Podravska regija: kdo so novi župani?

Slovenija 20. Nov 202219:05 > 04. Dec 2022 21:52 0 komentarjev
Podravska regija
N1

Občine, ki statistično spadajo pod podravsko regijo: kdo so izbrani župani in kje bo drugi krog?

Na spodnjem seznamu so občine podravske regije urejene po abecednem vrstnem redu.

1. Benedikt

Še pred zaključkom preštevanja glasovnic je bilo v nekaterih občinah jasno, kdo jih bo vodil v prihodnje. Ena izmed teh je občina Benedikt, ki je imela le enega kandidata. To je bil dosedanji župan Milan Repič, njegovo kandidaturo je podpirala SLS. Glasovnico zanj je oddalo 650 volilcev.

2. Cerkvenjak

Tudi občani Cerkvenjaka so na letošnjih lokalnih volitvah lahko glasovali le za enega kandidata. Svojo kandidaturo je namreč oddal le aktualni župan Marjan Žmavc, ki bo tako občino vodil tudi v prihodnje. Tako kot 2018 je Žmavc tudi letos oddal kandidaturo s podporo volilcev. Volitev se je udeležilo dobrih 40 odstotkov volilnih upravičencev, 50 glasovnic je bilo neveljavnih, za župana pa je glasovalo 644 volilcev.

3. Cirkulane

Občino Cirkulane bo še naprej vodila aktualna županja Antonija Žumbar. Podprlo jo je 69,59 odstotka volilcev. Njen protikandidat Janez Jurgec je prejel 30,41 odstotka glasov. Lokalnih volitev se je udeležilo 57,64 odstotka volilnih upravičencev. Oba sta kandidirala s podporo volilcev. Žumbar je 2018 zmagala v drugem krogu, prejela je 58 odstotkov glasov.

4. Destrnik

V občini Destrnik sta se v drugem krogu pomerila Vlasta Tetičkovič-Toplak (SDS IN SLS – DRUGAČNI & POVEZANI) in Branko Horvat (LISTA ZA URBAN in skupina volilcev). Zmagala je Tetičkovič-Toplak z 52,31 odstotka glasov, Horvat jih je prejel 47,69 odstotka. Volilna udeležba je bila 1.436 oddanimi glasovnicami 65,39-odstotna.

Tetičkovič-Toplak je v prvem krogu sicer podprlo 42,56 odstotka volilcev, Horvata pa 30,97. Volitev se je udeležilo 67,38 odstotka volilnih upravičencev. Dosedanji župan Franc Pukšič se za ponovno kandidaturo ni odločil. Iz njegove liste NAjPREJ DESTRNIK je kandidiral Robert Simonič, ki ga je podprla tudi skupina volilcev. Simoniča je na letošnjih volitvah podprlo 26,47 odstotka volilcev.

5. Dornava

V drugem krogu volitev za dornavskega župana je zmagal Matej Zorko (SDS) s 75,21 odstotka glasov. Njegov nasprotnik, dosedanji župan Rajko Janžekovič (podpora volilcev) jih je prejel 24,79 odstotka. Volilna udeležba je bila 54,75-odstotna.

Za mesto župana so se v prvem krogu poleg Zorka in Janžekoviča potegovali še Janko Merc (skupina volilcev), Drago Ciglar (skupina volilcev), Stanislav Ciglar (Zeleni Slovenije), Viljem Mar (skupina volilcev), Miran Prigl (SNS) in Sandi Žuran (NSi). Volitev se je v prvem krogu udeležilo 61,90 odstotka volilnih upravičencev.

Janžekovič je sicer 2018 kandidiral s podporo SDS in zmagal v drugem krogu (podprlo ga je 51 odstotkov).

6. Duplek

Občino Duplek bo tudi v prihodnje vodil dosedanji župan Mitja Horvat, ki je bil edini županski kandidat. Pri kandidaturi ga je podprla skupina volilcev. Volilna udeležba je bila 26,33-odstotna.

V nasprotju z letošnjimi volitvami je imel 2018 protikandidata, a je zmagal že v prvem krogu, ko ga je podprlo 64 odstotkov volilcev.

7. Gorišnica

V občini Gorišnica se aktualni župan Jožef Kokot (SLS) ni odločil za kandidaturo, tako da bodo tam zagotovo dobili novega župana. Za to mesto so se potegovali štirje kandidati: Janko Erhatič (skupina volilcev), Jožef Petek (SLS), Janko Ranfl (SDS) in Borut Kolar (skupina volilcev).

V drugem krogu je z 58,85 odstotka glasov slavil Kolar, Petek, njegov nasprotnik v drugem krogu pa je prejel 41,15 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 57,63-odstotna.

8. Hajdina

Občino Hajdina bo še naprej vodil Stanislav Glažar. Na lokalnih volitvah ga je podprlo 57,51 odstotka volilcev. Glažar se je na volitve podal s podporo SDS, SD in SNS. Na zadnjih volitvah je bil edini kandidat za vodenje te občine, letos pa se je pomeril z Jankom Mercem. Ta je kandidiral s podporo volilcev, prejel pa je 42,49 odstotka podpore. Volilna udeležba je bila 54,76-odstotna.

9. Hoče – Slivnica

V občini Hoče – Slivnica so izbirali med dvema kandidatoma, občino pa bo še naprej vodil dosedanji župan Marko Soršak. Prejel je 78,84-odstotno podporo. Pomeril se je s kandidatom SDS Vojkom Golobom. Ta je prejel 21,16-odstotka podpore. Na volišča je odšlo 38,18 odstotka volilnih upravičencev.

Soršak je 2018 prejel 69-odstotno podporo, letos pa je kandidiral s podporo svoje liste Znamo. Zmoremo! Marko Soršak.

Soršak je za STA dejal, da bi si sam sicer želel višje volilne udeležbe, saj se je v tej občini na volišča odpravilo le 40 odstotkov volilnih upravičencev. A je kljub temu zadovoljen z izidom, saj lahko zdaj z ekipo nadaljuje delo na zastavljenih projektih, kot so izgradnja kanalizacijskega omrežja in osnovne šole v Slivnici, vodovoda na Pohorju, dozidavo vrtcev v Slivnici in Rogozi ter urejanje novih tematskih poti.

10. Juršinci

V občini Juršinci so na tokratnih volitvah dobili novega župana, vodil jo bo Robert Horvat. Podprlo ga je 52,12 odstotka volilcev, kandidiral pa je s podporo volilcev. V predvolilni tekmi se je pomeril z Alojzom Hergo (SLS) in Vesno Krampelj (SDS). Herga je dobil 34,67 odstotka podpore, Krampelj pa 13,21. Lokalnih volitev se je udeležilo 64,89 odstotka volilnih upravičencev.

Dosedanji župan Alojz Kaučič (SLS), ki je na prejšnjih volitvah dobil 59 odstotkov glasov, letos ni kandidiral.

11. Kidričevo

Tudi Kidričevo bo še naprej vodil dosedanji župan Anton Leskovar (SDS). Pomeril se je s kandidatom SD Jadrankom Školnikom. Leskovarja je podprlo 63,02 odstotka volilcev, njegov tekmec pa je dobil 36,98-odstotno podporo. Volitev se je udeležilo 57,52 odstotka volilnih upravičencev.

Leskovar je na prejšnjih volitvah v prvem krogu prejel prepričljivo podporo 71-odstotkov volilnih upravičencev.

12. Kungota

Županjo so izvolili tudi v Kungoti. Občino bo še naprej vodila Tamara Šnofl, ki je bila edina kandidatka. Svojo kandidaturo je vložila s podporo volilcev. Lokalnih volitev se je udeležilo 32,56 odstotka volilnih upravičencev.

Na prejšnjih volitvah 2018 je zmagala v drugem krogu, ko jo je podprlo 55 odstotkov volilnih upravičencev.

13. Lenart

V občini Lenart se je za položaj župana potegoval le aktualni župan Janez Kramberger. Za vnovičen mandat se je potegoval s podporo stranke Ferš in skupine volilcev. Na prejšnjih volitvah je prejel 80-odstotno podporo. Volilna udeležba je bila 31,55-odstotna. Neveljavnih glasovnic je bilo 147, glas podpore za aktualnega župana pa je oddalo 2.030 volilcev.

14. Lovrenc na Pohorju

Zgolj enega kandidata so imeli tudi v občini Lovrenc na Pohorju. Nov mandat na čelu občine je tako ponovno pripadel aktualnemu županu Marku Rakovniku, ki ga je pri kandidaturi podprla skupina volilcev. Lokalnih volitev se je udeležilo 40,18 odstotka volilnih upravičencev. 53 glasovnic je bilo neveljavnih, glas za aktualnega župana pa je oddalo 1.005 volilcev.

Leta 2018 so župana dobili v drugem krogu, ko je Rakovnika podprlo 64 odstotkov volilcev.

15. Majšperk

Občina Majšperk bo dobila novega župana. Trenutna županja Darinka Fakin (SLS), ki je bila na prejšnjih volitvah edina kandidatka, se za vnovično kandidaturo ni odločila.

Odslej bo občino vodil Sašo Kodrič (SLS), ki je dobil 60,44 odstotka glasov. Pomeril se je z Dušanom Mesaričem (Gibanje Svoboda), Marjanom Vesenjakom (SDS) in Janjo Dežmarić Zolar (NSi). Dežmarić Zolar je prejela 16,43 odstotka glasov, Vesenjak 13,70 in Mesarič 9,42. Volitev se je udeležilo 56,36 odstotka volilnih upravičencev.

16. Makole

Občino Makole bo še naprej vodil trenutni župan Franc Majcen. Majcna, ki je kandidiral s podporo volilcev, je podprlo 55,96 odstotka občanov.

Na prejšnjih volitvah je bil Majcen edini županski kandidat, njegova tekmeca letos pa sta bila Jožef Trol, ki ga je podprla skupina volilcev, in Danilo Lončarič, ki je bil kandidat stranke SDS. Lončariča je volilo 40,38 odstotka volilnih upravičencev, Trola pa 3,66. Volilna udeležba je bila 40,18-odstotna.

17. Maribor

Občani Maribora bodo župana izbirali v drugem krogu. Izbirali bodo med Sašo Arsenovičem (podpora volilcev) in Francem Kanglerjem (Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije). Za zdaj je preštetih 99,95 odstotka glasovnic. Arsenovič je prejel 36,66 odstotka glasov, Kangler pa 25,5. Lokalnih volitev se je udeležilo 41,05 odstotka Mariborčanov. Dogajanje v Mariboru smo spremljali v živo.

Po neuradnih rezultatih je v Mariboru zmagal aktualni župan Arsenovič. Podprlo ga je 61 odstotkov volilcev, njegovega nasprotnika Kanglerja pa 39 odstotkov. Volilna udeležba je bila v Mariboru 36,90-odstotna.

V Mestni občini Maribor se je za župana sicer potegovalo kar 15 kandidatov. Ob Arsenoviču in Kanglerju še Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope), Vojko Flis (Gibanje Svoboda), Vladimir Šega (Levica), Miha Recek (SLS in Naša dežela), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Dejan Kaloh (SDS), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti), Boštjan Klun (SD), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Nina Beyokol (Piratska stranka Slovenije) in Bernard Memon (NSi).

Arsenovič in Kangler sta se pomerila že v drugem krogu lokalnih volitev 2018. Arsenovič je takrat prejel 58 odstotkov glasov.

18. Markovci

Markovce bo še naprej vodil dosedanji župan Milan Gabrovec (Liberalna demokracija Slovenije). Njegov izzivalec je bil Dragan Mikša, ki je kandidiral s podporo volilcev. Za Gabrovca je glasovalo 53,58 odstotka volilnih upravičencev, Mikša pa je prejel 46,42- odstotno podporo. Lokalnih volitev se je udeležilo 70,12 odstotka volilcev.

Gabrovec je na prejšnjih volitvah imel 59-odstotno podporo.

19. Miklavž na Dravskem polju

Občino Miklavž na Dravskem polju bo še naprej vodil aktualni župan Egon Repnik. Kandidiral je s podporo Liste za skupno občino Miklavž na Dravskem polju, prejel pa je 68,05 odstotka glasov.

Na volitvah je imel dva protikandidata: Iztoka Peterina (Dialog za napredek) in Simono Marko (SD). Peterina je podprlo 20,70 odstotka volilcev, Marko pa 11,25. Volilna udeležba je bila 66,63-odstotna.

Repnik je na zadnjih lokalnih volitvah zmagal v drugem krogu, ko ga je podprlo 59 odstotkov volilnih upravičencev.

“Odločilo je preteklo delo,” je svoj uspeh za STA pojasnil Repnik. “V preteklem mandatu je bilo veliko pridobitev za vsako generacijo, v vsakem kraju. Mislim, da so ljudje prepoznali, da je bil to res trud za vse nas,” je povedal. V nadaljevanju bo med drugim delal na obnovi Ptujske ceste in kulturnega doma ter dokončanju infrastrukture v Dravskem Dvoru.

20. Oplotnica

Tudi Oplotnico bo še naprej vodil trenutni župan Matjaž Orter. Tako kot 2018 se je tudi letos pomeril z nasprotnico Andrejo Kos. Orter je Kos na zadnjih lokalnih volitvah premagal v prvem krogu, ko je Orter prejel 58 odstotkov glasov, Kos pa je prepričala 42 odstotkov volilcev. Oba kandidirata s podporo volilcev.

Podobno je tudi letos. Orter je prejel 58,79 odstotka glasov, Kos pa nekoliko manj: 35,01 odstotka glasov. Z njima se je namreč letos pomeril še en kandidat: Džuro (Stanislav) Volčič, ki je prepričal 6,20 odstotka volilcev. Vsi trije so kandidirali s podporo volilcev. Volitev se je udeležilo 63,73 odstotka volilcev.

21. Ormož

V Ormožu je prepričljivo zmagal aktualni župan Danijel Vrbnjak (SDS), ki je imel enega protikandidata, in sicer Ivana Škrleca (SLS). Za Vrbnjaka je glasovalo 91,43 odstotka volilcev, za Škrleca 8,57. Na volišča je odšlo 49,14 odstotka volilnih upravičencev v tej občini.

Vrbnjak je županski stolček leta 2018 osvojil v drugem krogu, ko je zbral 56 odstotkov glasov.

22. Pesnica

Občino Pesnica bo še naprej vodil aktualni župan Gregor Žmak, ki je bil edini kandidat. Pri kandidaturi ga je podprla skupina volilcev. Volilna udeležba je bila 26,04-odstotna. Neveljavnih glasovnic je bilo 188, glas za aktualnega župana pa je oddalo 2.079 volilcev.

Na zadnjih volitvah je zmagal v drugem krogu, ko ga je podprlo 66 odstotkov volilnih upravičencev.

23. Podlehnik

Tudi v občini Podlehnik je bil rezultat znan takoj po zaprtju volišč, saj so imeli le enega kandidata. Gre za aktualnega župana Sebastiana Toplaka, ki ga je podprla skupina volilcev. Na volišča se je podalo 45,34 odstotka volilnih upravičencev. Neveljavnih glasovnic je bilo 33, glas podpore za aktualnega župana pa je oddalo 711 volilcev.

Toplak je leta 2018 zmagal s prepričljivo prednostjo, v prvem krogu je prepričal 76 odstotkov volilcev.

24. Poljčane

V občini Poljčane so dobili novega župana. Petro Vrhovnik, ki je kandidirala s podporo volilcev, je izbralo 69,28 odstotka volilnih upravičencev. Na drugo mesto se je uvrstil Zoran Berdnik (podpisi volilcev), ki ga je podprlo 18,73 odstotka volilcev. Jožef Kohne (SLS) je prejel 7,89 odstotka podpore, Anita Jodl (NSi) pa 4,10. Volilna udeležba je bila 54,94-odstotna.

Doslej je Poljčane vodil Stanislav Kovačič.

25. Ptuj

Na Ptuju je v prvem krogu zmagala aktualna županja Nuške Gajšek (SD). Po preštetih 99,98 odstotka glasovnic je Gajšek prejela 64,29 odstotka glasov. Na drugo mesto se je uvrstil Andrej Čuš, ki je prejel 16,14 odstotka glasov. Lokalnih volitev se je na Ptuju udeležilo 47,61 odstotka volilnih upravičencev. Več o dogajanju na Ptuju.

Za mesto župana se je potegovalo osem kandidatov: Nuška Gajšek (SD), Boštjan Koražija (Levica), Suzana Lara Krause (SLS), Robert Križanič (Resni.ca), Andrej Lacko (SNS), Štefan Petek (Gibanje Svoboda), Franjo Rozman (SDS) in Andrej Čuš (skupina volilcev).

Edina županja mestne občine je vodenje Ptuja prevzela 2018, v drugem krogu je s 66 odstotki podpore premagala nekdanjega župana Štefana Čelana.

26. Rače – Fram

Občino Rače – Fram bo še naprej vodil aktualni župan Branko Ledinek. Občani so že na zadnjih volitvah imeli na izbiro le enega kandidata. Pri njegovi kandidaturi ga podpira stranka SLS. Volilna udeležba je bila 33,85-odstotna. Neveljavnih glasovnic je bilo 125, glas za aktualnega župana pa je oddalo 2.180 volilcev.

27. Ruše

V občini Ruše so se za mesto župana potegovali trije kandidati. Aktualna županja Urška Repolusk je kandidirala s podporo volilcev. Na zadnjih volitvah je zmagala v drugem krogu, podprlo jo je 54 odstotkov volilcev. Njena tekmeca letos sta bila kandidat Gibanja Svoboda Darko Knez in Martin Lesjak, ki je kandidiral s podporo volilcev. Po 99,97 odstotka preštetih glasov so občani nov županski mandat znova zaupali Urški Repolusk, saj je prejela 60,73 odstotka glasov. Drugouvrščeni Darko Knez je prejel 27,62 odstotka glasov, Martin Lesjak pa 11,66 odstotka. Volilna udeležba v tej občini je bila 52,54-odstotna.

Repolusk v novem mandatu med drugim napoveduje ustvarjanje pogojev za razvoj turizma in stanovanjsko gradnjo. “Želja je, da se naša občina v prihodnje postavi na turistični zemljevid, kot privlačna občina tako za dnevnega turista kakor za tistega, ki bo nekaj dni preživel v njej. Usmerjamo se v trajnostni, zeleni, butični turizem z edinstveno izkušnjo doživetja v naravi in kulinariki. Za širitev turističnih kapacitet pa bomo prilagodili prostorske pogoje umeščanja,” je po pisanju STA napovedala pred volitvami.

28. Selnica ob Dravi

Aktualna županja Vlasta Krmelj bo še naprej vodila občino Selnica ob Dravi. Pri kandidaturi jo je podprla stranka SDS. Na volišča je odšlo 32,02 odstotka volilcev. Neveljavnih glasovnic je bilo 258, glas za županjo pa je oddalo 1.477 volilcev.

Krmelj je na prejšnjih volitvah zmagala v prvem krogu, ko je nagovorila 64 odstotkov občanov.

29. Slovenska Bistrica

V občini Slovenska Bistrica je imel aktualni župan Ivan Žagar, ki je kandidiral s podporo SLS, SDS, NSi in DeSUS, tri tekmece: Mateja Španingerja (SNS), Ljuba Polesa (Gibanje Svoboda) in Romana Brzina (Za ljudstvo Slovenije). Žagar je zmago odnesel v prvem krogu, saj je zanj glasovalo 69,67 odstotka volilcev, medtem ko je Poles dobil 22,82 odstotka glasov. Volilci so Španingerju namenili 4,81 odstotka glasov, Brzinu pa 2,7 odstotka glasov.

30. Središče ob Dravi

V Središču ob Dravi bodo župana dobili v drugem krogu. Občani so izbirali med štirimi kandidati. Dosedanji župan Jurij Borko, ki je na zadnjih volitvah zmagal v prvem krogu s 67-odstotno podporo, kandidira s podporo volilcev. Njegovi tekmeci so: Andrej Horvat (SDS), Toni Jelovica (skupina volilcev) in Renata Požgan Bubek (NSi). Najvišjo podporo je v prvem krogu dobil Jelovica (42,65 odstotka).

V drugem krogu se je Jelovica pomeril z aktualnim županom Borkom in prav tako zmagal, in sicer s 50,04 odstotka glasov. Borko je prejel 49,96 odstotka. Volilna udeležba v drugem krogu je bila 71,10-odstotna.

31. Starše

V občini Starše so že dobili novega župana. Za to mesto se je potegoval le en kandidat, ponovno je kandidiral župan Stanislav Greifoner, ki ga je pri kandidaturi podprla skupina volilcev. Greifoner je bil župan že do sedaj, a na zadnjih lokalnih volitvah 2018 ni zmagal. Prejel je namreč 30 odstotkov glasov in je moral priznati poraz proti kandidatu Desusa Bojanu Kirbišu. Po njegovi smrti so občani kot nadomestnega župana izvolili Greifonerja, na volitvah 2020 je z 52 odstotki glasov premagal protikandidatko Natašo Petek. Tokrat je glas podpore zanj oddalo 1.270 volilcev, 97 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

32. Sveta Ana

Občina Sveta Ana je dobila novega župana, vodil jo bo Martin Breznik. Njegovo kandidaturo sta podprla Lista ZA Sveto Ano in skupina volilcev. Prejel je 79,62 odstotka glasov. Pomeril se je z Urbanom Kolmanom, ki je kandidiral s podporo volilcev. Za Kolmana je glasovalo 20,38 odstotka volilcev. Volilna udeležba je bila 59,24-odstotna.

Dosedanji župan občine Sveta Ana Silvo Slaček se za vnovično kandidaturo ni odločil. Slaček je na zadnjih volitvah v prvem krogu prejel 90-odstotno podporo.

33. Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Vse kaže, da bo občino Sveta Trojica v Slovenskih goricah še naprej vodil aktualni župan David Klobasa, ki je kandidiral s podporo NSi. Zanj je volilo 84,69 odstotka občanov. Za mesto župana se je pomeril s protikandidatom Dragom Lipičem, ki ga podpira SD. Za Lipiča je glasovalo 15,31 odstotka občanov. Volilna udeležba je bila 68,54-odstotna.

Na zadnjih volitvah je Klobaso v prvem krogu podprlo 84,69 odstotka volilcev. Preštetih je 99,92 odstotka glasovnic

34. Sveti Andraž v Slovenskih goricah

Občino Sveti Andraž v Slovenskih goricah bo še naprej vodila aktualna županja Darja Vudler Berlak, ki v volilni tekmi ni imela nasprotnika. Pri njeni ponovni kandidaturi sta jo podprla Neodvisna lista skupaj za ljudi! in skupina volilcev. Volitev se je udeležilo 48,21 odstotka volilnih upravičencev. Neveljavnih glasovnic je bilo 47, za županjo pa je glasovalo 471 volilcev.

Leta 2018 je na lokalnih volitvah zmagala v prvem krogu, ko je prejela 62 odstotkov glasov.

35. Sveti Jurij v Slovenskih goricah

Občino Sveti Jurij v Slovenskih goricah bo tudi v prihodnje vodil dosedanji župan Peter Škrlec, ki je bil edini kandidat za to mesto. Pri kandidaturi ga je podprla SDS. Že na zadnjih volitvah je bil Škrlec edini kandidat. Volilna udeležba je bila 26,86-odstotna. 28 glasovnic je bilo neveljavnih, za župana pa je glasovalo 477 volilcev.

36. Sveti Tomaž

Občino Sveti Tomaž bo tudi v naslednjem mandatu vodil aktualni župan Mirko Cvetek, ki je kandidiral s podporo NSi. Volilna udeležba je bila 51,26-odstotna. Neveljavnih glasovnic je bilo 51, za župana pa je glasovalo 875 volilcev.

Na zadnjih volitvah 2018 je prepričljivo zmagal v prvem krogu, ko je nagovoril 76 odstotkov volilcev.

37. Šentilj

V občini Šentilj so se za mesto župana potegovali trije kandidati. Poleg aktualnega župana Štefana Žvaba, ki je kandidiral s podporo volilcev, še Marijo Janžek (skupina volilcev in nestrankarska lista občanov) in Zdenka Ploj (Gibanje Svoboda).

Za zdaj so prešteli 99,97 odstotka glasov. Kaže, da bo občino še naprej vodil Žvab. Glede na delne rezultate ga je podprlo 69,83 odstotka volilcev. Ploj je dobila dobrih 21 odstotkov glasov, Janžek pa dobrih devet.

Žvab je sicer leta 2018 zmagal v prvem krogu, ko je prejel 51 odstotkov podpore.

“Verjamem, da sem ljudi prepričal s svojim delom v preteklosti. In tudi v prihodnje bom izpolnil svoje obljube,” je Žvab povedal za STA. Med drugim napoveduje delo na projektih krajevne hiše v Zgornji Velki, gasilskega doma in novega vrtca v Ceršaku, pohodniško-kolesarskega mosta čez Muro, športnega centra in naravnega bazena v Sladkem Vrhu ter novega vrtca in medgeneracijskega centra v Šentilju.

38. Trnovska vas

Občino Trnovska vas bo še naprej vodil trenutni župan Alojz Benko (SLS). Volilo ga je 69,57 odstotka volilcev. Imel je dva izzivalca: Slavka Mohariča (Resni.ca) in Jožefa Potrča (Lista volilcev). Potrč je dobil 18,54 odstotka glasov, Moharič pa 11,89 odstotka. Volitev se je udeležilo 70,95 odstotka volilnih upravičencev.

Benko je bil na zadnjih županskih volitvah edini kandidat.

39. Videm

Občina Videm je dobila novega župana. Aktualni župan Branko Marinič (SDS) se je na tokratnih volitvah pomeril z Branetom Kolednikom (Stranka mladih – Zeleni Evrope). Za Kolednika je glasovalo 51,39 odstotka volilnih upravičencev, dosedanji župan pa je dobil 48,61 odstotka podpore. Volitev se je udeležilo 59,48 odstotka volilnih upravičencev.

Marinič je na zadnjih volitvah zmagal v drugem krogu, ko je dobil 60-odstotno podporo.

40. Zavrč

Zmagovalec županskih volitev je znan tudi v občini Zavrč, kjer se je za to mesto potegoval le aktualni župan Slavko Pravdič. Pri kandidaturi ga je podprla NSi. Volitev se je udeležilo 37,63 odstotka volilnih upravičencev. Neveljavnih glasovnic je bilo 39, medtem ko je podporo aktualnemu županu dalo 479 volilcev.

Leta 2018 je v prvem krogu prejel 58 odstotkov glasov.

41. Žetale

Občino Žetale bo še naprej vodil dozdajšnji župan Anton Butolen, ki je bil edini kandidat za ta položaj. Kandidiral je s podporo volilcev. Volitev se je udeležilo 42,67 odstotka volilnih upravičencev. Neveljavnih glasovnic je bilo 59, glas za aktualnega župana pa je dalo 460 volilcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!