obdobje je čas, ko bi morali starejši uživati v rezultatih dela in ustvarjanja v aktivni življenjski dobi, ko bi morali vsi starejši uživati v dostojni starosti. Takšno je upravičeno pričakovanje ljudi, ki so vsak na svojem področju gradili našo državo,” je v nagovoru poudarila predsednica Nataša Pirc Musar. Veličina naroda se meri tudi po tem, kako dobro ravna s svojimi starejšimi državljani, je dodala.

“Ceniti moramo vse, kar so nam naši predniki zagotovili”

Rdeča nit celotne slovenske zgodovine je po njenih besedah namreč prav solidarnost. Pri tem je dodala, da brez te ne bi imeli na voljo vsega tistega, kar opazijo tujci, ko državo obiščejo. “Veliko je storitev in dragocene dediščine, predanega, požrtvovalnega dela danes naše starejše generacije, ki delajo našo državo ljudem prijazno, zato moramo ceniti vse, kar so nam naši predniki zagotovili in kar starejši še vedno prispevajo oziroma prispevajo,” je dejala predsednica.

Prav tako je poudarila, da pokojninska reforma, ki jo pripravlja vlada, nikakor ne sme slediti neoliberalni predpostavki, češ da je starost preveč zaščiteno življenjsko obdobje in je treba pravice, ki jih zagotavlja socialna država, skrčiti ter skrb za starejše prepustiti predvsem družini.

Zakon o dolgotrajni oskrbi

Kot poglavitne izzive, s katerimi se bo na tem področju v prihodnosti soočila Slovenija, je izpostavila zakon o dolgotrajni oskrbi, ki mora biti po njenih besedah v prakso vpeljan tako, da bo na solidarnosten način zagotavljal storitve tistim, ki jih potrebujejo. Izpostavila je tudi reformo na področju zdravstva in pokojninsko reformo, ki mora prinesti dostojne pokojnine.

Izjemne spremembe zahtevajo ustrezne sistemske odzive

Izjemne spremembe v družbi zahtevajo ustrezne odzive vseh posameznikov, gospodarstva, izobraževalnega sistema, znanosti, nevladnih organizacij, lokalnih skupnosti in državne politike, je prepričan tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

Ob statistikah, ki napovedujejo vse več starejših, se pojavlja nuja po preobrazbi družbe, da bo ostala za vse živa, prijetna in izpolnjujoča, je prepričan Maljevac. “Poskrbeti moramo, da naša družba ne bo stereotipno starajoča ampak izpolnjujoče dolgoživa, da bo starost zdrava in aktivna, skupnost pa zaradi tega bogatejša,” je poudaril.

Tradicionalni festivalu za tretje življenjsko obdobje bo od danes do petka potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani. Starejši se bodo lahko na enem mestu seznanili z vsebinami o dolgoživi družbi, digitalizaciji, zdravju in e-oskrbi. Festival se bo posvečal tudi izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje