Pogled iz zraka: kako potekajo dela na tretji razvojni osi? (VIDEO)

Slovenija 16. Mar 202319:39 2 komentarja
Zajem zaslona/Twitter

Dars je objavil posnetek del na tretji razvojni osi – hitri cesti, ki bi Korošce povezala s preostalim delom države. Domačini nanjo čakajo že skoraj 20 let.

Družba za avtoceste (Dars) je na Twitterju delila posnetek gradbišča na tretji razvojni osi, hitri cesti med štajersko avtocesto in Slovenj Gradcem na Koroškem.

Korošci na tretjo razvojno os čakajo že skoraj 20 let, zaradi napovedanih zamikov pa vladi Roberta Goloba nekateri očitajo, da nanje pozablja. Konec februarja se je časovnica severnega dela tretje razvojne osi zamaknila, dela namreč tečejo počasi, na nekaterih odsekih se je zapletlo s pridobivanjem gradbenih dovoljenj in njihovo pravnomočnostjo. Dars je delovno verzijo terminskih planov sicer predstavil konec decembra in vanjo na zahtevo ministrstva za infrastrukturo vključil tudi utemeljitve odstopanja.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je v začetku februarja predstavila ocene Darsa glede predvidenih časovnih rokov gradnje severnega dela tretje razvojne osi, po katerih bi se zadnji od osmih odsekov med Velenjem in Slovenj Gradcem zgradil do junija 2028, odsek Šentrupert-Velenje pa do konca leta 2028. Na slovesnosti ob začetku gradnje hitre ceste na Koroškem – na odseku Jenina – ki je bila 24. avgusta 2021, je prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak sicer napovedal dokončanje celotnega odseka hitre ceste Šentrupert–Slovenj Gradec do konca leta 2027.

Lani je skupna realizacija gradbenih del znašala okoli 16 milijonov evrov, letošnjo vrednost pa načrtujejo v višini 28 milijonov evrov, oba zneska sta brez DDV.

Zaradi zamikov je v začetku marca potekal tudi protestni shod v organizaciji SDS Koroška, ki trdi, da zdajšnja vlada pozablja na Korošce. V Golobovi stranki so takrat odgovorili, da je bila obljuba o dokončanju projekta 2027 dana prav v času vlade Janeza Janše, predsednika stranke SDS. Civilna iniciativa Hoč’mo cesto, ki si prizadeva za izgradnjo tretje razvojne osi, se dogodka ni udeležila, saj so njeni predstavniki shod razumeli kot politični dogodek.

Takrat smo v terenski oddaji N1 STUDIO soočili koroška poslanca Alenko Helbl iz opozicijske SDS in Janija Prednika, vodjo poslanske skupine koalicijske SD. “Pod vlado, ki jo vodi Robert Golob, so se začeli zamiki gradnje, pod vlado Janeza Janše pa se je pospešeno delalo. To, kar vidite, da je zgrajeno, je zgrajeno že kar nekaj časa. Zavedamo se, da se pri gradnji mnoge stvari naredijo, pa se to takoj ne opazi, ampak skrbi nas, da imajo tokratni zamiki drugačno ozadje,” je takrat poudarila Helbl. Dodala je, da izgradnja tega odseka še ne pomeni zaključka gradnje.

Prednik se z navedbami poslanke Helbl ni strinjal, po njegovem mnenju je prelaganje krivde na eno ali drugo vlado nepoznavanje razmer oziroma pridobivanje političnih točk. Opozoril je, da je uprava Darsa še vedno enaka, kot je bila v času, ko je vlado vodil Janša, in da je Dars tisti, ki vodi postopke. Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem videu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje