Po SD o tožbi zoper Erika Breclja razmišljajo tudi na onkološkem inštitutu

Slovenija 04. Feb 202410:08 47 komentarjev
Erik Brecelj
Erik Brecelj (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana se je odzvalo na "laži in manipulacije", ki so bile v zadnjih dneh izrečene na račun delovanja inštituta in nekaterih zaposlenih. Če se bodo tovrstne navedbe nadaljevale, bodo primorani "tudi pravno zaščititi dobro ime ustanove", so napovedali. Kot smo poročali, tudi Socialni demokrati razmišljajo, da bi zaradi izrečenih izjav o "plenjenju stranke v zdravstvu" zoper predsednika vladnega strateškega sveta za zdravstvo in kirurga Erika Breclja vložili tožbo.

Generalni direktor in strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Andraž Jakelj in dr. Irena Oblak sta se odzvala na “številne neresnične in pavšalne obtožbe”, ki so bile v zadnjih dneh izrečene na račun delovanja inštituta in nekaterih zaposlenih. Kot sta zapisala v izjavi, objavljeni na spletni strani inštituta, “laži in manipulacije”, ki so bile izrečene v javnosti, “škodijo tako zaposlenim, ki predano opravljajo svoje delo, kot tudi bolnikom, ki zaupajo našim strokovnjakom, ne nazadnje pa tudi Onkološkemu inštitutu Ljubljana”.

V izjavi sta poudarila, da so bile v medijih omenjene nekatere investicije, ki da jih izvaja inštitut – med njimi, denimo, požarna sanacija, nadgradnja stavbe H ter gradnja stavbe R in protonskega centra – in problematizirani finančni vidiki teh investicij, za kar naj bi bilo odgovorno vodstvo onkološkega inštituta. Navedla sta, da je investitor vseh navedenih del dejansko ministrstvo za zdravje, “ki tudi skrbi za vse postopke, izvajanje in finančne vidike teh investicij”.

V imenu vodstva sta odločno zavrnila navedbe, da “na delovanje in vodenje onkološkega inštituta vpliva politika”.

Zanikala sta tudi navedbe, da je onkološki inštitut sprejel pravilnik, da bi z njim zaščitil posamezna podjetja ali da bi vodstvo na podlagi tega pravilnika določene osebe odpustilo. “Kar prav tako ne drži. V mesecu avgustu 2023 je bil na Onkološkem inštitutu Ljubljana posodobljen Pravilnik o posredovanju informacij javnosti, a le v delu, da se kot institucija pojavljamo tudi na družbenih omrežjih. Pravilnik ni posegal v pooblaščene osebe za komuniciranje z javnostjo ali kakšno drugo vsebino,” sta zapisala.

Navedla sta, da je bil podobno skladno z zahtevo zakona o zaščiti prijaviteljev uveden tako imenovani žvižgač in sprejet Akt o vzpostavitvi notranje poti za zaščito prijaviteljev, “vendar zgolj in izključno z namenom, ki ga nalaga zakon”.

Po besedah generalnega direktorja in strokovne direktorice onkološkega inštituta vse navedeno kaže, “da gre pri navedbah, ki so bile v javnosti podane v zvezi z Onkološkim inštitutom Ljubljana, za neutemeljene obtožbe in manipulacije, ki blatijo dobro ime ustanove, sodelavcev in tudi vodstva bolnišnice”. Napovedala sta, da bo vodstvo – če se bodo tovrstne navedbe nadaljevale – primorano “tudi pravno zaščititi dobro ime ustanove”.

Onkološki inštitut Ljubljana
Onkološki inštitut Ljubljana (Foto: Denis Sadiković/N1)

Spomnimo, da je predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo, sicer zaposlen na onkološkem inštitutu, kirurg Erik Brecelj, ki ga je na to mesto postavil premier Robert Golob, koalicijske Socialne demokrate v zadnjem času večkrat javno obtožil, da so skorumpirana stranka, ki da v zdravstvu pleni že desetletja – prav onkološki inštitut pa da je darilo, ki ga je stranka dobila po zadnjih volitvah.

Kot smo poročali, je kot enega od dokazov, da navedbe SD, da so se spremenili, ne držijo, izpostavil postavitev Andraža Jaklja za generalnega direktorja ljubljanskega Onkološkega inštituta oktobra leta 2022.

“Ni jasno, kaj ta dela, tudi dobrim strokovnjakom deli opomine pred izgubo službe in ne vemo, kakšni so njegovi nameni,” je med drugim navedel. Med očitki, ki jih je Brecelj izrekel na račun Jaklja, je tudi ta, da je v službo za korporativno varnost kot vodjo zaposlil Matjaža Jazbeca, ki po Brecljevih besedah komunicira z visokimi predstavniki Socialnih demokratov.

Tudi v SD so prejšnji teden navedli, da bodo v prihodnjih dneh razmislili, ali bodo zoper Breclja zaradi izjav vložili tožbo. Predsednica stranke Tanja Fajon je v oddaji N1 STUDIO povedala, da odločitve o tem še niso sprejeli, najprej pa pričakujejo najmanj opravičilo. “Jaz nisem vzela enega evra, nisem lopov,” je med drugim dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje