Po predsednici republike svoj podkast napovedala tudi vlada Roberta Goloba

Slovenija 15. Jan 202414:44 7 komentarjev
Vlada, podkast, Ukom
Voditelj prvega vladnega podkasta bo Boštjan Lajovic, gosta pa ministra Tanja Fajon in Marjan Šarec (Foto: Ukom)

Podkasti postajajo vse bolj priljubljeni tudi v politiki. Potem ko je pred meseci snemanje podkasta začel bivši predsednik republike Borut Pahor, je danes prvo epizodo svojega podkasta objavila tudi aktualna predsednica Nataša Pirc Musar. Še isti dan so iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) sporočili, da bo tudi vlada začela objavljati podkast z imenom GOVSI podkast. "S podkastom širimo ustaljene načine obveščanja in komuniciranja z javnostjo ter krepimo transparentnost vladnega delovanja," so zapisali v Ukomu.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je minuli konec tedna sporočila, da bo v ponedeljek objavljena prva epizoda Predsedničinega podkasta, v katerem je gostila pisateljico, filozofinjo in sociologinjo Renato Salecl.

Ob njeni napovedi, da bo aktualna predsednica republike vodila svoj podkast, je marsikdo zastrigel z ušesi, saj je nekoliko nenavadno, da ima predsednik države svoj podkast. Nekateri so njeno napoved primerjali tudi z nekdanjim predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki že nekaj mesecev objavlja svoje podkaste.

A kot kaže, podkasti postajajo popularni tudi na političnem prizorišču. Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je danes sporočil, da pripravlja prvi vladni podkast, ki bo nosil ime “GOVSI podkast”. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, gre za video podkast Vlade Republike Slovenije, s katerim “širimo ustaljene načine obveščanja in komuniciranja z javnostjo ter krepimo transparentnost vladnega delovanja”.

Ob tem v Ukomu napovedujejo, da bodo gostje vladnega podkasta ministri, državni sekretarji in drugi vladni predstavniki ter strokovnjaki z različnih področij. Podkast bo namenjen poglobljeni predstavitvi vladnih vsebin in drugih aktualnih družbeno pomembnih tematik. Ta oblika komuniciranja poleg bolj neposrednega stika z javnostjo daje tudi prostor za temeljito, lahko tudi bolj jasno pojasnjevanje vladnih odločitev, načrtov, politik ali pogledov, pravijo v Ukomu.

Gosta prvega vladnega podkasta, ki bo objavljen v petek, 19. januarja, bosta ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec. “Izbor prve teme ni naključen. Letos praznujemo 20 let vstopa Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato, s 1. januarjem letos pa je Slovenija za dve leti postala nestalna članica Varnostnega sveta ZN,” so pojasnili na Ukomu.

Prvi vladni podkast bo vodil Boštjan Lajovic, sicer član službe za odnose z javnostjo na ministrstvu za infrastrukturo.

Nataša Pirc Musar in dr. Renata Salecl
Predsednica republike Nataša Pirc Musar ima podkast Moč besede, njena prva gostja je bila dr. Renata Salecl (Foto: Urad predsednice RS)

Tako Boštjan Lajovic kot tudi Nataša Pirc Musar, dva nova voditelja podkastov, imata dolgoletne novinarske in voditeljske izkušnje. Oba sta nekoč vodila osrednji informativni oddaji na Televiziji Slovenija in POP TV.

Na Ukomu so dodali, da bodo podkast snemali v prostorih Ukoma, prav tako bodo oddaje nastajale v njihovi produkciji. Podkast bo imel več različnih voditeljev, zaposlenih v državni oziroma javni upravi, po potrebi pa bodo sodelovali še s kakšnim zunanjim sodelavcem. V vladnem uradu za komuniciranje za zdaj načrtujejo eno do dve oddaji na mesec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje