Po objavi N1 o smrti dveh otrok: strokovni nadzor v UKC naj bi se začel ta mesec

Slovenija 19. Sep 202317:02 5 komentarjev
ukc klinični center ljubljana
Foto: UKC Ljubljana. (Foto: Denis Sadiković/N1)

Po objavi našega današnjega članka o smrti dveh otrok s prirojenima srčnima napakama, ki sta se zdravila v Centru za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana in bila nato napotena v Izrael, je popoldne strokovni direktor Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn povedal, da so sprejeli odločitev o izrednem strokovnem nadzoru. Izvajali naj bi ga zunanji strokovnjaki.

“Da nad odločitvami ekipe, ki je v tem času zdravila otroke v UKC ne bi bilo kakršne koli sence dvoma, sem predlagal strokovnemu direktorju UKC, da odredi strokovni nadzor zdravljenja omenjenih otrok, ker je to smiselno in ker je to tudi dobra popotnica za vzpostavitev in nadaljevanje sodelovanja z dr. Vodiškarjem,” je na izjavi za javnost dejal Pokorn, ko je danes popoldne – po objavi našega članka – stopil pred kamere. Nadzor bodo po njegovih besedah formalno začeli izvajati že ta mesec, kdo ga bo izvajal, pa še ni jasno. “Izvedel ga bo nekdo, ki ni bil vpleten v kakršne koli postopke obravnave teh otrok in ki ne sodeluje s kliničnim centrom. Mislim, da bo to nekdo iz tujine,” je še dejal Pokorn.

Na novinarsko vprašanje, ali bi zdravljenje otrok v primeru, da češki kirurg Roman Gebauer in slovenski kirurg Miha Weiss ne bi prekinila sodelovanja z UKC, drugačno, je Pokorn odgovoril: “Ne vem. Kakršna koli strokovna sodba je stvar strokovnega nadzora in počakati je treba na ugotovitve.”

Pokorn je na izjavi za javnost še poudaril, da si želi, da bi bil nadzor temeljit in “kar se da ažurno opravljen”, saj ocenjuje, da bi to pripomoglo tudi pri žalovanju staršev, ki so izgubili otroka. V UKC si ob tem želijo tudi, da bi se zaupanje javnosti v program otroške srčne kirurgije izboljšalo, “zato je prav, da ta strokovni nadzor izvršimo”, je še dejal Pokorn.

Kot smo v rubriki Poglobljeno obširno poročali danes, sta julija v Izraelu po operaciji srca umrla dva otroka iz Slovenije, Aisha Nur Kolupčić in Luka Smajić. Otroka sta se rodila s hudo srčno napako. Zdravstveno oskrbo sta potrebovala od prvega dne življenja, zdravili so ju v Centru za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana. Zdravljenje sta potrebovala tudi v času, ko sta center zapustila dva otroška kardiokirurga, Roman Gebauer in Miha Weiss. Starši, ki so svojo zgodbo povedali za N1, so prepričani, da zaradi dogajanja na programu otroške srčne kirurgije v Ljubljani zanju ni bilo optimalno poskrbljeno in da na zdravljenje v tujino nista bila napotena pravočasno. Starši Aishe Nur so zato vložili tudi uradno pritožbo na UKC Ljubljana.

Današnji popoldanski odziv UKC Ljubljana se sicer precej razlikuje od odgovora, ki so nam ga iz te ustanove posredovali pred slabima dvema tednoma. Takrat smo jim poslali številna vprašanja o zdravljenju omenjenih dveh otrok, odgovorili pa so, da zato, ker pritožbeni postopek še poteka, vsebine ne morejo komentirati. Po naših vnovičnih prošnjah za komentar sta nas pred dnevi sprejela Pokorn in kirurg Igor Šehić, ki je po odhodu Gebauerja in Weissa edini ostal na programu. Zagotovila sta, da odhod omenjenih dveh kirurgov na zdravljenje Aishe Nur in Luke ni vplival, da je program ves čas tekel nemoteno in da tudi zdaj poteka “odlično”.

Več v članku: Smrt dveh otrok s srčno napako: “Sprašujemo se, ali so zanju res naredili vse”

Zbornica ne bo sodelovala v nadzoru

Na naš članek so se odzvali tudi v zdravniški zbornici, ki jo vodi Bojana Beović. Zapisali so, da sočustvujejo s starši in podpirajo proaktivno ravnanje vodstva Pediatrične klinike UKC Ljubljana, ki se je odločilo, da s strokovnim nadzorom preveri vse aktivnosti pri zdravljenju obeh otrok. “Pričakujemo, da bodo starši in vse (tudi nekdanje) osebje lahko podali svoja videnja in bodo vključeni v razjasnitev dogodkov, s katero se lahko dodatno preveri in dopolni postopke za napotitve otrok na zdravljenje v tujino,” so še zapisali v zbornici.

Dodali so, da zdravniška zbornica ni vključena v nadzor UKC Ljubljana.

Predsednik vlade Robert Golob, ki je začasno tudi minister za zdravje, bo v sredo obiskal Pediatrično kliniko UKC Ljubljana, si ogledal prostore oddelkov za kardiologijo in intenzivno terapijo otrok ter se z vodstvom UKC in Pediatrične klinike seznanil z razmerami na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Ob predvidoma 12.30 naj bi z generalnim direktorjem UKC Ljubljana dr. Markom Jugom, strokovnim direktorjem Pediatrične klinike dr. Pokornom in otroškim srčnim kirurgom dr. Janezom Vodiškarjem tudi stopil pred kamere in komentiral zadevo.

Današnjo izjavo dr. Marka Pokorna po objavi našega članka si lahko ogledate v posnetku spodaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje