Po devetih letih sredstva za podnebni sklad obljubljajo tudi ZDA

Slovenija 02. Dec 202313:58 0 komentarjev
Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

Združene države Amerike bodo prvič po letu 2014 finančno podprle svetovni podnebni sklad. Podpredsednica Kamala Harris je na podnebni konferenci v Dubaju obljubila tri milijarde dolarjev.

“Danes z dejanji dokazujemo, kako se svet lahko in mora spopasti s to krizo,” je dejala Kamala Harris, ki se vrha Združenih narodov (ZN) v Dubaju udeležuje namesto ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Nova sredstva v višini tri milijarde dolarjev, ki jih mora odobriti ameriški kongres, bodo namenili Zelenemu podnebnemu skladu (GCF). To je največji podnebni sklad na svetu, ustanovili pa so ga leta 2010.

Sklad nepovratna sredstva in posojila dodeljuje za projekte prilagajanja in blaženja posledic podnebnih sprememb v državah v razvoju, na primer za sončne celice v Pakistanu ali obvladovanje poplav na Haitiju.

ZDA so v sklad za države v razvoju nazadnje prispevale leta 2014 v času predsedovanja Baracka Obame, ko so mu namenile tri milijarde dolarjev. Pred napovedjo ZDA je bilo za GCF obljubljenih 13,5 milijarde dolarjev.

Države v razvoju, ki so najmanj odgovorne za podnebne spremembe, želijo od bogatejših držav dobiti podporo za prilagoditev na vse hujše in dražje posledice ekstremnih vremenskih razmer ter za svoj prehod na čistejše vire energije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!