Po etični komisiji UKC o kirurgu še služba za korporativno varnost. Sledi KPK?

Slovenija 16. Apr 202320:34 2 komentarja
Kirurg
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug naj bi, tako poroča POP TV, v roke že dobil poročilo, ki naj bi potrjevalo, da je oddelek za nevrokirurgijo, ki ga je vodil nevrokirurg Roman Bošnjak, brez javnih razpisov naročal kostne nadomestne pri podjetju Medicolink, ki ga vodi domnevna partnerka njegovega brata Igorja Bošnjaka. Služba za korporativno varnost naj bi vodstvu ljubljanskega kliničnega centra priporočila, da poročilo posreduje protikorupcijski komisiji in organom pregona.

Po komisiji za etiko je primer nevrokirurga Romana Bošnjaka proučila tudi služba za korporativno varnost ljubljanskega kliničnega centra. Kot so neuradno izvedeli na POP TV, so v poročilu, ki ga je že dobil na mizo generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, potrdili poročanje medijev, da so za oddelek za nevrokirurgijo, ki ga je vrsto let vodil prav Roman Bošnjak, brez javnih razpisov naročali kostne nadomestke pri podjetju Medicolink, ki ga vodi domnevna partnerka Igorja Bošnjaka, brata Romana Bošnjaka.

Neuradno je služba za korporativno varnost vodstvu ljubljanskega kliničnega centra predlagala, da poročilo posreduje protikorupcijski komisiji in organom pregona. Naloga službe za korporativno varnost UKC Ljubljana je bila namreč preveriti resničnost dejstev, ki so bila prvič predstavljena v oddaji Tarča. Gre za zgodbo o podjetju Medicolink, s podobnim imenom kot hongkonška agencija, prek katere je Roman Bošnjak zahteval dodatno nakazilo za operacijo, lastnica tega podjetja pa je Katarina Bedina, domnevna partnerka brata nevrokirurga Romana Bošnjaka. Kmalu po ustanovitvi je podjetje dobilo posel s kliničnim centrom, in sicer za kostne nadomestke za lobanjsko kost, ki jih uporabljajo na oddelku za nevrokirurgijo. V dobrih štirih letih delovanja je Medicolink od UKC Ljubljana skupaj prejel več kot tri četrt milijona evrov, samo marca letos dobrih 15 tisoč evrov. Generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Jug je že marca napovedal, se bo preučilo, kako je prišlo do naročila, kdo je bil izbran, kdo je bil naročnik, ali obstajajo potencialne povezave, ali je prišlo do okoriščanja, ali je prišlo do pogojevanja. Kot so neuradno izvedeli na POP TV, naj bi v poročilu službe za korporativno varnost potrdili, da so kostne nadomestke res naročali pri Medicolinku, da so jih ves čas naročali le prek naročilnic, torej brez javnega razpisa in da je bilo omenjeno podjetje edini dobavitelj teh lobanjskih vsadkov.

Neuradno pa naj bi ugotovili tudi to, da Roman Bošnjak na to, da se je nadomestke pri Medicolinku naročalo brez javnega razpisa, ni mogel vplivati, saj sam ni izvajal naročil, podjetje je lahko tako zgolj priporočil ali strokovno upravičil nakup teh medicinskih pripomočkov. V nabavni službi naj bi sicer morali že sami po nekaj naročilih sprožiti mehanizme in izvesti javno naročilo, a tega niso storili, so še ocenili v poročilu službe za korporativno varnost, poroča oddaja 24ur.

Tako pri pregledu torej niso zaznali okoriščanja, temveč sistemske napake, ki jih je izpostavilo tudi revizijsko poročilo nabav v UKC. Sedaj je na potezi generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra, ki se mora odločiti, kako bo ukrepal. Svojo odločitev naj bi sporočil najkasneje v drugi polovici prihajajočega tedna. V primeru Bošnjak sicer še vedno odloča tudi odbor zdravniške zbornice za pravno etična vprašanja, ki čaka na popolno dokumentacijo iz UKC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje