Pitna voda v Dravogradu: meritve kažejo, da je neoporečna, občani nezadovoljni

Slovenija 19. Jun 202216:00 0 komentarjev
Dravograd
N1/N. P.

Saga Dravograjčanov in Dravograjčank s pitno vodo traja že več let. Čeprav vse meritve kažejo, da je voda v kraju pitna in neoporečna, tudi klor je v mejnih vrednostih, se številni domačini pogosto pritožujejo nad vonjem in okusom. V nekaterih gospodinjstvih se je prav tako v preteklosti pojavila rjavo obarvana in kalna, odgovorni pa to pripisujejo dotrajanosti cevi v blokih. Na občini razmišljajo, da bi pitno vodo dezinficirali drugače, ne več s klorom.

Prebivalci občine ob Dravi, ki leži na stičišču Mežiške, Mislinjske in Dravske doline, so bili včasih navajeni na “ojstriški biser”, čisto, živo vodo z Ojstrice nad Dravogradom.

A ta biser se je izgubil, saj je med domačini pogosto zaznati pritoževanje tako nad okusom kot vonjem vode, ki je po vseh meritvah Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sicer neoporečna.

Kljub meritvam, ki ne pokažejo pomanjkljivosti, krajani v Facebookovih skupinah pogosto poročajo o rjavi obarvanosti in kalnosti vode. Na začetku lanskega leta, ko se je ta težava pojavila v več gospodinjstvih v Dravogradu, je Javno komunalno podjetje (JKP) Dravograd v odzivu sporočilo, da se je težava pojavila pri strankah z dotrajanimi pocinkanimi cevmi. Kot so takrat pojasnjevali, so se odluščile usedline, voda je zato postala kalna.

Tudi podžupan občine Dravograd Anton Preksavec zagotavlja, da komunala zagotavlja stalni monitoring, izsledki vseh preiskav pa kažejo, da je voda v skladu s parametri. “Tudi sami opažamo objave na družbenih omrežjih, ko se pojavi kalna voda, ampak po navadi je vzrok za to menjava inštalacije v bloku ali bojlerja,” je dejal in dodal, da nikoli ni bilo ugotovljeno, da bi kalna voda prišla iz sistema.

O kloru v vodi, ki prav tako nikoli ni presegel mejnih vrednosti, pa Preksavec pravi, da na občini iščejo načine, kako drugače zagotoviti dezinfekcijo vode. Razmišljajo o UV-filtraciji, imeli so tudi že sestanke z nekaj ponudniki. “To je sistem, ki je bolj prijazen ljudem,” je dejal podžupan. Pri UV-filtraciji namreč ni vonja po kloru, ki je marsikomu odveč.

UV-dezinfekcija se uporablja za inaktivacijo bakterij, virusov in parazitov v pitni vodi. Čeprav celica mikroorganizma ostane po izpostavljenosti UV-svetlobi živa, se ne more razmnoževati, in zato ni sposobna okužiti gostitelja – ni infektivna.

Kot nam je povedal drug sogovornik iz Dravograda, sicer občinski svetnik, ki ne želi biti imenovan, je voda rak rana na vseh sejah občinskega sveta. “Tudi jaz sem jezen, da mi voda smrdi, saj mi prej nikoli ni – je pa pitna in čista,” je dodal.

Na vprašanje, kako torej pojasniti, zakaj se v zadnjih letih številni domačini pritožujejo nad spremenjenim okusom in vonjem vode, Preksavec pravi, da se v praksi ni spremenilo nič, saj voda še vedno priteče z Ojstrice, Goriškega Vrha in Črneč, klor pa je prav tako v uporabi že vsaj 30 let.

Projekt petih občin

Trenutno poteka projekt vodooskrbe v zgornje Dravski dolini, v katerega so poleg Dravograda vključene še občine Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka. Za projekt, ki nosi ime Oskrba s pitno vodo v porečju Drave, je EU prispevala slabih 30 milijonov evrov, celotna investicija pa znaša skoraj 50 milijonov evrov.

Financiranje vodovoda
Oskrba s pitno vodo v porečju Drave (dobravoda.si)

V okviru projekta so zgradili oziroma nadgradili 111.281 metrov cevovodov, 17 vodohranov, 5 črpališč, 17 prečrpališč, devet hidropostaj in en nadzorni center v Radljah ob Dravi.

Projekt so končali konec lanskega leta, čeprav je bil prvotni rok postavljen za februar pred štirimi leti. Zamik se je zgodil zaradi sprememb na projektu med gradnjo v sodelujočih občinah in posledičnega preprojektiranja, pojasnjujejo na dravograjski občini. Tudi covidna kriza je zamaknila zaključek projekta, saj so imeli težave z dobavo načrtovanih črpalk in drugega potrebnega materiala, zaradi okužb in karanten pa so se spopadali tudi z upadom delovne sile.

Trenutno izvajalec odpravlja še drobne pomanjkljivosti na več kot 100-kilometrski trasi vodovoda, a kot zatrjujejo na občini, te nimajo bistvenega vpliva na delovanje sistema.

Na nov sistem bo priključenih 16.000 ljudi, od tega 2.700 prebivalcev na novo. “Novi vodovodni sistem je zagotovilo za trajno oskrbo z zadostno količino kakovostne in po zakonu neoporečne pitne vode,” so še prepričani na občini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!