Počivalšek končal politično kariero, tri mesece bo prejemal nadomestilo

Slovenija 11. Jul 202212:55 > 15:14 7 komentarjev
Zdravko počivalšek
Borut Živulović/BOBO

Nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek končuje politično kariero. Slabe tri mesece bo še prejemal 80-odstotno nadomestilo osnovne plače, nato pa se bo "podal novim izzivom naproti", je napovedal.

Nekdanji minister za gospodarstvo in predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek je pred dnevi za časnik Delo potrdil, da se umika iz politike. Pojasnil je, da razmišlja o novih izzivih, v prihodnosti bi rad saniral še kakšno podjetje, za časnik je še povedal, da ga vodenje stranke Konkretno ne zanima več.

Počivalšek je danes po Twitterju zapisal, da bo 87 dni od 2. junija do 27. avgusta prejemal nadomestilo v višini 80 odstotkov osnovne mesečne plače, kar mu skladno z zakonodajo pripada. Počivalšek je med  ministrovanjem prejemal 5.800 evrov bruto plače, kar po izračunih pomeni, da finančno nadomestilo, ki ga prejema tri mesece po prenehanju funkcije, znaša 4.600 evrov mesečno.

Nadomestilo plače po prenehanju funkcije ministra bo prejemalo šest ministrov prejšnje vlade, poleg Počivalška še nekdanji finančni minister Andrej Šircelj in kmetijski minister Jože Podgoršek ter ministra za javno upravo Boštjan Koritnik in digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič pa tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič.

Preostali ministri prejšnje vlade za nadomestilo plače niso zaprosili. O nadomestilih plače nekdanjih ministrov sicer odloča mandatno-volilna komisija DZ, višina zneskov pa bo znana po 15. juliju. Po prenehanju mandata imajo nekdanji poslanci, ministri in nekateri drugi funkcionarji pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ pol leta. Izjemoma lahko nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje