Po napovedih Jasniča bo Desus konstruktivna opozicija

Slovenija 29. Jun 202118:24 > 18:58 3 komentarji
Kongres Desus, ljubo jasnič, zdravstveno varstvo
Nika media/BOBO

Novi predsednik Desusa Ljubo Jasnič je po srečanju s poslansko skupino izrazil zadovoljstvo, da so na sestanku izmenjali strankarska in poslanska stališča. Desus bo deloval kot konstruktivna opozicija, poslanci pa bodo še naprej glasovali po svoji vesti, pri tem pa bo transparentno, kaj je stališče stranke in kaj poslancev, je še napovedal Jasnič.

Kot je dejal novoizvoljeni predsednik stranke Desus Ljubo Jasnič v izjavi za medije po koncu srečanja na sedežu stranke v Ljubljani, danes niso razpravljali o napetostih med poslansko skupino in vodstvom, o katerih poročajo nekateri mediji.

Na vprašanje, ali poslanci Desusa od zdaj naprej ne bodo več “solirali”, je Jasnič poudaril, da bodo še vedno bodo glasovali po svoji vesti, ko se bodo za to odločili. “Poslanci imajo vso pravico, da povejo svoje mišljenje, tega ne bom nikdar onemogočil. Nisem avtokrat,” je dejal.

Ključno se mu zdi, da so se danes dogovorili o dokumentu, v katerem so opredelili sodelovanje stranke in poslanske skupine. Stranka mora, kot je pojasnil predsednik Desusa, vedno imeti stališče o vprašanjih, ki so na dnevnem redu državnega zbora, z njimi mora seznaniti poslansko skupino, ki ta stališča potem tudi politično zastopa. Če stališče poslancev ne bo enako strankinemu, bodo to tudi povedali in glasovali po svoji vesti.

Do konkretnih vprašanj se še niso opredelili

Kot pozitivno šteje to, da so se s poslanci dobili in da so izmenjali stališča, strankarska in poslanska. Do konkretnih vprašanj se danes še niso opredeljevali, so se pa dlje časa zadržali pri predlogu zakona o demografskem skladu, ki ga bo DZ obravnaval na seji prihodnji teden. V Desusu si bodo vzeli še kakšen dan za odločitev o glasovanju.

“Imamo svojo vsebino in to bomo naprej zagovarjali. Nam gre za to, da upokojenci dobijo pravega zaščitnika, to, kar je stranka Desus že nekoč bila, preden je, v narekovajih, zapustila upokojence,” je še dejal.

Na današnjem srečanju so obravnavali program dela v stranki in naloge, ki jih čakajo, med katerimi so tudi priprava finančnih načrtov in postavitev posameznih odborov, ki bodo pripravljali gradivo za klavzuro. Ta bo predvidoma v začetku septembra, ko bodo imeli oblikovana izhodišča za pripravo na volitve prihodnje leto in za nadaljevanje dela stranke.

Jurša, Desus
Žiga Živulović jr./BOBO

Po oceni vodje poslanske skupine stranke Desus Franca Jurše je bil današnji pogovor konstruktiven, govorili so predvsem o nadaljnjih obveznostih. Zavedajo se, da bo v času počitnic nekatere aktivnosti težko izpeljati, a bodo z njimi začeli takoj v septembru.

Na vprašanje, kaj so dorekli glede odnosov med vodstvom stranke in poslanske skupine, pa je Jurša dejal le, da ni šlo za vprašanje odnosa znotraj stranke, med vodstvom in poslansko skupino, pač pa predvsem za odnos med posamezniki iz poslanske skupine, pa tudi stranke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje