Urbanija, Olaj, Stušek so preteklost. Koga vse je vlada imenovala na prvi seji

Slovenija 02. Jun 202201:22 > 08:35 10 komentarjev
Borut Živulović /BOBO

Uroš Urbanija, Anton Olaj in Janez Stušek niso več na čelu Ukoma, policije in Sove. Kot vršilci dolžnosti, torej za največ šest mesecev, so jih nasledili Dragan Barbutovski, Boštjan Lindav in Joško Kadivnik. Golobova vlada je sicer na svoji prvi seji imenovala še nekaj direktorjev organov in služb ter cel kup državnih sekretarjev.

Kot je bilo pričakovati, je vlada na prvi seji razrešila direktorje več vladnih uradov in služb, vendar se je odločila, da za zdaj na ta mesta imenuje vršilce dolžnosti. “Namenoma gremo z vršilci dolžnosti v vseh organih, tudi tam, kjer bi teoretično lahko pohiteli. Mogoče bomo vodje nekaterih organov za stalno imenovali že prihodnji teden, vendar ne želimo, da bi se v naglici današnje noči izognili principu strokovnosti,” je dejal Golob in dodal, da želijo imeti za strokovno imenovanje dovolj časa.

Tako je vlada že na prvi seji razrešila direktorja urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo in za vršilca dolžnosti imenovala Dragana Barbutovskega. Oditi je moral tudi generalni direktor policije Anton Olaj, ki je v preteklosti tako od bivše opozicije kot civilne družbe požel ogromno ogorčenja. Na njegovo mesto je bil začasno imenovan Boštjan Lindav. Ta je bil kmalu po prihodu Janševe vlade razrešen z mesta direktorja uprave kriminalistične policije. Prav tako se je moral že na prvi dan nove vlade posloviti direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek, vršilec dolžnosti direktorja Sove je postal Joško Kadivnik. Gre za izkušenega obveščevalca, ki pa ga njegovi kolegi označujejo kot karierista, ki ni ravno operativen. Zamenjava se je zgodila tudi na čelu Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, Jaroša Britovška je začasno nasledil Andrej Fefer. Vršilka dolžnosti direktorice urada za preprečevanje pranja denarja je postala Anika Vrabec Božič. Zamenjala je dosedanjega direktorja Damjana Žuglja. Prav tako je menjava na čelu vladne službe za zakonodajo: Matejo Lekan Štrukelj je kot vršilec dolžnosti nasledil Rado Fele.

Nova ministrska ekipa se je tudi odločila, da bo v kabinetih posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja vlade lahko do sedem zaposlenih, ki bodo vezani na zaupanje ministrov oziroma generalnega sekretarja vlade. Takšno število je bilo že v času Janševe vlade, medtem ko je bilo v Šarčevem mandatu kabinetnih zaposlitev lahko največ pet. Na prvi seji vlade so ministri imenovali tudi vrsto novih državnih sekretarjev, celoten seznam si lahko pogledate na koncu prispevka. Nova generalna sekretarka vlade pa je postala dosedanja poslanka Gibanja Svoboda Barbara Kolenko Helbl. Kot je običaj, je vlada imenovala tudi podpredsednike in predsednike odborov. Podpredsedniška mesta so zasedli prvaka SD in Levice Tanja Fajon in Luka Mesec ter minister za zdravje iz vrst Gibanja Svoboda Danijel Bašič Loredan. Vodenje odbora za državno ureditev in javne zadeve je prevzela notranja ministrica Tatjana Bobnar, odbor za gospodarstvo bo vodil minister za infrastrukturo Bojan Kumer, komisijo za administrativne zadeve in imenovanja pa ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Vlada je na prvi seji iz sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razrešila štiri predstavnike in imenovala nove. Roka Tavčarja, Mateja Forteta, Marijo Rogar in Silvo Duh bodo nadomestili Mitja Blaganje, Milena Kramar Zupan, Brane Bregar in Andraž Jakelj.

Iz sveta javnega zdravstvenega zavoda Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pa je vlada razrešila Matjaža Trontlja, Špelo Jovanovič Gaberšek, Miro Kos Skubic in Omarja Hanuna. Namesto njih bodo v svetu NLZOH Simona Gerenčer, Sonja Bezjak, Janez Jesenovec in Luka Kajtna.

Preberite tudi, kdo so novi ministri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje