Podgoršek: Ni potrebe po kopičenju zalog hrane

Slovenija 15. Mar 202215:30 0 komentarjev
Jože Podgoršek
Borut Živulovič /BOBO

Čakajo nas številni koraki, kako povečati samooskrbo na nekaterih segmentih, je na srečanju kmetijskih gospodarstev z območja občine Lukovica dejal kmetijski minister Jože Podgoršek. Na srečanju je znova poudaril, da zaradi vojne v Ukrajini ni potrebe po kopičenju zalog hrane, predstavil pa je tudi ključne vsebine nove skupne kmetijske politike.

Po besedah Jožeta Podgorška nas čakajo številni koraki, kako povečati samooskrbo na nekaterih segmentih, pri čemer je nekaj ukrepov zapisanih v strateškem načrtu, kjer je ena od ključnih skrbi stabilizacija pridelave, je dejal. “Želimo si narediti trdne in močne verige, povezovati in oblikovati verige po veliki verjetnosti navzgor, torej od kmeta do trgovine. V teh dneh se je to pokazalo kot ključen korak, ki ga moramo narediti, da vendarle stabiliziramo pridelavo hrane in ponudbo v Sloveniji,” je, kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, povedal Podgoršek.

Minister je prisotnim predstavil ključne vsebine nove skupne kmetijske politike 2023-2027 in nacionalnega strateška načrta. Ob tem je izpostavil, da je nova skupna kmetijka politika usmerjena v varovanje in trajnostno upravljanje z naravnimi viri, blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe ter ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Dobava pšenice iz Madžarske stekla normalno

Podgoršek se je dotaknil tudi finančnih sredstev za izvajanje skupne kmetijske politike v novem programskem obdobju. Za to bo namenjenih 1,8 milijarde evrov, znesek pa zajema tudi dodatnih 310 milijonov evro. “Tudi zato, ker je vlada prepoznala kmetijstvo kot eno od strateških panog,” je poudaril. Dodal je, da je razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja mogoč le ob povezovanju in sodelovanju med vsemi deležniki pri prenosu znanja in inovacij.

Se je pa minister dotaknil tudi najaktualnejše teme, in sicer stanja na področju preskrbe s hrano v Sloveniji, predvsem v luči vojne v Ukrajini in posledic za prehranski sektor. Poudaril je, da je ministrstvo v dnevni komunikaciji z deležniki v verigi preskrbe s hrano, in dodal, da v tem trenutku ne beležimo pomanjkanja kmetijskih in prehranskih proizvodov. “Zato tudi ni potrebe po kopičenju zalog, saj posledično čez čas veliko hrane pristane v smeteh. Tudi na področju dobave pšenice iz sosednje Madžarske prihajajo pozitivne informacije od slovenskih dobaviteljev, da je dobava normalno stekla,” je še dejal na dogodku, ki ga je organizirala občina Lukovica skupaj z Razvojnim centrom Srca Slovenije in Kmetijsko gozdarskim zavodom Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!