Primer ponaredkov v narodnem muzeju bo preverjala tudi policija

Slovenija 09. Jun 202216:28 > 17:09 4 komentarji
NMS

Iz policije so sporočili, da so zaznali informacije o domnevno ponarejenih delih v narodnem muzeju, ki jih bodo preverili. Potem ko smo včeraj na N1 objavili članek o domnevnih ponaredkih, ki naj bi jih razstavili v muzeju, so razstavo odpovedali, danes pa je odstopil direktor muzeja.

Včeraj bi morali v Narodnem muzeju Slovenije odpreti razstavo del izjemnih slikarjev 19. in 20. stoletja – Picassa, Miroja, Degasa in drugih. A ko smo na N1 objavili izjave poznavalcev, da gre za v nebo vpijoče ponaredke, je muzej razstavo odpovedal. Njegov direktor Pavel Car je danes nepreklicno odstopil s položaja. Kot je povedal, je bil glede razstave Popotovanja, ki naj bi obsegala dela največjih svetovnih slikarjev, naiven, saj je vodenje razstave zaupal napačni osebi.

“Navedene informacije smo zaznali in pričeli izvajati aktivnosti za preveritev navedb, tudi preko drugih pristojnih institucij,” so na naše vprašanje o tem odgovorili pri policiji. “V skladu z ugotovitvami bodo nato izvedeni nadaljnji postopki.”

Direktor Car je sicer poudaril, da v ozadju odločitve za razstavo ni lastnega koristoljubja. “Nimam nobenih osebnih interesov, le naivno sem želel izkoristiti lepo priložnost, da obiskovalcem ponudimo izjemno in zanimivo razstavo,” je dejal. Na razstavi naj bi bilo sicer na ogled 160 umetniških del, ki jih je muzeju iz svoje zasebne zbirke v ta namen posodila družina Boljkovac.

Še pred napovedanim odprtjem (in nato odpovedjo) razstave je lastnik del Niko Boljkovac za časnik Delo pojasnil, je v preteklosti vodil galerijo Gallus, ki je sodelovala pri številnih odkupih umetnin, med drugim so bili, kot je povedal, osrednji akter pri oblikovanju nekdanje zbirke podjetja Autocommerce, ki nosi naslov Duh v času in je bila pred dvema desetletjema predstavljena tudi v ljubljanski Narodni galeriji. Po Boljkovčevih besedah se je njegova zasebna zbirka dopolnjevala pol stoletja, kot galerist je kupoval dela na različnih dražbah, tam, kjer so bile izklicne cene razmeroma nizke in je bilo zanimanje majhno, pa je bilo mogoče skleniti precej ugodne kupčije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje