Janković ogorčen: Naj predsednica ustavi projekt in prevzame odgovornost

Slovenija 16. Maj 202314:15 > 17:09 18 komentarjev
Zoran Janković, C0
Zoran Janković z zemljevidom kanala CO; N1

Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni tedenski novinarski konferenci predstavil potek korespondence med njim in predsednico republike Natašo Pirc Musar o gradnji kanala C0. Pirc Musar je župana Jankovića namreč večkrat pozvala, naj začasno ustavi gradnjo kanala C0, in ob tem poudarila pomembnost dialoga s tistimi, ki bi jih gradnja kanala C0 lahko prizadela. Janković je predsednico republike pozval, naj uporabi politično moč in ustavi projekt, a naj potem prevzame tudi vso odgovornost.

Gradnja povezovalnega kanala C0, ki je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice, je kamen spotike že dlje časa. Tudi ko se je lani gradnja kanala po nekajletni zaustavitvi gradbenih del nadaljevala, je to med okoliške prebivalce in lastnike zemljišč vneslo nemir, v zadevo pa se je vključila tudi politika.

Po sporih znotraj ljubljanskega mestnega sveta in v državnem zboru, kjer opozicijski stranki SDS in NSi odločno nasprotujeta gradnji povezovalnega kanala, se je proti županu Jankoviću postavila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Konec marca je iz New Yorka na konferenci Združenih narodov o vodi ljubljanskega župana pozvala k začasni prekinitvi gradnje kanala C0 in vpletene pozvala, da se o zadevi temeljito pogovorijo ter najdejo rešitev.

“Sama si kot zagovornica temeljnih človekovih pravic, kamor spada tudi pravica do zdravega okolja, želim, da se pri takšnih projektih to ne bi dogajalo in da se naredi celovita presoja vpliva na okolje. Če se taka gradnja drobi, pa seveda do tega ne pride, in to zagotovo ni dobro,” je takrat povedala Pirc Musar.

Zoran Janković ji je odgovoril, da prekinitve del “niti slučajno” ne bo, saj imajo za gradnjo kanala vsa pravnomočna gradbena dovoljenja. Župan ji je nato poslal tudi uraden odgovor, ki je vključeval več kot 200 strani dokumentov, ki so jih nato v uradu predsednice tudi podrobno preučili.

Ljubljanski župan je moral na odgovor predsednice čakati dober mesec dni. V njem ga je ponovno pozvala, naj začasno prekine gradnjo kanala in konča postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja. Pirc Musar je ob tem še zapisala, da obžaluje, da že v času načrtovanja projekta in nadaljnjih korakih “ni bilo zelo potrebne javne razprave o projektu”.

“Verjamem, da vam nikakor ni vseeno za zdravje ljudi, za katero ste kot župan soodgovorni, zato vas vnovič pozivam, da začasno prekinete gradnjo kanala C0, končate postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje in odgovorno ter pregledno, v dialogu s splošno in strokovno javnostjo, sprejmete najboljšo odločitev,” je zapisala predsednica republike.

KANAL C0
Vgradnja betonske kinete; N1

Janković razočaran in ogorčen

Na današnji novinarski konferenci je ljubljanski župan Zoran Janković ponovil svoje besede, da je nad pristopom predsednice republike Nataše Pirc Musar razočaran in ogorčen, njen izrek, da naj skrbi za čisto vodo in zdravje vseh Ljubljančanov, pa je označil za populizem. “Če tega ne bi počel, danes čiste pitne vode ne bi imeli,” je dodal.

Ob tem je poudaril, da ima oglašanje predsednice republike o izgradnji kanala C0 povsem drugačno težo, kot če se o tem oglašata na primer Aleš Hojs ali Aleš Primc.

“Predsednica republike je le predsednica republike in njena beseda ima drugačno težo. Ne more pa me pozivati, če mi je mar za zdravje ljudi – mi je, sem prevzel odgovornost, zato pa gradimo ta kanal. Naj kot vrhovna poveljnica ustavi projekt in prevzame odgovornost. Naj prevzame odgovornost za vseh 6.400 greznic, ki še niso zaprte in odtekajo v podtalnico. Naj prevzame tudi kazen, ki jo bo dobila Republika Slovenija, ker je predpisano, koliko mora biti kanalizacijskih priključkov,” je dejal Janković in spomnil, da je dokončanje projekta C0 vezano tudi na sredstva iz Evropske unije.

Nataša Pirc Musar
PROFIMEDIA

O zadnjem dopisu Pirc Musar, ki ga je prejel pred dnevi, pa je dejal, da ga sam dojema kot “zanikanje zakonitosti te države in zanikanje stroke”, in dodal, da so bila v dopis vključena zgolj mnenja tistih strokovnjakov, ki gradnje kanala C0 ne podpirajo in izražajo dvome.

“Dokler bom jaz župan in dokler bomo živeli v pravni državi, bom vedno spoštoval tisto, kar je zakonito predpisano,” je še poudaril ljubljanski župan.

Predsednica je podprla ulico

O sporu s predsednico republike zaradi gradnje kanala C0 je ljubljanski župan Zoran Janković govoril tudi v včerajšnji oddaji 24UR Zvečer. Dejal je, da je Pirc Musar pravnica in ve, da ima ljubljanska mestna občina vsa pravnomočna gradbena dovoljenja. “Spor zadeva le kineto, ki je dodatna zaščita, in po mnenju stroke ni potrebno novo gradbeno dovoljenje. Če povem poenostavljeno: če odstranimo kineto, nihče ne more k ničemur pozvati. Sicer pa naj predsednica prevzame odgovornost in odgovarja za škodo, ki jo bo povzročila državi in EU,” je dejal ljubljanski župan.

Ob tem je Janković opozoril, da je predsednica v svojem odgovoru zbrala le mnenja strokovnjakov, ki nasprotujejo gradnji kanala C0. Na vprašanje, zakaj začasno ne zaustavi gradnje in pridobi neodvisno okoljsko presojo, pa je župan Janković odgovoril: “Predsednica države je podprla ulico. Kot pravnica ve, kaj velja v pravni državi.”

SDS zbrala podpise za parlamentarno preiskavo

Poslanci SDS so s tem, ko so se jim pridružili v NSi, zbrali dovolj podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bo ugotavljala morebitne zlorabe in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je spomnila, da so se v SDS za ustanovitev komisije zavzeli, ker projekt gradnje kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika ogroža pitno vodo za več kot 300.000 ljudi, pitna voda pa je neprecenljiva. Jankoviću je ob tem očitala ekološko nasilje.

Poslanka je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da v SDS na problematiko kanala C0 opozarjajo že dlje časa, v tej luči je bila leta 2019 sklicana seja DZ, na kateri so bili sprejeti nekateri zavezujoči sklepi, “ki pa se danes ne spoštujejo”. Med njimi je omenila sklep, naj se projekt ustavi, dokler ne bo presoje vpliva na okolje. Prav tako je bilo sprejeto, da je treba zagotoviti potrebno dokumentacijo, ki je projekt še vedno nima, tudi okoljevarstveno soglasje. Sprejeto je bilo še, da se mora spoštovati ustavo, ki govori tako o zaščiti pitne vode kot lastnine, v katero se ne more posegati.

Kot je razvidno iz današnje objave na spletni strani DZ, gre v uradni zahtevi za parlamentarno preiskavo za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti in drugih odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja ter zaradi suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje s področja gradenj, urejanja prostora in varstva okolja ter za morebitno spremembo zakonodaje, ki je vezana na izdajo gradbenih dovoljenj, urejanja prostora in varstvo okolja.

Ciljev in namenov preiskave je več, med drugim ugotoviti, “ali in kako so se nosilci javnih funkcij vmešavali in se vmešavajo v postopek projekta”. Raziskati je treba sum, “da so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nepravilno, nezakonito”. Prav tako naj bi se preučilo potrebo po morebitni spremembi zakonodaje, ki ureja izdajo gradbenih dovoljenj, ter ostalih postopkov, vezanih na gradbena dovoljenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje