Po 170 kilometrih teka čez hribe: “Tisti, ki to dela, je malo zmešan” (VIDEO)

Slovenija 09. Sep 202316:03 0 komentarjev

Na Gorenjskem poteka največja trail tekaška prireditev v tem delu Evrope, ki se je udeležuje okrog 2500 tekačev. Najhitrejši je 170-kilometrsko razdaljo čez drn in strn premagal v le dobrih 22 urah. Pot je vodila tudi na Stol in Golico.

Na Gorenjskem poteka največja trail tekaška prireditev v tem delu Evrope I Feel Slovenia Julian Alps Trail Run by UTMB, ki se je udeležuje okrog 2500 tekačev in tekačic.

“Hkrati zelo utrujen in olajšan, da je konec tega trpljenja,” je na naše vprašanje, kako se počuti po dobrih 22 urah teka čez hribe, odgovoril zmagovalec najdaljše preizkušnje Ivan Hrastovec. Razdaljo stotih milj (oziroma še nekoliko več, 176 kilometrov, saj so morali progo zaradi posledic poplav prilagoditi) je opravil v 22 urah, 38 minutah in 45 sekundah, kar pomeni, da je za kilometer v povprečju porabil 7 minut in 52 sekund. Spal v tem času ni, počival pa tudi ne kaj dosti. “Vsako okrepčevalno postajo sem hotel čim prej zapustiti, nič počitka, samo naprej čim hitreje!” je dejal Hrastovec. “Lahko bi rekli, da je tisti, ki to dela, malo zmešan. Čeprav je to eden od vzdržljivostnih športov, pač tak, da gre po hribih,” je dodal.

Med drugim so tekmovalci na najdaljši preizkušnji pretekli tudi 8000 metrov v klanec. Najvišja točka proge je Prešernova koča na Stolu, povzpeli pa so se tudi na Golico. Hrastovec je bil prav tam, ko se je danilo, in povedal je, da je bil sončni vzhod na Golici najlepši del poti.

Na letošnjem tekmovanju, ki poteka še do jutri, tekači sodelujejo na 6 različnih razdaljah: 10 km, 15 km, 25 km, 60 km, 100 km iz Radovljice do Kranjske Gore, in 170 km, ki poteka od Kobarida do Kranjske Gore. Prva med Slovenkami (3. v skupni uvrstitvi) na 100-kilometrski preizkušnji Tajda Knafelj je za pot potrebovala 13 ur, 56 minut in 11 sekund, kar pomeni, da je kilometer v povprečju pretekla v 8 minutah in 48 sekundah. “Uživam v naravi in hribih, tako da se mi ni težko pripraviti za tekmovanje,” je povedala.

Med okrog 2.500 prijavljenimi tekmovalci je 70 odstotkov tujcev iz več kot 60  držav. Letos je bilo vreme zares lepo za prireditev, potem ko so morali lani zaradi močnega dežja skrajšati nekatere proge. “Startali smo včeraj ob 21. uri. Ponoči je bilo super, videle so se zvezde in luna, noro. Zdajle dopoldne je postalo nekoliko toplo,” je pot opisala Knafelj.

Skupaj s spremljevalci je prireditev obiskalo okrog 5000 tujih gostov, kar pomeni dobro promocijo Slovenije za aktivne počitnice, pravijo organizatorji. Prireditev bo potekala še jutri, ko bodo cilj prečkali še zadnji tekmovalci. Časovna omejitev, v kateri morajo končati 170-kilometrsko preizkušnjo, je 46 ur.

Več v videu na vrhu članka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!