Pirc Musar v svet RTVS imenovala Klaudijo Sedar, predstavnico evangeličanov

Slovenija 15. Feb 202312:14 25 komentarjev
Klaudija Sedar
Klaudija Sedar (Foto: Vestnik.si)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za članico novega Sveta Radiotelevizije Slovenija iz vrst registriranih verskih skupnosti imenovala Klaudijo Sedar, ki jo je predlagala Evangeličanska cerkev. Njena odločitev bo v vrstah Katoliške cerkve, ki je najštevilčnejša verska skupnost v Sloveniji in je po naših informacijah tudi predlagala člana sveta RTVS, po vsej verjetnosti sprožila odločen odziv. Glede na žreb, ki ga je predsednica republike opravila v začetku januarja, bo mandat Sedar trajal štiri leta. Njeno imenovanje je že objavljeno v uradnem listu.

Klaudija Sedar, ki jo je predsednica republike Nataša Pirc Musar na predlog Evangeličanske cerkve imenovala za članico novega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS), je direktorica Zavoda Primož Trubar, katerega ustanoviteljica je Evangeličanska cerkev. Sedar je doktorica znanosti s področja interkulturnih študijev – primerjalnih študijev idej in kultur. Je tudi avtorica več samostojnih knjižnih izdaj ter urednica evangeličanskih publikacij, med drugim mesečnika Evangeličanski list in Evangeličanskega koledarja.

“Svoje znanje s področja zgodovine Evangeličanske cerkve predaja tako mlajšim kot starejšim generacijam,” je izbiro Klaudije Sedar med drugim utemeljila predsednica Pirc Musar. Prepričana je, da bo Sedar “s svojim znanjem, ugledom in dosežki  na kulturnem ter izobraževalnem področju konstruktivno pripomogla k dobremu delovanju in ugledu javne radiotelevizije”.

Preberite še: Predsednica: Najbolj bizarno predsedniško opravilo od obstoja Slovenije dalje

Novi svet RTVS bo imel 17 članov. Že pred dnevi je člana imenoval informacijski pooblaščenec, torej neodvisni državni organ, ki ga vodi pooblaščenka Mojca Prelesnik. Ta organ je na podlagi javnega poziva organizacijam, ki so dejavne na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti, med štirimi prijavljenimi kandidati izbral univerzitetno diplomirano novinarko Špelo Stare, ki jo je predlagalo Društvo novinarjev Slovenije. Tudi njen mandat bo glede na januarja opravljen žreb trajal štiri leta.

Člane sveta RTV Slovenija na podlagi javnih pozivov imenujejo tudi varuh človekovih pravic, olimpijski komite, nacionalni svet za kulturo, italijanska in madžarska narodna skupnost, akademija znanosti in umetnosti, krovna organizacija invalidskih organizacij ter svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja. V njem pa bo še šest predstavnikov zaposlenih na javni radioteleviziji.

Po noveli zakona o RTVS je svet Radiotelevizije Slovenija konstituiran, ko so v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine vseh članov, najkasneje pa v 60 dneh po uveljavitvi novele. Ta je začela veljati 28. decembra. To pomeni, da bo javna Radiotelevizija, če ustavno sodišče novele zakona o RTVS ne bo zadržalo, novi svet dobila najkasneje 26. februarja. Pobudo za oceno ustavnosti sprememb zakona, v kateri so predlagatelji na čelu s predsednikom programskega sveta RTVS Petrom Gregorčičem predlagali tudi zadržanje novele, ima sicer ustavno sodišče ponovno na dnevnem redu četrtkove seje.

Preberite še: Imenovanje članov v svet RTVS: kakšni so pogoji

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje