Pogajanja o plačah v zdravstvu brez napredka, sindikati še glasneje o zaostritvi

Slovenija 22. Nov 202315:37 0 komentarjev
zdravniška ordinacija
Foto: Denis Sadiković/N1

Sindikati so z vlado nadaljevali pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo. A po navedbah sindikatov tudi tokrat napredka niso dosegli, zato sindikati vse glasneje omenjajo zaostrovanje aktivnosti.

Vlada in sindikati so se danes sestali na pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo.

Tako v okviru stebrov kot celotnega javnega sektorja so sicer pogajanja v zadnjem času zastala. Tudi danes glede na izjave sindikatov vsebinsko niso dosegli napredka. Če premika v pogajanjih ne bo, pa v sindikatih vse bolj omenjajo zaostrovanje aktivnosti.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je pojasnil, da je bil današnji sestanek sklican na pobudo Fidesa. Bliža se namreč konec leta in glede na zaveze iz sporazuma, ki sta ga Fides in vlada podpisala januarja, bi do takrat že morali oblikovati t. i. zdravstveni steber. Če vsebina ločenega plačnega stebra za zdravstvo ne bo implementirana do 1. januarja 2024, pa sporazum predvideva ločena pogajanja s Fidesom.

Kot je danes dejal Polh, dvomijo, da bo zdravstveni steber oblikovan do konca leta, a bi želeli, da vlada jasno pove, kako naprej. Pri tem pa zahtevajo konkretne rešitve, saj nanje čakajo že predolgo, je dejal.

Pojasnil je, da so vladi na podlagi podpisanega sporazuma poslali predlog aneksa h kolektivni pogodbi in po njegovih besedah so pripravljeni sesti za mizo ter se pogajati o predlogu aneksa, do katerega se vlada sicer doslej še ni opredelila. A če se do konca leta ne bo zgodilo nič, bodo zadeve pretehtali in v tem primeru je pač v ospredju zaostritev sindikalnih aktivnosti, je dodal Polh.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je prav tako opozorila, da že kar nekaj časa čakajo na vladni odgovor na njihov predlog odprave plačnih nesorazmerij, pričakujejo tudi vladni odziv na predlog standardov in normativov v zdravstveni dejavnosti in za zdravstvene sodelavce v socialnem varstvu.

Za zdaj po besedah Ilešič Čujovič v sindikatih tudi še nimajo informacije, kdaj bi se lahko nadaljevala krovna pogajanja za javni sektor. Vlada je sicer po protestu sindikatov pristala na umik prepovedi usklajevanja plač v javnem sektorju v letu 2024. V sindikatih pa zdaj pričakujejo vladni predlog načina uskladitve vrednosti plačnih razredov z inflacijo za prihodnje leto. Hkrati pričakujejo, da bodo pogajanja o tem vprašanju zaključili še pred koncem leta.

Če se pogajanja ne bodo takoj nadaljevala in če jim vlada ne bo posredovala predlogov, ki bi ustrezno odgovorili na njihove zahteve, so v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, za 7. decembra napovedali protestni shod.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!