Koalicija o aferi Vizjak: v NSi si bodo vzeli nekaj časa, kaj pravi Počivalšek?

Slovenija 04. Nov 202111:42 > 12:46 6 komentarjev
Tonin na tiskovni konferenci
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik koalicijske SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v odzivu na posnetek pogovora med ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom in podjetnikom Bojanom Petanom napovedal pogovor znotraj stranke in koalicije, vsebine pogovora pa ni komentar. V Novi Sloveniji, kjer so po objavi prvega posnetka, to je bilo oktobra, zahtevali sestanek z ministrom Vizjakom, so za zdaj, po objavi daljšega posnetka, brez vsebinskega komentarja. Po informacijah N1 naj bi se pogovorili na začetku prihodnjega tedna, ko se iz tujine vrne Matej Tonin, ali Vizjak še uživa njihovo zaupanje, pa se bodo odločili do obravnave interpelacije zoper Vizjaka v državnem zboru, ki so jo vložile stranke koalicije Kul.

V vrhu koalicijske Nove Slovenije, ki jo vodi Matej Tonin, za zdaj objave daljšega posnetka med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom vsebinsko ne komentirajo. Po informacijah N1 se bodo o tem pogovorili na začetku prihodnjega tedna, ko se Tonin vrne iz tujine. Ali Vizjak še uživa njihovo zaupanje, pa se bodo odločili do obravnave interpelacije zoper Vizjaka v državnem zboru, ki so jo vložile stranke koalicije Kul. Do tega trenutka tudi še ni znano, ali je z ministrom na štiri oči po objavi daljšega posnetka, katerega avtentičnost je Vizjak zdaj priznal, govoril premier in predsednik SDS Janez Janša, gospodarski minister in predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek pa je napovedal pogovore znotraj stranke in koalicije.

“Do takrat pa zadeve ne komentiram,” je zapisal.

Počivalšek je ob objavi izsekov posnetka pogovora oktobra dejal, da od Vizjaka pričakuje pojasnila, pri čemer je navedel, da “kar se objavi na televiziji, ni nujno res”.

Danes minister za okolje in prostor Vizjak je v današnjem odzivu potrdil avtentičnost v sredo objavljenega posnetka in zatrdil, da je leta 2007 želel preprečiti oškodovanje državne lastnine. Vizjak meni, da je posnetek namenjen njegovi diskreditaciji in oviranju današnjih projektov ministrstva za okolje in prostor, zlasti zakona o varstvu okolja.

V opozicijski LMŠ so medtem sporočili, da pričakujejo takojšen odziv tožilstva in policije.

Počivalšek takrat vodil Terme Olimia

Počivalšek je sicer v času pogovora med Vizjakom in Petanom, ki ga je v sredo v celoti objavil POP TV, vodil in tudi prevzemal Terme Olimia. Prav pomoč pri nakupu družbe Terme Olimia naj bi Vizjak v pogovoru zagotavljal Petanu.

Privatizacija Term Olimia je potekala v zadnjem letu prve vlade Janeza Janše in je bila eden najbolj vročih prodajnih postopkov. Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba in Slovenske železnice, vse v lasti države, so prodajale okoli polovico delnic Term Olimia. Zanimanje je bilo veliko, kot je danes spomnil portal Necenzurirano, v najožjem izboru pa sta bila podjetje Finander, za katerim je stal Petan oziroma Terme Čatež, in konzorcij, v katerem so bili združeni management Term Olimia s Počivalškom na čelu, občina Podčetrtek in cerkveni finančni holding Zvon Ena, ki bi financiral nakup.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje