Plaz nad Koroško Belo ponovno aktiven

Slovenija 15. Mar 202422:13 0 komentarjev
Plaz nad Koroško Belo
Plaz nad Koroško Belo (Foto: Občina Jesenice)

Nad Koroško Belo se je znova aktiviral zemeljski plaz Urbas, ki je tamkajšnjim prebivalcem grozil že v času avgustovske ujme. Po besedah pristojnih plaz prebivalcev za zdaj ne ogroža, ga pa civilna zaščita nenehno spremlja.

Zemeljski plaz Urbas nad Koroško Belo na Jesenicah, ki je nevšečnosti povzročal že v času ujme, je začel površinsko plaziti.

Motno vodo potoka Bela so danes popoldne prvi opazili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Koroška Bela, ki so takoj opravili ogled.

Sočasno so s kranjske izpostave uprave za zaščito in reševanje sporočili, da se je pretrgala potezna zanka, ki sproži opozorilno sireno, na zgornjem delu zemeljskega plazu Urbas, kar je dalo vedeti, da je plaz aktiven. Ker se je pretrgala le ena, spodnja potezna zanka, se sirena ni sprožila.

Za zdaj nevarnosti za prebivalce ni

Kot so zapisali na spletni strani Občine Jesenice, količina materiala po besedah poveljnika civilne zaščite občine Jesenice Igorja Arha, gasilcev PGD Koroška Bela ter geologa, ki so si plaz ogledali, ni ogrožajoča.

Na spletni strani občine so zapisali tudi, da civilna zaščita Jesenice stalno spremlja monitoring in alarmni sistem na plazovih, ki normalno delujeta.

Plazovi, kot je ta, so nevšečnosti za tamkajšnje prebivalce povzročali že v času avgustovske ujme. Vzrok za povečano aktivnost na plazovih je bilo izredno namočeno leto, sprožilni element pa so predstavljale večdnevne intenzivne padavine, ki so povzročile povečanje površinskih pretokov, dvig podtalnice in povečanje premikov na plazovih, so takrat navedli na Geološkem zavodu Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!