Po ujmi grozijo plazovi: na Gorenjskem in v Podravju ogroženih več hiš

Slovenija 08. Avg 202312:13 > 13:59 0 komentarjev
Plaz v okolici Šentilja
Plaz v okolici Šentilja (Štefan Žvab/Facebook)

Po tem, ko so narasle vode odtekle, skrb na Gorenjskem in v Podravju povzročajo zemeljski plazovi. Ogromno jih je zasulo ceste ter jih razdejalo, kar nekaj pa jih ogroža tudi stanovanjske hiše. Iz nekaterih so se morali prebivalci začasno umakniti in sedaj čakajo na ocene geologov.

Na Gorenjskem se po katastrofalni ujmi še vedno prožijo plazovi. Po trenutnih informacijah, ki še niso dokončne, so zabeležili že več kot 200 plazov, je za STA povedal regijski poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid.

Na Koroški Beli, kjer je bila za del prebivalcev tudi minulo noč odrejena evakuacija, po besedah Šmida tečejo priprave za vzpostavitev alarmiranja glede stanja plazu, ki  je deloval pred ujmo. Nove evakuacije ne bodo potrebne, na jeseniški občini pa domačine kljub temu pozivajo, da razmere spremljajo. Stanje plazov medtem ocenjujejo v občini Tržič pa tudi v Naklem in Cerkljah na Gorenjskem, kjer se za evakuacijo še niso odločili. Šmid je ob tem poudaril, da so plazovi po vsej regiji.

Intervencije sicer še vedno potekajo v občinah Škofja Loka in Gorenja vas – Poljane kjer odstranjujejo posledice poplav. Drugod so intervencije večinoma končane, zato se je 177 gorenjskih gasilcev s 25 vozili odpravilo pomagat v Mozirje.

Plazovi grozijo tudi Podravju. V Občini Šentilj so v zadnjih treh dneh našteli 30 novih plazov, tisti, ki so nastali že med preteklimi neurji, pa so se poglobili. “Stanje je zopet alarmantno. Samo na cestni infrastrukturi imamo skupno 80 plazov,” je za STA povedal župan Štefan Žvab. Plazeča se zemlja ogroža hiši dveh družin, ki čakata na ugotovitve geologov. Plazovi so ti zasuli tudi kar nekaj cest, ki jih sedaj po Žvabovih besedah skušajo usposobiti.

S številnimi plazovi se soočajo tudi v občinah Selnica ob Dravi in Kungota. Po besedah selniške županje Vlaste Krmelj so jih 50 našteli na cestah. “Še posebej veliko jih je na cesti proti Svetemu Duhu na Ostrem vrhu, tudi do sto metrov globoki so,” je pojasnila. Skrbijo jo napovedi novih padavin, saj s pobočij na številnih delih prodira voda, zemljina pa je že močno namočena.

Eden od plazov je ogrožal stanovanjsko hišo na Gradišču, zato so jo morali stanovalci zapustiti, a je geolog v ponedeljek potrdil, da se lahko vrnejo vanjo. “Morajo pa biti zelo pazljivi, ker je plaz meter stran od vhoda v hišo,” je pojasnila županja.

Plaz v okolici Šentilja
Plaz v okolici Šentilja (Štefan Žvab/Facebook)

V Občini Kungota imajo okoli 40 večjih plazov, ki ogrožajo ceste in hiše, manjših plazov in plazov na kmetijskih zemljiščih pa še nimajo preštetih. Ogrožene so tri stanovanjske hiše, iz katerih so zaradi grozečega plazu za njimi izselili prebivalce.

V Mestni občini Maribor so v zadnjih dneh zabeležili okoli 40 plazov, ki ogrožajo predvsem cestno infrastrukturo. Poleg nekaterih lokalnih cest je zaprta tudi državna cesta Bresternica – Gaj, saj je narasli potok odnesel del cestišča. Kot je povedal poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič, so zaradi plazu, ki ogroža hišo, preventivno izselili eno družino, dokler ne dobijo končnega poročila o varnosti objekta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!