Podnebje v Sloveniji: kakšno je bilo leto 2021?

Slovenija 12. Jan 202219:00 0 komentarjev
Bled
PROFIMEDIA

Leto 2021 je bilo v Sloveniji nadpovprečno toplo in osončeno ter podpovprečno mokro. Lansko leto je bilo tako že enajsto v nizu zaporednih let, ko temperatura ozračja narašča.

Agencija RS za okolje (Arso) je konec leta 2021 pripravila poročilo o podnebnih značilnostih zadnjega leta. Kot izhaja iz njega, je bilo po podatkih leto 2021 na ravni države nadpovprečno toplo in osončeno ter podpovprečno mokro. Odklon povprečne temperature zraka je na državni ravni znašal 0,7 stopinje Celzija, kar uvršča lansko leto med 17 najtoplejših od leta 1961.

Največji temperaturni odklon so izmerili na Krasu, v delih Dolenjske, Kozjanskega in Haloz.

Meseca, ko je temperatura ozračja najbolj odstopala od povprečja, sta bila februar in junij. Odklon je februarja znašal 3,5 stopinje Celzija in se je uvrstil med sedem najtoplejših. V juniju je največji odklon temperature dosegel 3,4 stopinje Celzija, mesec pa se je tako zavihtel na seznam treh najtoplejših od leta 1961.

Lansko leto je že enajsto v nizu zaporednih let, ko temperatura ozračja narašča. V tem tisočletju smo temperaturo, nižjo od povprečja, izmerili v treh letih, in sicer 2004, 2005 in 2010.

Rekordne majske padavine, a na letni ravni pod povprečjem

Padavin je bilo lani manj od povprečja. Kazalnik višine padavin je znašal 93 odstotkov, kar uvršča leto 2021 med 12 najbolj suhih od leta 1961.

“Prostorsko gledano je bilo leta 2021 najbolj suho na Krasu, delih Notranjske, na Kočevskem, delih Dolenjske, Koroške, Štajerske in Gorenjske ter v ‘kljunu’ države, kjer je znašal kazalnik padavin med 80 in 90 odstotkov, lokalno tudi pod 80 odstotkov. V večjem delu Pomurja, Haloz, v pasu med celjskim območjem prek osrednje Slovenije do Posočja je znašal kazalnik padavin približno 100 odstotkov, nad 105 odstotkov pa na območju Kamniško-Savinjskih Alp in manjšem delu Julijskih Alp,” piše v poročilu.

Dva meseca v letu 2021 sta bila precej mokra, in sicer januar, ko je zapadlo za 180 odstotkov več padavin od povprečja, še bolj pa je bil moker maj, saj je zapadla rekordna količina padavin s kazalnikom 214 odstotkov. Zelo suho je bilo v juniju, marcu, septembru in oktobru.

Grafika
N1

Sedmo najbolj osončeno leto od 1961

Po količini sončnega obsevanja se leto uvršča med sedem najbolj osončenih od leta 1961. Največ sonca je bilo nad deli Notranjske, najmanj pa na zahodu države, delih Dolenjske in na severovzhodu Slovenije.

“Po letni statistiki temperature zraka in višine padavin je bilo lansko leto na ravni države tako najbolj podobno letu 2001, ki je bilo nekoliko hladnejše, vendar s precej podobnim vzorcem odklona temperature, ki se je nižal proti severozahodu države. Leto 2001 je imelo relativno najmanj padavin na severovzhodu države. Seveda so se vremenski potek in regionalne razmere med omenjenima letoma precej razlikovali,” med drugim še piše v poročilu.

Podnebne značilnosti lanskega leta so na Agenciji RS za okolje primerjali s povprečjem obdobja 1981–2010.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!