Policija: Posilstvo v Tivoliju se ni zgodilo

Slovenija 27. Okt 202315:13
Drevored v parku Tivoli
Tivoli (Foto: Uroš Kokol/N1)

Prenekatere je vznemirila informacija o posilstvu mladega dekleta, ki naj bi se zgodilo v ljubljanskem parku Tivoli. Policija je opozorila, da so navedbe o tem dogodku neresnične in da se dogodek ni zgodil. Prav tako je zavrnila obtožbe na svoj račun, da prikriva informacije o tovrstnih dogodkih.

Potem ko se je v javnosti razširila vest, da naj bi bilo mlado dekle posiljeno v ljubljanskem Tivoliju, je Policijska uprava (PU) Ljubljana te navedbe zavrnila in poudarila, da se dogodek ni zgodil.

Da se je v parku Tivoliju zgodilo posilstvo, kroži po družbenih omrežjih, ob tem pa v objavah piše, da naj bi bila “posiljena 22-letnica, in sicer ob 6. uri zjutraj, ko je tekla, posilili pa naj bi jo štirje prebežniki”. “Kljub temu, da smo zainteresiranim javnostim že pojasnili, da se dogodek ni zgodil in da nismo prejeli prijave kakršnegakoli podobnega dogodka na tem območju, pa posamezniki še vedno širijo lažno novico in s tem zavajajo in vznemirjajo javnost,” so zapisali v sporočilu za javnost.

PU Ljubljana je ob tem zavrnila tudi navedbe, da prikriva tovrstne dogodke.

“Vedno smo v vseh primerih, ko je zainteresirana javnost poizvedovala o dogodku, potrdili ali ovrgli navedbe ali se je dogodek dejansko zgodil. Prav tako smo delili vse statistične podatke o doslej obravnavanih podobnih dogodkih in pojasnili nekatere okoliščine posameznih dogodkov,” so zapisali. Treba pa je razumeti, tako PU Ljubljana, da posameznih podrobnosti tovrstnih dogodkov policisti ne morejo pojasnjevati, saj bi s tem lahko škodovali žrtvi, povzročili bi namreč “sekundarno viktimizacijo”.

Skrb za žrtve kaznivih dejanj, še posebej na področju, ki tako močno posega v intimo posameznika, pa je nujna in jo v policiji, kot so poudarili, obravnavajo z vso skrbnostjo. Prav tako so dodali, da kazniva ravnanja zoper spolno nedotakljivost preiskujejo resno in odgovorno, s ciljem, da se storilci teh dejanj izsledijo in ustrezno procesirajo.

Žrtve, kot tudi svojce žrtev, prijatelje in vse druge, ki imajo o takšnih ravnanjih kakršne koli informacije, PU Ljubljana poziva, naj takšna dejanja takoj prijavijo policiji na št. 113, lahko tudi anonimno na št. 080 1200.