Odrejena nova evakuacija dela Koroške Bele

Slovenija 07. Avg 202309:11 > 19:23 0 komentarjev
koroška bela
Zemljevid območja ponedeljkove evakuacije Koroške Bele (foto: Občina Jesenice)

Razmere so se na Gorenjskem nekoliko umirile, a jim zdaj grozijo plazovi. Trenutno 170 plazov ogroža objekte in ceste, število pa bo zagotovo še višje. Tudi za danes odrejena evakuacija dela prebivalcev Koroške Bele.

Na Gorenjskem, kjer so se razmere po ujmi v preteklih dneh sicer nekoliko umirile, čeprav sanacija vse škode še zdaleč ni končana, grozijo plazovi. Trenutno je uradno zabeleženih 170 plazov, ki ogrožajo objekte in ceste, število pa bo gotovo še naraščalo, je na novinarski konferenci povedal poveljnik Civilne zaščite Gorenjske Klemen Šmid.

Čeprav se stanje po ujmi na Gorenjskem umirja, večina cest pa je spet prevoznih, se po besedah Šmida kaže nova fronta – plazovi. Težave so na celotnem območju Gorenjske, še posebej pa na območju občin Tržič, Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane in na Koroški Beli.

Trenutno geologi ocenjujejo stanje plazu v vasi Pšata pri Cerkljah, kjer so sprva zaznali manjši podor, kasneje pa ugotovili, da gre za plaz veliko večjih razsežnosti. Tudi sicer vse večje plazove spremljajo s pomočjo geologov, ki pa “jih ni na pretek”.

Znova evakuacija na Koroški Beli

Plaz je še vedno aktiven tudi na Koroški Beli, kjer so za prebivalce v nedeljo že drugič odredili nočno evakuacijo. Za evakuacijo v zoženem obsegu dela vasi so se v štabu Civilne zaščite Jesenice odločili tudi danes, in sicer med 20. uro zvečer in 7. uro zjutraj. Praznjenje naselja se bo začelo ob 17. uri.

Kot je za N1 pojasnil poveljnik Civilne zaščite Jesenice Igor Arh, so se za ponovno evakuacijo odločili glede na trenutno situacijo. “Tokrat bo evakuiranih približno 100 ljudi. Termini in način same evakuacije pa bo enak kot do zdaj.” Za tiste torej, ki nastanitev ne bodo našli pri sorodnikih in prijateljih, bodo to zagotovili v telovadnici OŠ Prežihovega Voranca na Jesenicah. Tisti, ki so potrebni posebne zdravstvene oskrbe, pa so v domu ostali od prve evakuacije v soboto.

Koroška Bela
Koroška Bela. (Foto: Občina Jesenica/FACEBOOK)

Po njegovih besedah bodo v kratkem namestili tudi dodaten videonadzor, s katerim bodo spremljali nivo vode na vrhu vasi Koroška Bela in imeli tako na voljo še več informacij. “Evakuacija je odrejena iz enakih razlogov kot prejšnja, torej ker preko noči ne moremo zagotavljati ustreznega nadzora nad terenom in je zaradi varnosti krajanov tak ukrep tudi potreben,” je pojasnil.

Dodal je še, da se stanje nekoliko izboljšuje, vendar zaradi razmočenosti terena na plazu potrebujejo nekaj časa, da se bo ponovno vzpostavil sistem alarmiranja za zgornji del. “Dokler ne bomo imeli 24-urnega nadzora, bomo dnevno spremljali situacijo in se tudi odločali, kakšni ukrepi bodo sprejeti. Še naprej bomo vsak dan pregledovali območje in se na podlagi tega odločali,” je zaključil Arh.

Ponekod se pripravljajo na oceno škode

Ponekod intervencije še vedno potekajo, drugje so jih že zaključili in se pripravljajo na ocene škode, za katere je sicer še prezgodaj.

Vodja regijskega centra za obveščanje Matej Kodrič je povedal, da so prve klice na pomoč na številko 112 začeli sprejemati v četrtek okoli 19. ure, ko so prejeli 130 klicev. Največ pa so jih sprejeli v petek ponoči – skupaj so na ta dan sprejeli 1700 klicev, na 1350 klicev pa niso uspeli odgovoriti. V soboto so sprejeli 500 klicev, v nedeljo pa 300. Ljudje so večinoma klicali zaradi poplav meteorne vode in vodotokov ter plazov, je pojasnil.

Ukrepi občine Jesenice o plazovih nad Koroško Belo

Kot so za N1 pojasnili na občini Jesenice, se je občina z reševanjem problematike pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele aktivno začela ukvarjati konec leta 2015 s pridružitvijo mednarodnemu projektu RECALL – Odzivnost evropskih skupnosti ob lokalnih pojavih zemeljskih plazov. Z namenom vzpostavitve učinkovite komunikacije med strokovnjaki in prebivalci, ki živijo v neposredni bližini plazovitega območja Potoška planina, je bila oblikovana kooperativna skupina, sestavljena iz strokovnjakov z Geološkega zavoda Slovenije, geodetov iz podjetja Modri planet in strokovnjakov iz podjetja Tempos, predstavnikov Občine Jesenice, dejavno pa so se vključili tudi domačini iz Krajevne skupnosti Slovenski Javornik – Koroška Bela in Agrarne skupnosti Potoki, Civilna zaščita občine Jesenice ter kranjska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje.

V zadnjih letih so izvedli številne aktivnosti, med drugim:

  • izvedba obsežnih raziskav območja nad Koroško Belo Geološkega zavoda Slovenije z identifikacijo najnujnejših zaščitnih ukrepov,
  • izvedba obsežnih vzdrževalnih in investicijsko-vzdrževalnih del skozi in nad naseljem Koroška Bela,
  • sanacija struge potoka Bela z gradnjo novih zaplavnih pregrad,
  • izgradnja nove dovozne ceste do pregrad (izvedla in financirala Občina Jesenice),
  • sanacija gozdne ceste na območju plaza Urbas z izvedbo zložbe t. i. lesene kašte (izvedel in financiral Zavodl za gozdove RS),
  • uspešna prijava na javni razpis ministrstva za okolje in prostor za sofinanciranje odpravljanja posledic plazov; prejeli so 278.358 evrov sredstev sofinanciranja,
  • izdelava in distribucija zloženke o priporočenih ubežnih smereh z zbirnimi mesti v primeru nevarnosti sproženja zemeljskega plazu, ki so jo prejela vsa gospodinjstva na Koroški Beli,
  • vzpostavitev spremljanja (monitoringa) premikov in vremenskih razmer na plazovih Čikla in Urbas. Program, ki je bil povezan na sistem Gasilsko-reševalne službe (GARS) Jesenice, je bil zasnovan na podlagi dotedanjih opazovanj plazov in njihove specifike, hkrati pa so strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije in predstavniki Občinskega štaba CZ občine Jesenice v programu določili mejne vrednosti premikov. Program pristojne strokovnjake opozori na morebitna odstopanja, ki bi lahko pomenila aktiviranje plazov, ter jim s tem omogoči pravočasno reakcijo.

“Namen omenjenih kot prihodnjih ukrepov, ki jih bomo še izvajali v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije in Upravo RS za zaščito in reševanje, je zaščita lokalnih prebivalcev pred potencialnimi nevarnostmi pobočnih premikov v zaledju nad Koroško Belo. Občina Jesenice se vseskozi trudi aktivno obveščati krajane Koroške Bele, nazadnje je bila januarja organizirana tudi predstavitev, na kateri so strokovnjaki krajanom podali informacije o rezultatih raziskav in potrebnih nadaljnjih ukrepih za zmanjšanje ogroženosti v primeru proženja zemeljskih plazov nad vasjo. Nekaj več informacij o tem je dostopnih TUKAJ,” so za N1 odgovorili na občini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!