Pohod neonacizma v Sloveniji, ki jaha na lažnih novicah in novači mladoletnike

Slovenija 13. Jul 202405:15 64 komentarjev
Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Neonacisti so na pohodu, tudi v Sloveniji. "Preoblečeni" v Slovensko obrambno stražo (SOS) paradirajo po Ljubljani, ustrahujejo migrante, se zatekajo k nacističnim simbolom, pri tem pa prek družbenih omrežij uspešno novačijo mladoletnike. Njihovo gonilo so lažne novice. Povzročajo incidente, ki naj bi pritrdili njihovim navedbam, da zaradi nezakonitih migracij Slovenija ni več varna država.  Kdo vse se je povezal v Slovenski obrambni straži in kateri politiki simpatij do te skupine ne skrivajo?

Maja letos se je na družbenih omrežjih pojavila skupina, ki si je nadela ime Slovenska obrambna straža. Kot razlog za svoje organiziranje je navedla, da je “vlada v državo spustila horde migrantov, ki tukaj delajo, kar hočejo”, zato je “čas, da jih ustavimo sami”. To so, kot so navajali, predvsem dolžni  27-letnici, ki so jo “migranti posilili v ljubljanskem parku Tivoli”.

Pri teh navedbah so vztrajali tudi še po tem, ko je policija sporočila, da se posilstvo v Tivoliju, na katerega se sklicujejo, ni zgodilo, in je bilo jasno, da gre za lažno novico.

Prav tako ne zaleže izpostavljanje policije, da je Ljubljana relativno varno mesto in da letos v primerjavi z lanskim letom v tej mestni občini beležijo upad kaznivih dejanj za osem odstotkov.

Napad na migranta, sos
Objavljeno v videu SOS; človeka so privezali na drog, mu okoli vratu nadeli zanko in v roke dali napis ‘remigracija’ (Foto: Posnetek zaslona)

Med objavami predstavnikov SOS je bil še zlasti grozljiv video posnetek, na katerem so domnevnemu migrantu v kukluksklanovskem slogu okoli vratu nadeli zanko, mu potegnili majico čez glavo, v roke pa potisnili  papir z besedo “remigracija”.

Čeprav se je izkazalo, da je ustanovitev SOS temeljila na lažni novici, so se samooklicani branilci “varnosti Slovenk in Slovencev” še naprej zamaskirani sprehajali po Ljubljani in ustrahovali migrante, strah in nelagodje pa vzbujajo tudi pri drugih sprehajalcih. Konec maja so v SOS navedli, da imajo že več kot 200 članov, ki so stari od 16 do 40 let.

Totenkopf na Prešernovem trgu

7. junija, torej dva dni pred evropskimi volitvami, se je na Prešernovem trgu v Ljubljani zbralo okoli 70 članov SOS. Skandirali so protimigrantske in neonacistične parole, prižigali bakle, nosili so transparent s simbolom Totenkopf (smrtne glave), uradnega znaka nacistične enote SS.

Foto: Borut Živulović/BOBO
Shod SOS Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Shod SOS Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Shod SOS Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Shod SOS Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Shod SOS Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Shod SOS Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Shod SOS Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Shod SOS Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Shod SOS Shod SOS
Shod SOS v Ljubljani (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Kot osrednji razlog za shod so predstavniki Slovenske obrambne straže navajali, da je 24-letni Maročan na avtobusu na Viču napadel osnovnošolko in jo porezal z ostrim predmetom. Tudi ta informacija pa se je izkazala za lažno. Nobenega tovrstnega incidenta ni bilo, je pred dnevi sporočila policija.

A je po prepričanju Ambasade Rog policija s svojim ravnanjem prilila olje na ogenj neonacistov. Takoj ko je na družbenih omrežjih in v desnih medijih zakrožila novica o tem, da naj bi migrant porezal deklico, je namreč sklicala novinarsko konferenco, na kateri je sporočila, da gre za lažjo poškodbo in da zadevo preiskuje.

“Policija je nekaj dni pred evropskimi volitvami in neonacističnim shodom sklicala novinarsko konferenco o nepreverjeni novici ter potrjevala vsebino tega shoda in desne propagande. Tudi če bi se incident res zgodil, pa se ni, bi šlo za minoren dogodek, ki se jih vsak dan v Sloveniji zgodi na desetine. Kolikokrat policija o takšnem drobnem kriminalu dela tiskovne konference?” se sprašuje Miha Blažič iz Ambasade Rog.

Se je pa po njegovih besedah na dan, ko so se zamaskiranci zbrali na Prešernovem trgu, zgodil napad na enega od prosilcev za azil v bližini azilnega doma na Kotnikovi ulici v Ljubljani. V Ambasadi Rog poudarjajo, da pripadniki SOS ali njim podobni ljudje sicer redno nadlegujejo prosilce za azil na Viču, ko se ti v večernih urah vračajo iz služb: škropijo jih s solzivcem, nanje spuščajo pse, jih tepejo. Prosilci za azil napadov praviloma ne prijavljajo, saj se bolj bojijo policije kot napadalcev, napad na Kotnikovi ulici na dan protimigrantskega shoda pa so, kot pravi Blažič, prijavili.

Sicer pa gre po njegovi oceni pri napadih na prosilce za azil predvsem za provociranje, da bi prišlo do incidenta in bi bila v medijih ponovno izpostavljena “problematika migrantske kriminalitete”.

Policija: Z ukrepi smo zagotavljali uresničevanje ustavnih pravic

Policija je po shodu SOS na Prešernovem trgu sporočila, da je zadeve budno spremljala, da večjih kršitev javnega reda in miru ni bilo, da policisti o neprijavljenem shodu zbirajo obvestila in bodo v primeru ugotovljenih kaznivih dejanj ustrezno ukrepali. Ob tem so še zapisali, da so z izvedenimi ukrepi “zagotavljali uresničevanje z ustavo zagotovljenih pravic do svobodnega izražanja ter do mirnega zbiranja in javnih zborovanj”.

Očitki, da se policija pri varovanju shoda na Prešernovem trgu ni ustrezno odzvala, niso manjkali. Tako je Pravna mreža za varstvo demokracije poudarila, da bi morala shod desnih skrajnežev razpustiti, za kar da je imela zakonsko podlago.

Policija zagotavlja, da je mnoge pripadnike Slovenske obrambne straže že identificirala. Med njimi po njenih navedbah ne manjka “operativno zanimivih oseb”, ki so že bile obravnavane v policijskih postopkih, večinoma zaradi splošne kriminalitete.

Od rumenih jopičev do Slovenske obrambne straže

Kot pravijo poznavalci, so se v SOS združili različne ekstremistične skupine in posamezniki, ki so pred tem že sodelovali pri rumenih jopičih. Ti so se v času tretje Janševe vlade organizirali proti takratnim petkovim protivladnim protestnikom in so uživali naklonjenost vladajočih.

Zborovanje rumenih jopičev junija 2020
Zborovanje rumenih jopičev junija 2020 (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Ko je bilo očitno, da nameravajo rumeni jopiči pred začetkom alternativne proslave ob 30-letnici samostojne Slovenije zanetiti nasilen incident, jih je policija odstranila.

To je razburilo takratnega premierja Janeza Janšo in notranjega ministra Aleša Hojsa. “Incident na Prešernovem trgu je treba preiskati. Kam pridemo, če bo že kar sin državnega tožilca (Jaša Jenull, op. p.) ukazoval policiji,” je na omrežju X zapisal Janša.

“Policija bo pripravila poročilo, vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče,” je na istem družbenem omrežju napovedal Hojs. Ob tem je še ocenil, da bi lahko rumeni jopiči kulturno praznovali na osrednji proslavi na Trgu Republike in jim ni bilo treba hoditi na alternativno proslavo na Prešernov trg. “Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti,” je Hojs v rumenih jopičih prepoznal bisere.

“Novost: tokrat so zraven mladi rekruti, mladoletniki”

Po navedbah preiskovalnega novinarja Erika Valenčiča v Mladini je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) v poročilu iz leta 2021, ki ga je posredovala parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, poudarila, da sta se v rumene jopiče organizirali neonacistični skupini Blood&Honour in Narodni blok.

Poleg naj bi bili sicer tudi nekateri posamezniki iz HeadHunters Domžale in iz navijaške skupine Green Dragons … Vsi ti naj bi sodelovali tudi v SOS, kot tokratno novost pa Valenčič izpostavlja, “da so zraven mladi rekruti, ki jih trenutno organizirajo in usposabljajo starejši neonacisti”.

Tako se je junijskega shoda na Prešernovem trgu, katerega glavna organizatorka naj bi bila po besedah naših virov neonacistična skupina Blood&Honour, udeležilo veliko mladoletnikov, ki jih starejši skrajneži zlasti z nagovarjanjem prek družbenih omrežij uspešno novačijo v svoje vrste.

Vse bolj aktivni naj bi bili tudi navijači z Obale oziroma iz Lucije; nekateri od njih naj bi bili dobri znanci tamkajšnje policije. Več naših sogovornikov je med udeleženci shoda prepoznalo Demiena Fritza, ki naj bi celo usmerjal sprevod zakrinkancev po Ljubljani.

Andrej Okorn, ki naj bi bil po poročanju več medijev v preteklosti vodja ekstremne skupine Tukaj je Slovenija, je nastopal že kot uradni govorec rumenih jopičev. Vlogo govorca naj bi imel Okorn, sicer direktor ljubljanskega podjetja Rverona, tudi pri Slovenski obrambni straži. On naj bi bil tisti, ki zamaskiran nastopa na Instagramu in sodeluje v pogovorih na YouTubu.

Napad na migranta, sos
Foto: @slo.obrambna.straza (INSTAGRAM)

Med člani Slovenske obrambne straže naj ne bi manjkal niti neonacist Urban Purgar, ki se je v preteklosti udejstvoval pri rumenih jopičih in rad poveličuje Hitlerja.

Bivši predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot in bivši urednik skrajno desne in fašistične Nacionalne tiskovne agencije (NTA) je bil v torek na ljubljanskem okrajnem sodišču obsojen zaradi groženj Tanji Fajon in Jaši Jenullu ter zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Dobil je pogojno kazen enega leta in štirih mesecev zapora s preizkusno dobo petih let. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Urban Purgar
Urban Purgar (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

Po poročanju Dnevnika je bil Purgar v preteklosti že enajstkrat pravnomočno obsojen, večinoma za premoženjska kazniva dejanja – predvsem tatvine in goljufije. Več naših sogovornikov pa pravi, da je Purgar tudi v notranji komunikaciji predstavnikov SOS zelo agresiven – hujskal naj bi in pozival k nasilju.

Kdo je Žan Žalec?

Po navedbah naših virov naj bi zadeve skušal umirjati Žan Žalec, ki naj bi pred evropskimi volitvami v notranji komunikaciji skupine navajal, da ne želi negativnega izpostavljanja v medijih, saj da bo desnica na volitvah zmagala.

Žan Žalec je vodja Slovenske demokratske mladine (SDM), torej podmladka SDS, v Kranju. Na tem mestu si ga je – čeprav je Žalec Ljubljančan – zaželel predsednik kranjskega mestnega odbora SDS in poslanec Branko Grims.

Na naše vprašanje, ali je član Slovenske obrambne straže, je Žalec odgovoril, da ni. Prav tako je zanikal, da bi se vključeval v notranjo komunikacijo skupine in da bi bil na junijskem shodu SOS na Prešernovem trgu.

Žalec se je sicer kot predstavnik skrajno desnega gibanja Generacija identitete leta 2017 odzval na povabilo tedanjega predsednika SDM Žana Mahniča na praznovanje 28. obletnice podmladka SDS. Mahnič pravi, da je Generacija identitete takrat ponujala odgovore na najbolj pereča vprašanja o prihodnosti in obstoju Evrope.

“V podmladku smo takrat pripravljali program za naslednje volitve in smo imeli kar nekaj skupnih točk – Evropa identitete in svobode, ki temelji na sodelovanju suverenih narodov in držav. Domoljubje pa ni ne fašizem ne zločin!” dodaja Mahnič.

Purgarjevo društvo je imelo status društva v javnem interesu

Žan Žalec je bil tudi med ustanovitelji Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, katerega zastopnik je Urban Purgar. To društvo je v prejšnjem mandatu, ko je bil na čelu ministrstva za kulturo Vasko Simoniti, dobilo status organizacije v javnem interesu na področju kulture, a je v tem mandatu ta status izgubilo. “Širijo nestrpnost, sovražni govor, celo neko spogledovanje z nacizmom, kar pa je absolutno sporno in nekaj, zaradi česar ne morejo imeti statusa društva v javnem interesu,” je poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Na vprašanje, ali je še član Generacije identitete in Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, je Žalec odgovoril, da tega ne komentira. K enakemu odgovoru se je zatekel, ko smo ga vprašali o njegovih povezavah z rumenimi jopiči. Se je pa pohvalil, da je poleg novinarke Nova24TV Tanje Brkič edini predstavnik Slovenije v mednarodni organizaciji Patriots Network.

Žalcu se po informacijah N1 obeta delovno mesto asistenta Branka Grimsa, ko bo ta nastopil funkcijo evropskega poslanca. Da je Grims njegov veliki vzornik, kaže tudi Žalčevo magistrsko delo na FDŠ – Nova Univerza z naslovom Analiza sodbe ESČP glede nošenja verskih oblačil – Dakir proti Belgiji.

V opisu te naloge lahko preberemo, da “magistrsko delo temelji na pogovoru s strokovnjakom s področja verskih oblačil oziroma s poslancem državnega zbora mag. Brankom Grimsom”.

Žan Žalec (prvi na levi) med volilno kampanjo Branka Grimsa za poslanca v Evropskem parlamentu (Foto: SDM Kranj/FACEBOOK)

Drugi Grimsov asistent naj bi postal Gašper Pečar, nekdanji stažist evropske poslanke Romane Tomc in oplotniški svetnik SDS. Pečarjevo ime se je pojavilo v aferi “snegec”: bil naj bi med četverico, ki naj bi na dogodku podmladka SDS uživala kokain.

V mandatu tretje Janševe vlade je Pečar dobil službo v novoustanovljenem uradu za demografijo, ki so ga v sedanjem mandatu ukinili. Trenutno dela v vladnem uradu za oskrbo in integracijo migrantov, kar mu – sodeč po njegovi bližini z Brankom Grimsom – ni ravno pisano na kožo.

Žalec in Pečar z Grimsom v Bruselj?

Branko Grims je namreč goreč borec proti “ilegalnim migrantom”; med najpogostejšimi besedami, ki jih uporablja, je remigracija. Na vprašanje, ali držijo informacije N1, da bosta njegova asistenta Žalec in Pečar, oziroma zakaj je izbral prav njiju, Grims ni odgovoril, saj da mu mandat evropskega poslanca začne teči šele 16. julija.

Je pa zapisal: “Moj izbor bodo izključno tisti, ki so organizacijsko in diplomatsko bistveno bolj sposobni kot vsi slovenski levičarji skupaj – z uničujočo ujmo Golobove vlade na čelu!”

N1 STUDIO Branko Grims
Dolgoletni poslanec SDS in novoizvoljeni poslanec v Evropskem parlamentu Branko Grims (foto: Uroš Kokol/N1)

Branko Grims podpore Slovenski obrambni straži doslej ni skrival. Udeležil se je tudi spletnega pogovora z zamaskirancem SOS in med drugim povedal: “Pravica do samoobrambe je pravica iz naravnega prava in je nad vsemi pisanimi pravili posamezne države. Ti ljudje, ki so se očitno tukaj sami organizirali, izhajajo iz tega načela.”

Še bolj vidno je bila nad “fanti”, ki se “čutijo dolžni zaščititi Slovenke, Slovence nasploh, otroke in naše prihodnje generacije,” v tem pogovoru navdušena podpredsednica SDM Zala Klopčič. “Fantje, ful vam hvala,” je ponavljala.

Kaj naj bi dal v stranki vedeti Janša?

Čeprav so mediji že poročali o domnevnih povezavah nekaterih predstavnikov SDS s posamezniki v ekstremističnih oziroma nacističnih skupinah, pa je dal po besedah naših virov Janša znotraj stranke vedeti, da nad sodelovanjem Grimsa in Zale Klopčič v omenjenem spletnem pogovoru s predstavnikom SOS ni bil navdušen.

Očitno je ocenil, da bi utegnilo tako nedvoumno kazanje simpatij skupini, ki po Ljubljani paradira z nacističnimi simboli in ki domnevnim migrantom natika zanko okoli vratu, odbiti tudi kakšnega volilca SDS oziroma stranki na evropskih volitvah škodovati. A je Branko Grims na njih dobil kar 12.757 preferenčnih glasov.

Tudi iz soočenja Janše in premierja Roberta Goloba na N1 pred evropskimi volitvami je bilo mogoče razbrati, da bi se prvak SDS vprašanjem o simpatijah Grimsa in Klopčič do SOS najraje izognil.

Dejal je, da ni vedel, da bosta šla na ta pogovor, in celo ocenil, da “nihče od kandidatov SDS tega SOS ni podprl”.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Janez Janša pred začetkom soočenja z Robertom Golobom na N1 pred evropskimi volitvami (Foto: Aljaž Uršej)

Portal Nova24TV pa je nemudoma po shodu na Prešernovem trgu objavil, da ima SOS zaslombo v globoki državi, ki želi diskreditirati desnico pred evropskimi volitvami.

“Od skupine so se že distancirali v Slovenski demokratski stranki, v kateri so prepričani, da za skupino stoji akter več političnih afer Drago Kos. Policija naj bi imela v skupini celo svojega agenta,” so zapisali v mediju blizu stranki SDS. S tem pa so šokirali pripadnike SOS, ki naj bi se spraševali, kako jih lahko v SDS povezujejo z levičarji in ali naj se zaradi tega pritožijo.

Mahnič: “Prostora ne sme biti za simbole vseh treh totalitarizmov”

Več naših sogovornikov ocenjuje, da s predstavniki SOS sodeluje tudi poslanec SDS Žan Mahnič – nekateri ga vidijo celo kot koordinatorja te skupine iz ozadja.

Mahnič je za N1 povedal, da je politik, ki ne deluje v ozadju, ampak vedno v ospredju. “Zato ni možno, da bi kakorkoli koordiniral delo te skupine ali v njej sodeloval, saj to ni v moji navadi. Skupino poznam samo toliko, kolikor sem lahko zasledil v medijih, in nič več. Lahko pa pritrdim njihovim navedbam, da policija pri ščitenju Slovencev pred migranti ni učinkovita,” je še zapisal v odgovoru.

Žan Mahnič
Poslanec SDS Žan Mahnič (foto: Uroš Kokol/N1)

Na naše vprašanje, kako ocenjuje to, da SOS uporablja nacistične simbole in poveličuje nacizem, pa je odgovoril: “Ne vem, katere simbole skupina SOS uporablja, če so nacionalsocialistični, se mi to ne zdi primerno in to obsojam. V Sloveniji ne bi smelo biti prostora za simbole vseh treh totalitarizmov – fašizma, nacionalsocializma in komunizma, saj so Slovencem in svetu povzročili preveč gorja.”

In zakaj je sodeloval pri ustanovitvi podmladka SDS v Žireh, v katerem so bili po poročanju medijev tudi nekateri člani skupine Blood&Honour? Mahnič odgovarja, da je bil na ustanovitvi tega podmladka kot član izvršilnega odbora SDM na nacionalni ravni.

Ob tem dodaja, da tega, če je bil kdo od članov omenjenega podmladka tudi pri Blood&Honour Slovenija, ni vedel, saj da sam nikoli ni bil član te skupine.

Ne le prekršek, ampak tudi kaznivo dejanje?

Poslanci koalicije so v četrtek sporočili, da je treba poveličevanju nacizma in fašizma narediti konec. V parlamentarni postopek so vložili predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, v kateri je za širjenje nasilnih ideologij fašizma in nacizma ter za uporabo njunih simbolov predvidena kazen od 1.000 do 2.500 evrov.

Kot so poudarili, se je koalicija hitro in odločno odzvala na stopnjevanje neofašističnih pojavljanj in groženj, ki jih v zadnjem času širi SOS. Pri tem pa vendarle ne gre spregledati, da je tovrstno novelo premier Robert Golob napovedal že na slovesnosti pri spomeniku padlim borcem za osvoboditev Ljubljane na Orlah pred več kot letom dni.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je pred dnevi v državnem zboru tudi dejal, da bi bilo še mnogo bolj učinkovito, če bi neonacistično ravnanje opredelili ne le kot prekršek, temveč tudi kot kaznivo dejanje.

Izpostavil je pričakovanje, da ministrica za pravosodje Andreja Katič že pripravlja spremembe člena kazenskega zakonika, “v katerem bomo precizno in jasno opredelili kaznivo dejanje”.

Boštjan Poklukar
Notranji minister Boštjan Poklukar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

A očitno na pravosodnem ministrstvu o tem, ali je takšna sprememba res potrebna, še razmišljajo. Kot razlog za to so navedli, da je ustavno sodišče “v odločbi februarja letos podalo interpretacijo in s tem ugotovilo,  da je uporaba nacističnih simbolov lahko kazniva po 297. členu kazenskega zakonika (kaznivo dejanje javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti)”.

V Levici, ki je takoj po protimigrantskem shodu SOS podala pobudo za spremembo kazenskega zakonika, pa vztrajajo, da je treba uporabo nacifašističnih simbolov v kazenskem zakoniku jasno opredeliti kot kaznivo dejanje. In poudarjajo, da so o tem v koaliciji usklajeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje