Po zaslišanju Snežiča v državnem zboru: “Priča je naredila šov”

Slovenija 28. Jan 202214:52 > 15:32 5 komentarjev
Rok Snežič
N1

Četrtkovo zaslišanje davčnega svetovalca Roka Snežiča pred preiskovalno komisijo državnega zbora je sprožilo plaz odzivov. Številni so delili mnenje, da je zaslišani tako z izbiro oblačil kot tudi z izbiro besed izkazoval neprimeren odnos do hrama demokracije.

Četrtkovo zaslišanje davčnega svetovalca Roka Snežiča pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, je deležno mnogih odzivov. Številni so komentirali, da je Snežič med zaslišanjem izkazoval neprimeren odnos do institucije, v katero je bil povabljen, tako z izbiro oblačil kot z izbiro besed.

Spomnimo, da se je Snežič zaslišanja pred preiskovalno komisijo udeležil oblečen v majico, na kateri je bila stara fotografija poslanca Levice Mihe Kordiša, njegovo podobo pa je imel tudi na svoji maski iz blaga. V odzivih na Snežičevo izbiro oblačil so mnogi navajali pravila o notranjem redu v državnem zboru, ki v 6. členu trdijo, da je treba za vstop v državni zbor biti “dostojno oblečen”, osebi, ki ni dostojno oblečena, pa se vstop ne dovoli. Platneno masko s Kordiševo podobo je Snežič po intervenciji strokovnih služb zamenjal, saj maske iz blaga niso več ustrezne.

Snežič je na vprašanja komisije večinoma odgovarjal z enim od dveh odgovorov, in sicer, da se ne spomni, ali pa se je skliceval na 10. člen zakona o parlamentarni preiskavi. Prav na ta zakonski člen, ki med drugim določa, da lahko priče odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon, se je nekaj ur pred tem sklicevala tudi Snežičeva žena in prvotna največja lastnica Nova24TV Klavdija Snežič.

Je pa Snežič v odgovorih dejal tudi, da se je prišel v državni zbor zabavat, po mnenju mnogih je bil nespoštljiv ter do nekaterih članov komisije osebno napadalen.

Snežič: Da me bo zasliševal gospod Janko, ki je medicinski brat po izobrazbi, mi je izpod časti

Ko je Snežič na začetku zaslišanja napovedal, da bo na vsa vprašanja odgovarjal z enim od dveh vnaprej pripravljenih odgovorov, je odločitev zagovarjal z besedami: “Ne mislim z ljudmi, ki niso niti pravniki – jaz sem dvojni doktor prava – da me bo zasliševal gospod Janko, ki je medicinski brat po izobrazbi, mi je izpod časti. Da mene nekdo zaslišuje kot dvojnega doktorja prava, ki je končal srednjo šolo, si ne bom dopustil.”

S tem je Snežič ciljal na podpredsednika komisije Janija Möderndorferja (LMŠ), ki mu je odgovoril, da je poslanec državnega zbora in ga prosil, naj ga naslavlja po priimku.

Norčevanje in integriteta

Po zaslišanju so o Snežičevem odnosu razpravljali tudi člani komisije. Nekateri izmed njih so predsedniku komisije Gregorju Periču (Konkretno) očitali, da je sejo vodil neustrezno in da bi moral Snežiča večkrat prekiniti. Möderndorfer je dejal, da Perič ni zaščitil integritete komisije.

“Če bi kdo drug vodil to komisijo, bi že zdavnaj najmanj trikrat, štirikrat reagiral in zaropotal in ne bi dovolil, da se takšno početje dogaja na taki preiskovalni komisiji,” je dejal. Strinjal se je tudi član komisije Marko Koprivc (SD), ki je menil, da se je Snežič “skrajno norčeval iz parlamentarizma”.

“Priča je naredila šov in vi bi jo morali pri tem zaustaviti,” je dejala članica komisije nepovezana poslanka Janja Sluga. Perič je dejal, da ni želel, da forma prevzame vsebino zaslišanja, a ugotavljal, da je treba prilagoditi način dela preiskovalnih komisij, da bodo na postavljena vprašanja dejansko tudi dobili legitimne odgovore. 

Vzporednice z Juretom Jankovićem

Namestnik člana komisije Jani Ivanuša (SNS) je opozoril, da smo takšen odnos na preiskovalni komisiji že videli, in spomnil na zaslišanje sina Zorana Jankovića Jureta Jankovića leta 2010. Takrat je bil Jure Janković zaslišan pred komisijo, ki se je ukvarjala z gradbenimi posli, na vsa vprašanja pa je odvrnil, da je njegov odgovor enak prejšnjemu in da na vprašanje ne bo odgovarjal.

Kritike tudi na družbenih omrežjih

Snežičevo zaslišanje je odmevalo tudi na družbenih omrežjih, predvsem na Twitterju, kjer je ena od uporabnic izpostavila ravno to, da je bilo Snežiču izpod časti odgovarjati na vprašanja nekoga, ki je po izobrazbi medicinski brat. “In da to še javno in ponosno pove! Kaj to pove o PV? Kaj to pove o odnosu do medicinskih sester in zdravstvenikov (medicinskih bratov nimamo)?” je zapisala Tamara Langus.

Na njen tvit se je odzvala Alenka Jeraj, ki je vprašala, kaj ima s tem predsednik vlade. “Človek se ne zna obnašat. Je pa tak standard na preiskovalni komisiji že pred leti postavil nekdo drug,” je med drugim dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje