Po številnih pričevanjih in razkritjih N1 o nasilju: novi svet želi poročilo

Slovenija 09. Nov 202317:53 8 komentarjev
Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana (foto: Uroš Kokol/N1)

Težko pričakovana seja sveta zavoda Psihiatrične klinike Ljubljana ni postregla s presenečenji: vodstvo z generalnim direktorjem Bojanom Zalarjem na čelu ostaja. Svetniki so mu naročili pripravo poročila o nasilju nad pacienti, o čemer smo na N1 prvič poročali že konec maja.

Novi svet zavoda Psihiatrične klinike Ljubljana je na današnji konstitutivni seji vodstvu naročil, naj do naslednje seje pripravi “poročilo oz. pregled stanja glede na medijske objave za obdobje treh let”, so s klinike sporočili v pisni izjavi za medije. Vodstvu so naložili tudi, da “prezentira kliniko v javnosti s primeri dobre klinične prakse”.

Ob tem so se svetniki seznanili tudi s polletnim poročilom poslovanja in sprejeli novi statut.

Za predsednika sveta je bil soglasno izvoljen dr. Tomaž Subotič, ki je predstavnik ustanovitelja, za podpredsednika pa Aljoša Lapanja, predstavnik zaposlenih na kliniki, še izhaja iz izjave.

Sedemčlanski svet sicer sestavljajo še Dragica Vrkič Kozlan, Simon Zore in Žiga Barbarič kot predstavniki ustanovitelja (torej vlade); Borut Bogataj kot predstavnik zavarovancev, Nika Cigoj Kuzma pa kot predstavnica uporabnikov.

Današnjo sejo, prvo po petih mesecih, je po naših informacijah sklical generalni direktor prof. dr. Bojan Zalar, na dnevnem redu pa ni bilo točke o nasilju nad pacienti, na katero smo v preiskovalnem članku prvič opozorili že konec maja. Spomnimo, da sta članku sledila kriminalistična preiskava ter sistemski nadzor, ki ga je uvedlo ministrstvo za zdravje. Ne preiskava ne nadzor še nista zaključena.

Z ministrstva za zdravje so po objavi našega drugega preiskovalnega članka o nasilju prejšnji mesec med drugim sporočili, da pričakujejo, da bo novi svet zavoda “z vso skrbnostjo naslovil vse očitke in v skladu s pristojnostmi tudi ustrezno ukrepal”.

Potem ko smo na N1 oktobra objavili drugi preiskovalni članek, so bile o problematiki nasilja nad pacienti obveščene številne evropske in mednarodne organizacije. Skupina podpisnikov jih je v pismu opozorila tudi na neodzivanje pristojnih ministrstev in vlade.

Naslednja seja sveta ljubljanske psihiatrične klinike naj bi bila 7. decembra.

Klinika sklenila sodelovanje z novo piar agencijo

Potem ko smo poročali, da je vodstvo klinike po objavi prvih pričevanj o nasilju nad pacienti “zaradi obtožb in napadov v medijih” angažiralo oglaševalsko agencijo Pristop in ji za pomoč pri komunikaciji z mediji julija plačalo nekaj več kot 15.000 evrov, zdaj sodelujejo že z novo piar agencijo. Gre za agencijo Taktik, ki jo vodi Matjaž Klipšteter. Po javno dostopnih podatkih je klinika omenjeni agenciji od septembra plačala nekaj več kot 6.500 evrov.

Tu pa lahko prebere celoten N1 dosje s pričevanji, ki smo jih v seriji člankov objavljali v rubriki Poglobljeno. Kaj se je dogajalo na kliniki in kaj se je zgodilo po naših objavah?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje