Podražitev v slovenski Istri: pitna voda odslej dražja

Slovenija 01. Feb 202316:15 0 komentarjev
voda
PROFIMEDIA

Družba Rižanski vodovod je v občinah Koper, Izola, Piran in Ankaran zaradi podražitve energentov danes zvišala ceno pitne vode. Izračunali so, da bo povprečno gospodinjstvo v marcu dobilo za dva evra višji račun.

Za gospodinjstva je cena pitne vode  15,6 odstotka višja kot doslej, za gospodarstvo pa 25,7 odstotka. Elaborat o oblikovanju cen so v torek potrdili člani sveta občin ustanoviteljic javnega podjetja.

Na Rižanskem vodovodu so izračunali, da bo povprečno gospodinjstvo, ki na mesec porabi 12 kubičnih metrov vode, v marcu dobilo za dva evra višji račun.

Nova vodarina za gospodinjstva znaša 1,15 evra za kubični meter, za podjetja pa po 2,10 evra. Skupaj s ceno odvajanja in čiščenja odpadne vode bodo gospodinjstva, priključena na javno kanalizacijsko omrežje, za kubični meter vode odštela 2,44 evra. To je sicer bistveno več od slovenskega povprečja.

Kot so sporočili iz javnega podjetja, je svet ustanoviteljic podprl uskladitev cen s stroški, ker bi vztrajanje na dosedanjih cenah onemogočilo normalno poslovanje. Na Rižanskem vodovodu so poudarili, da so se stroški energentov v preteklih mesecih zvišali za 250 odstotkov. Dodali so, da bi bila cena vode še višja brez nedavnih naložb podjetja v lastne sončne elektrarne.

Zagotovili so, da kljub težkim tržnim razmeram ostajajo zavezani k izpeljavi vseh načrtovanih projektov in nalog, med katerimi ima prioriteto nadgradnja povezave s Kraškim vodovodom za boljšo oskrbo obalnega območja s pitno vodo, predvsem v poletnih mesecih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!