Plečnikov stadion: občina čaka na revizijo, Pečečnik se pogovarja z ministrstvom

Slovenija 23. Maj 202315:21 0 komentarjev
Plečnikov stadion
Denis Sadiković/N1

Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni tedenski novinarski konferenci komentiral nadaljevanje gradnje kanala C0, odzval pa se je tudi na zavrnitev gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park.

Pretekli teden je ministrstvo za naravne vire in prostor zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja projektu Bežigrajski športni park (BŠP).

Kot so zapisali v odločitvi, so presodili, da projekt ni skladen s kulturnovarstvenim soglasjem in da investitor ne more izkazati pravice gradnje.

“Že pred leti sem povedal, da sta samo dve možnosti. Ali se izda gradbeno dovoljenje ali pa država odkupi stadion in pripravi program. In temu bo občina tudi sledila,” je ljubljanski župan Zoran Janković komentiral odločitev ministrstva. Ob tem se ponovil, da je na sestanku pred pol leta ministrica za kulturo Asta Vrečko omenila še tretjo možnost – da stadion odkupi lokalna skupnost. “Ne zdi se mi prav, da nekomu daš neko nalogo, ne da bi se prej o tem z njim pogovoril,” je to možnost komentiral Jaković.

Po njegovih besedah med Jocem Pečečnikom in ministrstvom potekajo pogovori o odkupu stadiona s strani države, ob tem pa še čakajo na odločitev glede vloge za revizijo na vrhovnem sodišču. To je odločilo, da zemljišča ob stadionu pripadajo Fondovim blokom in ne mestni občini.

“V primeru, da naša revizija ne bo odobrena in da je odločitev sodišča glede zemljišča številka 312 v Fondovih blokih dokončna, je treba projekt prenoviti na vsak način, brez vil, ki so bile tam predvidene, in se potem zmanjša tudi udeležba Mestne občine Ljubljana za to zemljišče,” je dejal ljubljanski župan in potrdil, da potekajo pogovori med Pečečnikom in ministrstvom za kulturo. Pečečnik se je sicer z ministrstvom pogovarjal še v času prejšnje vlade, ko je ministrstvo vodil Vasko Simoniti.

Janković: Če se bo spor nadaljeval na sodišču, bo še kar dolgo trajal

Za Jankovića je sicer zavrnitev izdaje gradbenega dovoljenja presedan, saj je zavod za varstvo kulturne dediščine dal dvakrat pozitivno mnenje za izgradnjo po izbranem projektu, a ga je ministrstvo zavrnilo.

“Če se bo ta spor nadaljeval na sodišču, bo še kar dolgo trajal. Za moj okus in znanje ne moreš iti čez mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine,” je še povedal ljubljanski župan.

Novi podžupan in arhitekt Rok Žnidaršič je pred časom v intervjuju za N1 rešitev Plečnikova stadiona označil za enega od ključnih projektov, za katerega upa, da bo rešen v tem mandatu.

Takrat je dejal, da je v interesu projekta najbolje, da dogovori trenutno ostajajo na ravni tihe diplomacije.

Stadion je bil zgrajen leta 1925 za športne in gimnastične namene in bil v uporabi do leta 2007, odtlej pa traja zgodba njegove prenove oziroma projekta BŠP. Takrat je družba poslovneža Joca Pečečnika v partnerstvu z Molom in Olimpijskim komitejem Slovenije pripravila skupni projekt prenove, a se je zapletalo pri pridobivanju tako kulturnovarstvenega soglasja kot gradbenega dovoljenja. Leta 2020 je mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine Europa Nostra stadion uvrstila na seznam sedmih najbolj ogroženih primerov evropske kulturne dediščine. Vir: STA

Kanal C0: Manjka nam odobritev le še za 118 metrov

Tako kot na pretekli redni novinarski konferenci je tudi tokrat Janković komentiral gradnjo kanala C0. Dejal je, da delo dobro teče in da je v nedeljo tudi sam obiskal gradbišče.

“Bilo je prav mirno. Delo je res strokovno. Tudi s kmeti dogovor teče usklajeno. Nihče ne protestira. Čakamo še na odobritev za teh 118 metrov,” je dejal Janković

Arso pred leti opravil predhodni postopek in odločil, da presoje vplivov na okolje za projekt ne potrebujemo. “Mi lahko delamo kanal C0 brez kinete, saj imamo pravnomočno gradbeno dovoljenje, kar pomeni, da smo vse postopke spoštovali,” je na temo kanala C0 še povedal Janković.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!