Po posvetu za zaprtimi vrati: izredni seji DZ prihodnji teden

Slovenija 19. Maj 202113:05 > 16:17 0 komentarjev
izredni seji, državni zbor
Denis Sadiković/N1

Na današnjem posvetu za zaprtimi vrati se je predsednik DZ Igor Zorčič z vodji poslanskih skupin dogovoril, da bo izredni seji sklical prihodnji teden. Z odločanjem naj bi pričeli v torek.

Izredni seji DZ, ki ju koalicija in opozicija zahtevata po zavrnitvi dnevnega reda redne seje, bosta prihodnji teden, so se na posvetu dogovorili predsednik DZ Igor Zorčič in vodje poslanskih skupin.

V torek bodo začeli sejo glede predloga ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, sledila pa bo seja z večino točk, ki so bile uvrščene na redno sejo.

Poslanke in poslanci namreč v ponedeljek na začetku majske seje niso potrdili dnevnega reda, za je glasovalo 42 poslancev in proti 42. Zorčič je sejo DZ zaključil, še preden se je začela. Opozicija je takoj zahtevala sklic izredne seje s točko predloga ustavne obtožbe Janeza Janše. Koalicija pa je zahtevala izredno sejo za obravnavo večine točk, ki so bile predvidene za redno sejo.

Kot so se dogovorili na današnjem posvetu, ki je potekal za zaprtimi vrati, bosta obe izredni seji prihodnji teden. V torek bodo predvidoma začeli z odločanjem, ali bo DZ zahteval mnenje predsednika republike Boruta Pahorja glede predloga ustavne obtožbe predsednika vlade. Po obravnavi predloga ustavne obtožbe bo predvidoma do petka potekala izredna seja, ki jo je zahtevala koalicija. Časovnico sej bo sicer v ponedeljek določil kolegij predsednika DZ.

Koalicijsko-opozicijsko nesorazmerje

Na današnjem posvetu so se dotaknili tudi zahtev opozicijskih LMŠ, Levice, SD, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) za novo prerazporeditev mest v delovnih telesih DZ. Prepričani so, da ima opozicija tudi po tistem, ko so poslancem NeP dodelili 12 mest v delovnih telesih, v slednjih še vedno osem mest premalo. Kot so danes ugotavljali v opozicijskih vrstah, koalicija očitno temu ni naklonjena.

Z glasovanjem o 12 mestih za poslance NeP je bil po besedah vodje poslancev SMC Gregorja Periča sklenjen mirovni sporazum. “A očitno sem se motil, saj so prišle zahteve po dodatnem ozemlju,” je ugotavljal v izjavi. Ponovil je oceno, da je opozicija v ponedeljek pokazala nekonstruktivno držo. Kritičen je zlasti do Zorčiča in meni, da so šle stvari nekoliko predaleč.

Vodja poslancev NeP Janja Sluga je danes napovedala, da bodo zaradi nesorazmerja v številu mest v delovnih telesih konkretizirali predloge za odpravo nepravilnosti.

Tudi vodja poslancev SAB Maša Kociper je ponovila, da jih v SAB med drugim skrbijo porušena razmerja med koalicijo in opozicijo, saj da opozicijski SNS in DeSUS podpirata vlado.

Sicer je povedala, da je na seji, ki jo je zahtevala koalicija, tudi nekaj pomembnih ukrepov za državljane in zakonov, potrebnih zaradi uskladitve z evropskimi direktivami. V SAB pa si bodo prizadevali za zavrnitev po njihovem mnenju škodljivih zakonov. Napovedala je, da bodo za obravnavo nekaterih predlogov, ki jih koalicija ni uvrstila na dnevni red, zahtevali sklic izredne seje.

“Če mi nimamo večine, jo imajo oni.”

Vodja poslancev SD Matjaž Han je pojasnil, da so želeli v ponedeljek z zavrnitvijo dnevnega reda seje v večjem delu opozicije na nek način pokazati, da koalicija, če se ne organizira, v DZ nima večine. “SD ne bo šel s stoli pred parlament, ampak lahko z glasovanjem pokažemo, da vladna stran nima večine,” je pojasnil.

“Če mi nimamo večine, jo imajo oni. Ne vem, kje je novi kandidat za predsednika vlade,” pa je na to odgovoril Horvat. Dodal je še, da želijo mandat speljati do konca in v tem času sprejeti pomembne rešitve za ljudi.

Han je sicer danes pozval k dialogu. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da se politika dogovori, katere zakone bodo med predsedovanjem Svetu EU v DZ sprejemali in katere ne, potem pa gredo na predčasne volitve.

Skupni cilj: najti rešitev

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je po razpravi na posvetu ocenil, da se poslanske skupine o marsičem ne strinjajo, a je pomembno, da sedijo vsi za isto mizo z enim ciljem: “Najti rešitev, kako čim prej končati politično krizo, ki jo je povzročila ta manjšinska vlada, in priti do predčasnih volitev.”

Po njegovem mnenju delo DZ blokira koalicija, ker nima dovolj glasov, da bi v vsakem trenutku zagotovila operativnost DZ. “Ko ne more več zagotoviti operativnosti DZ, tudi vlada ni operativna,” meni Golubović.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je opozoril na po njegovem mnenju nevzdržne razmere v DZ in na nesorazmerja v delovnih telesih. “Tako si koalicija na umeten in prisiljen način zagotavlja večino v nekaterih odborih,” je ocenil. Opozoril je zlasti na sodelovanje opozicijske SNS, ki sodeluje z vlado, v Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kjer ima opozicija po poslovniku DZ večino.

Tudi mandatno-volilne zadeve, v sklopu katerih je predvideno glasovanje o predlogu za razrešitev Zorčiča, bodo obravnavali na eni od drugih izrednih sej. Kot je danes pojasnil Perič, se je ta časovnica zavlekla zaradi odsotnosti nekaterih poslancev iz zdravstvenih razlogov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!