“Po zaslugi Pahorja humanitarne organizacije bolj ugledne kot pred desetletjem”

Slovenija 14. Dec 202214:22 0 komentarjev
Bor Slana/STA

Predsednik republike Borut Pahor je na današnjem sprejemu humanitarnih organizacij izpostavil, da je v Sloveniji ogromno dobrote ter da smo na področju razvoja socialne države od osamosvojitve napredovali. Predsednica foruma humanitarnih organizacij Nataša Sorko pa se je predsedniku zahvalila za sodelovanje v zadnjem desetletju.

Borut Pahor se je v nagovoru v predsedniški palači zahvalil prostovoljkam in prostovoljcem, forumu ter humanitarnim organizacijam in izpostavil, da so s skupnimi silami nekatere težave obelodanili in tudi rešili. Poudaril je, da je količina dobrote v Sloveniji res izjemna, človek pa se nanjo v določenih primerih lahko zanese bolj kot na institucije.

Izpostavil je, da država ne sme postati ravnodušna in posledično prenehati z zagotavljanjem socialne podpore ljudem v stiski. So pa po njegovem mnenju humanitarne organizacije nekoliko bolj fleksibilne kot velike državne institucije, ki so do določene mere tudi okorne. Pahor ocenjuje tudi, da je Slovenija kljub določenim težavam in zaskrbljujočim praksam tudi na področju razvoja socialne države v času od osamosvojitve dosegla velik napredek.

Predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije Nataša Sorko je ob tem izpostavila, da po zaslugi Pahorja humanitarne organizacije uživajo boljši ugled kot pred desetletjem. V tem času so po njenih besedah izdatno pomagali pomoči potrebnim. Kot primer je navedla pomoč v hrani, ki so jo razdelili kar 60.000 ton.

Ob tem so samo v letu 2021 prostovoljci opravili za pet milijonov prostovoljskih ur, kar je po njenih ocenah prispevalo vsaj 95 milijonov evrov k bruto domačemu proizvodu in kaže na pomembnost humanitarnih organizacij tudi za slovensko gospodarstvo. Ni pa po njenih besedah materialna pomoč vse, kar ljudje v stiski potrebujejo, saj sta za celostno oskrbo potrebna tudi pogovor in zaupanje.

Poudarila je še, da bodo tudi v prihodnosti tako materialno kot drugo pomoč nudili vsem, ki jo potrebujejo. Po njenem pa je nujno tudi, da se humanitarne organizacije povežejo in tako še lažje sledijo svojemu poslanstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!