Po trikratnem vetu poslanci znova o zaščiti živali, KGZ in vračilu glob

Slovenija 15. Okt 202310:30 2 komentarja
Robert Golob, državni zbor, Luka Mesec, Tanja Fajon
Foto: Borut Živulović/Bobo

V torek bodo poslanci sejo nadaljevali s ponovnim odločanjem o predlogih zakonov, na katere je državni svet izglasoval veto. Ponovno bodo odločali o noveli zakona o zaščiti živali, dopolnitvi zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in o zakonu o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih odlokov.

Zakon o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih odlokov predvideva povrnitev glob, stroškov prekrškovnih postopkov, postopkov prisilne izterjave in odvzete premoženjske koristi, ki so bili plačani oziroma izterjani v postopkih, uvedenih na pravnih podlagah, za katere se je izkazalo, da so bile v neskladju z ustavo, pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje.

Predlagatelji veta so opozorili, da je zakon neustrezen in da je šlo v času epidemije za izjemne okoliščine, sprejete rešitve pa da predstavljajo kršitev načela pravne države in slab zgled za naprej.

Državni svet je izglasoval veto tudi na novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), s katero želijo predlagatelji, kot pravijo, zagotoviti depolitizacijo zbornice. Novela namreč določa, da za člane organov zbornice na naslednjih volitvah, ki bodo leta 2024, ne bi smeli kandidirati člani političnih strank oz. funkcionarji na lokalni, državni in evropski ravni. Da je zakonski predlog ustavno sporen, so opozorili tudi nekateri ustavni pravniki.

Ponovno bodo poslanci glasovali tudi o noveli zakona o zaščiti živali, s katero želijo predlagatelji zagotoviti večjo zaščito živali pred zanemarjanjem. Novela med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice ter prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih. Predvideva tudi vzpostavitev instituta kvalificiranega prijavitelja, ki je v javnosti in stroki dvigal največ prahu. Gre za osebe, katerih temeljne naloge bodo odkrivanje in prijavljanje mučenja in zanemarjanja živali, osveščanje ter sodelovanje v inšpekcijskih postopkih.

Vsi trije zakoni so na matičnih odborih državnega zbora prestali ponovno presojo. Za ponovno sprejetje zakonov bo pri glasovanju potrebna absolutna večina, torej 46 glasov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje