Po odprtju restavracije vse več pritožb: “Dirkajo s skuterji in mečejo petarde”

Slovenija 28. Dec 202305:29 23 komentarjev
Cankarjeva ulica
Bralka pravi, da se skupine mladih pred restavracijo McDonald's na Cankarjevi ulici v Ljubljani vedejo nedostojno (Foto: N1)

Pred eno od restavracij s hitro prehrano v središču Ljubljane se zbirajo skupine mladostnikov, ki se po mnenju okoliških prebivalcev vedejo nedostojno in s petardami ter objestno vožnjo s skuterji ogrožajo ljudi. Na občini pravijo, da so prejeli več pritožb in da bodo skupaj z restavracijo skušali poiskati rešitev. V McDonald'su pa odgovarjajo, da resnejših incidentov ne beležijo, da pa so mladi "malo bolj glasni".

Julija lani je na Cankarjevi ulici v središču Ljubljane – v prostorih, kjer je bila nekdaj restavracija Soba 102 pevca Jana Plestenjaka in le streljaj od ljubljanske operne hiše– vrata odprla restavracija ameriške hitre prehrane McDonald’s. To je razveselilo ljubitelje burgerjev in krompirčka v Ljubljani, malo manj pa okoliške prebivalce, ki jih motita hrup in gneča pred poslovalnico.

Bralka, ki z družino živi v bližini McDonald’sa, opozarja, da po selitvi pred restavracijo postopajo in se zadržujejo skupine mladih, ki s svojem početjem motijo prebivalce tega dela prestolnice in mimoidoče. Po njenih navedbah mladi pogosto mečejo petarde, se vedejo nedostojno in s skuterji ter električnimi skiroji divjajo po pešconi in s tem ogrožajo starejše in mlajše.

Nekateri prebivalce s te ulice so se zaradi tega že obrnili tudi na občino. Početje mladostnikov je zmotilo tudi tiste, ki imajo na Cankarjevi ulici poslovne prostore.

Enemu od incidentov v bližini McDonald’sa je bil pred časom priča tudi pesnik Esad Babačić. “Sinoči v pasaži Name, tipi vržejo ‘topovski udar, in se kot v kakšni akcijski limonadi odpeljejo s plastičnim skuterjem. Prestrašeni otroci in mame tečejo stran. Hitra krmilnica uničila Cankarjevo,” je takrat zapisal na družbenem omrežju X.

Ljubljanska občina je prejela več pritožb stanovalcev

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so za N1 povedali, da so glede omenjene problematike prejeli več pobud oziroma pritožb tako stanovalcev kot tudi lastnikov poslovnih objektov ter obiskovalcev okoliških lokalov.

“Na lokaciji izvajamo samostojne ter skupne nadzore v obliki mešanih patrulj policist/občinski redar s krajevno pristojno Policijsko postajo Ljubljana Center. Ob nadzorih opažamo kršitve, zoper katere ukrepamo skladno s pooblastili in pristojnostmi,” so zapisali.

Je pa Mol stopila v stik s podjetjem McDonald’s Slovenija, skupaj pa bodo skušali najti ustrezne rešitve, ki bodo skladne s pristojnostmi vsakega izmed deležnikov.

McDonald’s: Ja, mladi so malo bolj glasni

V podjetju McDonald’s Slovenija so za N1 povedali, da od odprtja restavracije na Cankarjevi ulici ter v preteklosti na Čopovi ulici niso imeli nobenih resnejših incidentov.

Opažajo pa, da se mlada generacija srečuje na križišču Slovenske, Čopove in Cankarjeve ulice. “Še pogosteje pa opažamo tovrstna zbiranja, ob dogodkih, ki potekajo v Ljubljani, kot so denimo razni koncerti, športne prireditve ali demonstracije,” so dodali. Ob teh dogodkih po njihovih navedbah tudi v restavraciji povečajo varnost in sodelujejo z lokalnimi oblastmi.

“Kot v vsakem večjem mestu, tudi v Ljubljani, mlajša generacija potrebuje prostore za srečanja. Ne morejo se zadrževati samo doma. In ja, mladi so malo bolj glasni,” so ob tem še dodali v McDonald’s Slovenija. Na naše vprašanje, ali so bili zaradi pritožb, o katerih poročajo nekateri meščani, kaj v stiku z občino, niso odgovorili.

McDonald's na Cankarjevi
McDonald’s Slovenija

Policija pravi, da ta del ne izstopa

Ljubljanski policisti pravijo, da ne vodijo statistike za posamezna območja v središču Ljubljane. Ob ročnem pregledu zadev pa območje Cankarjeve ulice po kriminaliteti in kršitvah javnega reda negativno ne izstopa od ostalih predelov ožjega mestnega središča, pravijo. Na tem območju so v zadnjih dveh mesecih obravnavali štiri kazniva dejanja, ki pa niso povezana z mladostniki (primer tatvine, velike tatvine, lahke telesne poškodbe in zlorabo osebnih podatkov).

Po mnenju policije gre za območje, kjer se predvsem v večernem času zadržuje več mlajše populacije in mu policija posveča posebno pozornost in s svojo povečano prisotnostjo zagotavljajo javni red ter preprečujejo kriminaliteto. “Občasno zaznavamo tudi posamične kršitve v povezavi z uporabo pirotehničnih izdelkov ter druge manjše kršitve, vendar tudi v tem to območje ne izstopa negativno,” so dodali.

Kot so pojasnili, policija konstantno spremlja varnostne razmere na terenu in analizira podatke o pojavu kriminalitete in prekrškov na posameznem območju, temu tudi prilagaja svoje oblike dela. “Pri tem velja izpostaviti, da na območju mesta Ljubljana sodelujemo tudi z drugimi deležniki, ki skrbijo za varnost (redarji, varnostne službe …) kot tudi organizatorji prireditev, tako da je varnost zagotovljena v največji možni meri,” še pravijo.

V mestu za varnost skrbi več policistov

Ob tem dodajajo, da so v mestu v času večjih prireditev in ob koncih tedna, ko je koncentracija ljudi največja, tudi s pomočjo drugih policijskih uprav, zagotovili večje število policistov. V prazničnem času, zlasti zvečer, na območju mesta Ljubljana poleg rednih patrulj delujejo tudi policisti konjeniki, vodniki službenih psov ter prometni policisti. V centru mesta kot tudi na drugih varnostno bolj izpostavljenih območjih je poleg patruljne službe organizirana stalna opazovalna služba. Poleg uniformiranih policistov so v Ljubljani prisotne tudi patrulje v civilu, pomagajo pa tudi policisti iz sestava pomožne policije, so še dodali.

“Prav tako so v kritičnih urah tam, kjer se pričakuje večje število ljudi, prisotne skupine posebne policijske enote. Skupine sestavlja več posebej usposobljenih policistov, ki imajo dodatno zaščitno opremo, da lahko hitro in učinkovito posredujejo ob postopkih z večjim varnostnim tveganjem ali pri množičnih kršitvah javnega reda. Hkrati vsem enotam nudijo pomoč oziroma lahko delujejo tudi druge posebej specializirane enote (enota specialne policije, letalska enota policije, upravljalci dronov, mobilne in druge kriminalistične enote). V pomoč tako občanom kot policistom na terenu pa so naši klicni centri, ki delujejo 24 ur, dežurni na policijskih postajah ter vodje policijskih okolišev, ki skrbijo za neposreden stik z občani, organizacijami, organizatorji na terenu. Vsekakor pa je vsako naše delovanje vnaprej načrtovano in vodeno,” še pravijo na Policijski upravi Ljubljana.

Policisti prosijo vse obiskovalce mesta in prireditev, da upoštevajo navodila policistov, mestnih redarjev, varnostnikov in drugih, ki skrbijo za red, saj bodo lahko le tako zagotovili varnost. “Zavedati pa se je potrebno, da lahko za svojo varnost največ naredimo sami s tem, da upoštevamo vse preventivne nasvete ter ukrepe, kako se sami lahko zavarujemo, da ne postanemo žrtev kaznivih ravnanj. Prav tako je bistveno za zagotavljanje varnosti tudi sodelovanje med policisti in občani. Informacije, ki jih posredujete občani, so za nas dragocen vir podatkov in nam večkrat pomagajo preprečiti morebitne negativne posledice in zato naprošamo, da v kolikor opazite kakšne nenavadne okoliščine, da o tem obvestite policijo na številko 113 ali pa pristopite do policistov, ki so in bodo prisotni v bližini,” pravijo na policiji. Ob tem apelirajo tudi na starše, naj se z mladostniki pogovorijo o varni uporabi pirotehnike, nevarnostih ki se ob tem pojavljajo, ter tudi o vseh oblikah medvrstniškega in drugega nasilja. V okviru starševskega nadzorstva in skrbi za otroke naj med drugim tudi s svojim vzgledom poskrbijo, da bodo otroci spoštovali vse zakonske norme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje