Počivalšek ne bo šel nazaj v DZ

Slovenija 03. Jun 202113:47 > 26. Jul 2021 16:24 0 komentarjev
Zdravko Počivalšek
Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo ostal na ministrskem položaju. Njegovo vrnitev v poslanske klopi se je omenjalo predvsem ob neuspešni razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, ko je koaliciji zmanjkal en glas.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ostaja na ministrskem mestu. Po neuspešnem glasovanju o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča se je namreč omenjala možnost, da bi se Počivalšek vrnil v poslanske klopi in s tem koaliciji zagotovil 46. glas.

Izvršni odbor SMC pa se je danes seznanil s Počivalškovo odločitvijo, da ne glede na razmere v DZ ostaja na mestu gospodarskega ministra oziroma se ne bo vrnil v DZ, saj si gospodarska panoga trenutno ne more privoščiti dodatnih pretresov. Počivalšek ocenjuje, da koalicija še vedno deluje dobro in učinkovito, so za STA pojasnili v SMC.

Kako bodo v koaliciji zagotovili 46. glas, ostaja odprto vprašanje. V SDS so namreč napovedali, da bodo o Zorčičevi razrešitvi glasovali tudi tretjič. Omenja se tudi, da utegne premier Janez Janša ali na glasovanje o Zorčiču ali na katero od vsebinskih odločitev DZ, kar naj bi bilo bolj verjetno, vezati zaupnico.

V SMC so spomnili, da je pred strankami koalicije še nekaj velikih vsebinskih izzivov, predvsem zakon o demografskem skladu, davčni paket ter paket debirokratizacije. Pri zakonodajnih predlogih je vladna koalicija za zdaj večinoma uspešna. Vlada ima sama v DZ 38 poslanskih glasov, a večinoma pridobi tudi podporo SNS, DeSUS in poslancev narodnih skupnosti.

Eden od preizkusov bo tudi imenovanje novega ministra za pravosodje. Minuli teden je namreč zaradi zapleta pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev odstopila ministrica za pravosodje iz vrst SMC Lilijana Kozlovič. Izvršilni odbor SMC, ki se je seznanil z aktualnimi političnimi razmerami, je razpravljal tudi o možnih kandidatih za novega ministra. V stranki so zadovoljni, da se je v naboru kandidatov znašlo več imen, kar je po njihovih navedbah dober znak za prihodnje.

Kot so pojasnili v SMC, je izvršni odbor Počivalšku podelil mandat, da do petka zaključi pogovore z dvema možnima kandidatoma za novega ministra in premierjem Janšo oziroma v najkrajšem času Janši posreduje ime izbranega kandidata.

Najverjetnejši kandidat je Marko Starman, kar so v SMC potrdili že v preteklih dneh. Po neuradnih informacijah STA je v igri še stečajni upravitelj Marjan Dikaučič, ki pa utegne v primeru imenovanja Starmana za ministra postati državni sekretar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!