Po ostrih kritikah vlada umaknila predlog novele zakona o zavodih

Slovenija 17. Maj 202322:00 4 komentarji
BOBO

Vladna novela zakona o zavodih, ki je med socialnimi partnerji naletela na burne odzive, je umaknjena iz zakonodajnega postopka. Kot so sporočili po dopisni seji vlade, bo v zvezi z urejanjem področja izvajanja javnih služb treba opraviti celovito razpravo ter področje na novo urediti.

Vlada je na dopisni seji sklenila, da iz zakonodajnega postopka umakne predlog novele zakona o zavodih. Predlog novele, sprejet konec marca, ki bi vladi med drugim dal možnost, da direktorja javnega zavoda enostransko razreši mimo volje sveta zavoda in za največ leto dni imenuje v. d. direktorja, je naletel na ostre kritike socialnih partnerjev.

Glede na odzive različnih deležnikov po vložitvi predloga zakona bo v zvezi z urejanjem področja izvajanja javnih služb treba opraviti celovito razpravo in področje na novo urediti tako na sistemski ravni kot tudi na ravni posameznih dejavnosti, s ciljem vzpostaviti rešitve, ki bodo omogočale čim bolj racionalno in učinkovito upravljanje ter izvajanje javnih služb, so odločitev o umiku zakonskega predloga iz parlamentarnega postopka utemeljili na vladi.

Ministrstvo za javno upravo je že začelo s pripravo izhodišč za spremembe na področju sistemskega izvajanja javnih služb v Sloveniji, še piše v sporočilu po današnji dopisni seji.

K umiku predloga zakonske novele iz obravnave sta v začetku aprila na seji Ekonomsko-socialnega sveta pozvali tako delodajalska kot delojemalska stran. Oboji so bili do predlogov ostri in izražali strah, da bi lahko spremembe prinesle politizacijo javnih zavodov tako na občinski kot državni ravni. V primeru potrditve predloga v DZ so na sindikalni strani napovedovali tudi možnost zbiranja podpisov za naknadni zakonodajnega referenduma.

Predlagana novela bi sicer prinesla tudi prenovo razlogov za razrešitev direktorjev zavoda, ki naj bi bila primerljiva drugim subjektom javnega sektorja. Med razloge bi tako dodali to, da zavod ne dosega zadovoljivih delovnih rezultatov ali da pri delovanju zavoda pride do motenj ali do ponavljajočih se napak.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje