Podaljšanih osebnih izkaznic ni mogoče uporabiti za prehod meje

Slovenija 14. Jul 202110:45 > 16:02
Osebna izkaznica
Srdjan Živulovič/BOBO

Osebne izkaznice, ki jim je vlada podaljšala veljavnost, je mogoče uporabiti zgolj v Sloveniji. Za prehod državne meje državljani potrebujejo veljavni osebni dokument. Do konca marca je brez veljavne osebne izkaznice ostalo 107.377 državljanov, med njimi jih kar 90.408 nima niti veljavnega potnega lista.

Vlada je z zadnjim protikoronskim zakonom, v katerega so med drugim vključeni tudi novi boni, podaljšala veljavnost nekaterih osebnih izkaznic. Državljani bodo lahko osebne izkaznice, ki jim je veljavnost potekla od 29. marca lani, uporabljali do konca letošnjega leta. Dokument bo veljal, če v tem času oseba ni spremenila osebnega imena, stalnega prebivališča ali drugega osebnega podatka, ki je vpisan na osebni izkaznici.

Pretečeno osebno izkaznico bo mogoče uporabljati zgolj v Sloveniji za dokazovanje identitete in državljanstva. Državljani jo bodo torej lahko uporabljali npr. na bankah in pri notarjih. Vendar pa teh osebnih izkaznic ne bo mogoče uporabiti za prehod meje, “razen v primeru naknadnega bilateralnega dogovora s posamezno državo”, izhaja iz predloga zakona.

Do konec marca je osebna izkaznica potekla 107.377 državljanom, ki je še niso nadomestili. Med njimi jih kar 90.408 nima niti veljavnega potnega lista.

Lansko leto je veljavnost potekla 236.020 osebnim izkaznicam. Vloženih je bilo sicer 270.825 popolnih vlog za izdajo osebne izkaznice, vendar se je število državljanov, ki imajo veljavno osebno izkaznico po večletnem porastu zmanjšalo za 42.797. Letos je do junija veljavnost potekla še 107.457 osebnim izkaznicam, vloženih je bilo 144.548 vlog za izdajo. Do konca leta se veljavnost izteče še 118.413 osebnim izkaznicam.

Število vlog za izdajo osebne izkaznice sicer presega število pretečenih dokumentov. Vendar se povečuje število državljanov, ki jim je veljavnost dokumenta potekla v času omejitvenih ukrepov proti širjenju koronavirusa. Dodatno omejitev predstavlja tudi naročanje strank na upravnih enotah.

Osebne izkaznice se izdajajo z veljavnostjo treh, petih oziroma desetih let, odvisno od starosti državljana ob vložitvi vloge. V nekaterih primerih se izda osebna izkaznica z veljavnostjo enega leta. Starejši od 70 let pa dobijo osebno izkaznico s trajno veljavnostjo.