Referenduma o demografskem skladu še ne bo

Slovenija 01. Jun 202109:57 > 17:48 0 komentarjev
Upokojenka
BOBO

Posvetovalnega referenduma o demografskem skladu ne bo, so danes popoldne z 46 proti 43 odločili poslanke in poslanci. Sindikati so zagotovili, da bodo v primeru sprejema zakona zbrali podpise za naknadni zakonodajni referendum

Predlog dela opozicije za posvetovalni referendum o vladnem predlogu o nacionalnem demografskem skladu ni uspel. Za referendum je glasovalo 43 poslank in poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB ter poslanske skupine nepovezanih poslancev. Proti pa so bilo 46 poslank in poslancev koalicijskih SDS, SMC in NSi, opozicijskih SNS in DeSUS, ki dejansko večinoma podpirata vlado, ter manjšinska poslanca. Manjkal je samo poslanec SMC Dušan Verbič.

Referendum bo zakonodajni

Koordinator Levice Luka Mesec, ki je prvi podpisani pod zahtevo za referendum, je na začetku seje dejal, da je zakon o nacionalnem demografskem skladu najpomembnejši zakonski predlog v mandatu vlade Janeza Janše. Vlada se bo morala soočiti z voljo ljudstva, je napovedal. “Referendum v vsakem primeru bo,” je dejal, “Če ne posvetovalni, bo pa zakonodajni.”  Sindikati so naknadni zakonodajni referendum že napovedali, danes dopoldne pa so pred državnim zborom izrazili podporo posvetovalnemu referendumu. Predsednica zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Lidija Jerkič je poslankam in poslancem svetovala, naj podprejo posvetovalni referendum, saj se bodo s tem izognili zakonodajnemu.

Oglejte si videoposnetek njene izjave:

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj pa je poslanke in poslance pozval, naj pokažejo, ali so res predstavniki ljudstva ali samo glasovalni stroj.

Mesec: Ne gre za demografijo

Mesec je zatrdil, da sklad, kakršnega predlaga vlada, ne bo pomagal krpati luknje v pokojninske blagajne. Slovenija ima z 8,4 milijarde državnega premoženja, ki bi ga vlada prenesla na demografski sklad,  premalo premoženja, je pojasnil. Nasprotoval je tudi vladni ideji, da bi se iz sklada financirali tekoči stroški pokojnin ter demografske in družinske politike.

KUL opozicija
Žiga Živulović/BOBO

“Ne gre za demografijo, ampak za ugrabitev državnega premoženja ene politične opcije,” je dejal. Vladni predlog bi uvedel načine in pogoje imenovanja nadzornikov in uprave sklada, ki so drugačni od tistih, ki zdaj veljajo pri imenovanju nadzornikov in uprave Slovenskega državnega holdinga. Nasprotniki zakona trdijo, da bi se standardi znižali in da bi se pri kadrovanju okrepila moč vladne koalicije.

Mnoga pravila delovanja sklada bodo določena šele v strategiji o upravljanju premoženja, ki jo bo uprava sklada sprejela v letu dni po imenovanju. “Do takrat bo državno premoženje odprto lovišče za funkcije, kadrovanja in privatizacijo,” je napovedal Mesec.

Neprimerno vprašanje

Za njegovim nastopom je poslanec DeSUS Robert Polnar predstavil poročilo odbora za finance, ki je z 11 glasovi proti 8 ocenil, da predlog za referendum ni primeren. Koalicijski poslanci so se naslonili tudi na mnenje državnozborske zakonodajnopravne službe, ki je ugotovila, da je predlagano referendumsko vprašanje neprimerno. Državni sekretar na ministrstvu za finance Peter Ješovnik pa je povzel, kako vlada zavrača očitke predlagateljev referenduma.

Predlagano je bilo takšno referendumsko vprašanje:

“Ali ste za to, da državni zbor sprejeme predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki ne rešuje problema financiranja pokojnin, pač pa vladi Janeza Janše še povečuje možnost kadrovanja po državnih podjetjih in privatizacijo?”

Takšno besedilo je po mnenju zakonodajnopravne službe DZ neprimerno. V svojem mnenju je poudarila, da so posvetovalni referendumi namenjeni izražanju mnenja o določeni vsebini, ne o določenem pravnem aktu. Hkrati mora biti vsebina odločanja povzeta v referendumskem vprašanju. Teh dveh pogojev po mnenju zakonodajnopravne službe predlagano vprašanje ne izpolnjuje. V prvem delu namreč vprašanje napotuje na odločanje o pravnem aktu, drugega dela pa ni mogoče kot povzetek vsebine tega pravnega akta, je razložila zakonodajnopravna služba DZ.

Če bi se državni zbor danes odločil za posvetovalni referendum s tem vprašanjem, bi ga zato koalicija najverjetneje poskušala ustaviti prek ustavnega sodišča.

Koalicija zavrača očitke

Koalicijski poslanci so v svojih razpravah ponavljali stališče zakonodajnopravne službe o neprimernosti referendumskega vprašanja ter sledili mnenju vlade. Koalicija priznava, da demografski sklad ne bo odpravil primanjkljaja v pokojninski blagajni ter prenizkih pokojnin. Obljubljajo pa, da bo prinesel nekaj stabilnosti v slovenski pokojninski sistem.

Argumente koalicije je tako povzela poslanka SDS Suzana Lep Šimenko:

Ob tem so različni zagovorniki vladnega zakona izpostavljali, da je bila velika večina nekdanjih državnih podjetji prodana v mandatih levih vlad in da tudi sedanjim opozicijskim strankam ni uspelo rešiti težav pokojninskega sistema. Več koalicijskih poslancev je menilo tudi, da je demografski sklad strokovna ekonomska tema, ki ni primerna za referendum. Predlagateljem referenduma so očitali poceni nabiranje političnih točk.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!