Po primeru krutega ravnanja s psom strokovni nadzor dela koprske tožilke

Slovenija 10. Jul 202315:48
Pasja tačka
PROFIMEDIA

Generalni državni tožilec Drago Šketa je odredil strokovni nadzor nad delom koprske dežurne tožilke, ki je policijo usmerjala pri obravnavi krutega ravnanja s psom. Do delovanja tožilke in policije so kritični tudi v več društvih za zaščito živali, kjer med drugim zahtevajo spremembo predmetne zakonodaje. Po tem, ko je pes, ki ga je lastnik na Markovcu prejšnji teden na sprehod peljal privezanega na moped, poginil in ga je ta odvrgel kar k biološkim odpadkom, so na okrožnem tožilstvu prejeli več ovadb zaradi mučenja živali.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so uvedli strokovni nadzor nad delom dežurne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, ki je prejšnji teden usmerjala policijo pri obravnavi krutega ravnanja z mrtvim psom.

Gre za primer koprskih policistov, ko so prejšnji teden obravnavali starejšega moškega, ki je na Markovcu peljal psa na sprehod in ga imel privezanega na moped. Med vožnjo se je pes zgrudil in poginil. Ko je moški to opazil, se je zapeljal do smetnjaka za biološke odpadke, kjer je psa odvrgel, so v torek sporočili s Policijske uprave Koper.

Na ravnanje so se odzvali tudi na vrhovnem državnem tožilstvu. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, primer “krutega in v vseh pogledih neprimernega ravnanja s psom”, za tožilstvo ni končan. Prejšnji petek so namreč prejeli ovadbo zaradi kaznivega dejanja mučenja živali. Ovadbo bodo odstopili Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru, ki je doslej v zvezi s tem primerom že prejelo pet ovadb.

“Pri tem se zavezujemo, da bomo k reševanju zadeve pristopili z vso potrebno strokovno zavzetostjo in odgovornostjo, pri čemer bomo nadaljevali tudi z izobraževanjem in osveščanjem tožilk in tožilcev v primerih neprimernega ravnanja z živalmi,” so izpostavili.

Je pa generalni državni tožilec Drago Šketa tudi odredil zahtevo za strokovni nadzor nad delom dežurne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, ki je v tej zadevi usmerjala policijo. “Ko bo nadzor končan, bomo o rezultatih obvestili tudi zainteresirano javnost,” so napovedali na tožilstvu.

Do ravnanja koprske tožilke ter policije pa so kritični tudi v Društvu za dobrobit živali AniMa in v Društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka, kjer so v zvezi s tem na ministrstva za kmetijstvo, pravosodje in za notranje zadeve naslovili protestno pismo. Prepričani so namreč, da je bil postopek, ki ga je v tem primeru izvedla policija po navodilih koprske tožilke, voden nestrokovno, pa tudi, da bi moral biti storilec kaznovan za svoja dejanja.

“Iz opisa dogodka, podanega v medijih, je jasno, da je bilo storjeno kaznivo dejanje mučenja živali, hkrati je jasno, da gre za nedovoljeno trgovanje s psi,” so izpostavili v protestnem pismu.

Ob tem so spomnili, da je okrožna državna tožilka v Kopru na osnovi telefonskega pogovora s policistom presodila, da v primeru smrti psičke ne gre za kaznivo dejanje mučenja živali. “Zdaj policija pravi, da ni dokazov, da je bila psička sploh kdaj živa privezana na motor, saj ni priče ali podatka, da je bila živa, ko jo je moški kruto vlekel za mopedom,” so med drugim izpostavili v pismu.

Pozvali pa so tudi k takojšnji spremembi zakona o zaščiti živali in kazenskega zakonika v smeri višje zaščite in varstva živali, tako da bodo ustrezno sankcionirana vsakršna zavržna ravnanja z živalmi, storjena tako iz naklepa kot tudi iz malomarnosti, kazni pa ustrezno visoke, so tudi navedli.

Ob tem so spomnili, da so živali s spremembo stvarnopravnega zakonika dobile status čutečih bitij in ne več stvari, “a psičkin primer iz Kopra kaže, da je to le pesek v oči”, so izpostavili.

Menijo tudi, da bi morali živalim podeliti pravice v ustavi, kot so to že storili v Nemčiji, Luksemburgu in Švici. Država in njene institucije bi morale poskrbeti, da se z živalmi ravna na human način in da so njihovi življenjski pogoji v skladu z njihovimi potrebami, izpostavljajo. Kruto ravnanje s psom v Kopru je obsodil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.