Po aferi s ponaredki v narodnem muzeju so se oglasili zaposleni

Kultura 17. Jun 202213:30 > 13:52 3 komentarji
renoir ponaredek
NMS

Večji del zaposlenih v Narodnem muzeju Slovenije se je s pismom ogradil "od nestrokovnih in neetičnih praks pri postavitvi razstave Popotovanja". Zapisali so, da ostro obsojajo zlorabo ustanove in muzejske stroke, ki je povzročila veliko škode ugledu muzeja. Potem ko se je izkazalo, da ne gre za dela izjemnih avtorjev, ampak ponaredke, so razstavo odpovedali, direktor muzeja pa je odstopil.

Prejšnjo sredo bi morali v narodnem muzeju odpreti razstavo Popotovanja. Obiskovalce so nameravali v muzej privabiti s 160 umetniškimi deli iz zasebne zbirke družine Boljkovac, med njimi najznamenitejših avtorjev svetovnega slikarstva. Potem ko je več priznanih likovnih kritikov in poznavalcev umetnosti za N1 povedalo, da gre po njihovem mnenju za ponaredke, so razstavo odpovedali. Naslednji dan je direktor muzeja Pavel Car odstopil in dejal, da je bil “naiven, saj je vodenje razstave zaupal napačni osebi”.

Danes so se oglasili zaposleni. “Podpisani, zaposleni v Narodnem muzeju Slovenije, se ograjujemo od nestrokovnih in neetičnih praks pri postavitvi razstave ‘Popotovanja. Umetniška zbirka družine Boljkovac’, ki jo je koordiniral vodja Numizmatičnega kabineta kustos dr. Andrej Šemrov,” so zapisali v izjavi, ki jo je podpisalo 51 od 72 zaposlenih v muzeju. “Ostro obsojamo zlorabo ustanove in muzejske stroke, ki je povzročila veliko škode ugledu Narodnega muzeja Slovenije in slovenski muzejski oziroma galerijski stroki.”

Zaposleni tudi pričakujejo, “da bodo pristojne službe raziskale morebitne sporne postopke in zaščitile integriteto zaposlenih v muzeju”. Primer sicer že preiskuje policija.

Afera, za katero strokovnjaki s tega področja pravijo, da je “največji škandal v kulturi v samostojni Sloveniji”, je odmevala tudi v tujini, o odpovedani razstavi je pisal celo britanski Guardian.

Podpisniki izjave, zaposleni v Narodnem muzeju Slovenije: Polona Bitenc, Matjaž Bizjak, Helena Bras Kernel, Andreja Breznik, Blaženka First, Petra Grom, Tinka H. Selič, Maja Hakl Saje, Matej Hreščak, Janka Istenič, Karmen Jankovič, Barbara Jerin, Damjan Jesenovec, Tomislav Kajfež, Darko Knez, Hamid Koso, Jernej Kotar, Jure Kusetič, Boštjan Laharnar, Irma Langus Hribar, Tomaž Lauko, Tomaž Lazar, Gorazd Lemajič, Darija Mavrič Čeh, Eva Menart, Mojca Mikolič, Iztok Močevnik, Ida Murgelj, Tomaž Nabergoj, Nataša Nemeček, Majda Obreza Špeh, Gašper Oitzl, Daša Pavlovič, Sonja Perovšek, Miran Pflaum, Jože Podpečnik, Boštjan Pogorelc, Igor Ravbar, Barbara Rogač, Renny Rovšnik, Janja Slabe, Vesna Svetličič Turk, Veronika Škofljanec Jagodic, Janez Špeh, Samo Šterk, Vesna Tratnik, Peter Turk, Igor Vidmar, Uršula Vimer Kovaček, Miroslav Vute, Matic Zupan

Na tej povezavi si lahko ogledate celoten katalog razstave Popotovanja.

V tem članku pa lahko preberete in si ogledate video pogovor z umetnostnima zgodovinarjema Branetom Kovičem in Aleksandrom Bassinom, ki sta za N1 pregledala katalog slik odpovedane razstave in pojasnila, kako se vidi, da gre za ponaredke. Za sliko na vrhu članka, ki naj bi bila delo Pierre-Augusta Renoirja, je Kovič dejal, da je “barvno neustrezna, kompozicijsko nedosledna in neprimerljiva s katerokoli od znanih Renoirjevih upodobitev”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje