Nakazilo v Hongkong: Kirurg Bošnjak odstopil z mesta predstojnika nevrokirurgije

Slovenija 10. Mar 202313:05 8 komentarjev
kirurg, kirurška soba, operacija
PROFIMEDIA

V javnosti odmeva zgodba, da je pacient iz Severne Makedonije, ki so ga operirali v ljubljanskem kliničnem centru, nevrokirurgu dr. Romanu Bošnjaku "zaradi davčne optimizacije" nakazal 6.000 evrov na račun podjetja v Hongkongu. Bošnjak je odstopil z mesta predstojnika oddelka, klinični center pa je spremenil pravilnik, da se kaj podobnega ne bi več dogajalo, je dejal generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug. Dokumentacijo bodo predali tudi preiskovalcem Nacionalnega preiskovalnega urada.

Kot smo poročali, je predstojnik oddelka za nevrokirurgijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana nevrokirurg dr. Roman Bošnjak pacientu iz Severne Makedonije zaračunal 6.000 evrov za svetovanje o njegovi diagnozi. “Zaradi davčne optimizacije” mu je pacient denar nakazal na račun podjetja, registriranega v Hongkongu.

Pacienta, šlo je za otroka, ki je imel tumor, je Bošnjak operiral v kliničnem centru, bolnišnica pa je severnomakedonski družini kot samoplačnikom izstavila račun za okrog 34.000 evrov. Vodstvo ni vedelo za dodatni honorar za zdravnikovo predhodno svetovanje, za to so izvedeli iz medijev. Prav tako ni vedelo za domnevno agencijo v Hongkongu, ki je imela na svoji spletni strani objavljene tudi fotografije kliničnega centra. Spletna stran ne deluje več, generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug pa je dejal, da niso dali nobenega soglasja za tako trženje v tujini in ga tudi ne bi dali, če bi za to vedeli.

Preberite še: Nakazilo kirurgu v Hongkong: ministrstvo želi ukrepe, spletna stran izginila

Po tem, ko je zgodba odjeknila v javnosti, je včeraj o primeru razpravljal tudi strokovni svet kliničnega centra. Generalni direktor Jug je danes pojasnil, da je šlo za mlajšo pacientko, ki je bila sprejeta v bolnišnico 15. februarja in ostala hospitalizirana do 22. februarja. Šlo je za kompleksno operacijo tumorja v glavi, pri kateri so poleg Bošnjaka sodelovali še drugi specialisti, skupaj pa okrog 15 zdravstvenih delavcev. Zdravljenje je bilo uspešno, pacientka je bila odpuščena v domačo oskrbo. Pacientka je bila tujka, obravnavana kot samoplačnik. Poseg je namesto predvidenih štirih ur potekal šest ur, prav tako je morala deklica dlje ostati v intenzivni negi, zato se je znesek iz predračuna povišal.

V predračunu je bil naveden znesek 27.694 evrov, ta predujem je bil plačan 18. 1. Razlika do 34.109 evrov pa še ni bil poravnana. Kirurška ekipa – v njej je bilo do 15 ljudi – še ni prejela plačila. “Zahtevali bomo plačilo celotnega računa,” je poudaril Jug. Neuradno smo izvedeli, da je povišanje zneska družino pacientke precej razburilo, še posebej zato, ker so 6.000 evrov za Bošnjakovo strokovno mnenje že plačali. Da je na predračunu zapisano, da gre za okviren znesek, je dejal generalni direktor. V primeru tako kompleksne operacije tudi ni nenavadno, da se stroški povečajo. “Račun se kreira v finančni službi po navodilu lečečega zdravnika, ki je najbolj seznanjen z obsegom storitve,” je pojasnil Jug. Predračun, ki je nosil žig UKC, je severnomakedonski družini sicer poslal zdravnik Bošnjak, in ne UKC.

Preberite še Nevrokirurg Roman Bošnjak: Ni mi žal, da sem pomagal otroku

Kirurg odstopil

Kot je povedal Jug, je kirurg Roman Bošnjak podal odstop z mesta predstojnika oddelka za nevrokirurgijo, da ne bi kompromitiral postopka, v katerem bodo znotraj UKC razčistili, kaj se je zgodilo. Bošnjak je še v tujini, ko se vrne, bodo primer obravnavali na strokovnem svetu.

Kirurg Bošnjak je letos opravil dve operaciji za samoplačnike, lani pa prav tako dve. Ostaja pa zaposlen v kliničnem centru kot kirurg. “Če se bo izkazalo, da je šlo za kaznivo dejanje, bomo ukrepali naprej,” je poudaril direktor. Toda za zdaj, po posvetu s pravno službo, “ne moremo govoriti, da je v odnosu med UKC Ljubljana in prof. Bošnjakom prišlo do nekega kaznivega dejanja,” pravi generalni direktor. Vse dokumente bodo predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in ministrstvu za zdravje. NPU so tudi prosili, naj jih obvesti, če bodo zaznali znake kaznivega dejanja. “Vsekakor pa je to primer, ki bo povzročil spremembe, saj vidimo, da so tu sive cone, ki jih moramo bistveno bolje nasloviti,” je poudaril generalni direktor največje slovenske bolnišnice.

Nov pravilnik

Na podlagi primera je UKC sprejel nov pravilnik, pri katerem se mora biti za vsak samoplačniški poseg, opravljen v UKC, tudi ekspertno mnenje podano znotraj UKC. Doslej tega pravilnik ni določal, je povedal generalni direktor.

Neodvisno od primera pa so se odločili, da bo moral biti odslej vsak samoplačniški poseg predhodno predstavljen konziliju strokovnega sveta. Če se bo izkazalo, da je poseg preveč tvegan, ga ne bodo izvedli.

Jug je napovedal, da bodo pregledali tudi druge samoplačniške storitve, če se je kaj podobnega zgodilo že prej. “Od zdaj naprej je jasno, da gre za kršitev,” je poudaril.

Tudi Zdravniška zbornica Slovenije je pozvala k čimprejšnji preiskavi in razjasnitvi dogodkov. “Praksa, da visoko kvalificirani zdravniki nudijo svoje strokovno znanje kot konzultanti v mednarodnem okolju, ni sporna, vendar mora biti izpeljana na zakonit in transparenten način,” so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da zagovarjajo ničelno toleranco do spornih ravnanj. Dodali so, da so že sprožili postopke za razjasnitev dogajanja, državnim organom pa bodo nudili vso potrebno strokovno podporo pri obravnavi primera.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje