Ministrstvo društvu po objavi tvita o Hitlerju ne bo odvzelo statusa

Slovenija 02. Sep 202114:00 > 14:34 3 komentarji
Rumeni jopiči na Prešernovem trgu
BOBO

Ministrstvo za kulturo po informacijah N1 ne bo odvzelo statusa v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, potem ko je njegov predsednik pred mesecem dni objavil tvit "Hitler je heroj". Na ministrstvu vztrajajo, da za odvzem ni pravne podlage. Direktor Centra nevladnih organizacij temu pritrjuje in opozarja, da ministrstva pri odločanju o podelitvi statusa ne presojajo kakovosti dela organizacije, ampak zgolj izpolnjevanje "birokratskih" kriterijev. Ocenjuje še, da bi bilo društvu najbrž lažje prepovedati delovanje kot odvzeti status.

Na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot ne bodo vzeli statusa organizacije v javnem interesu na področju kulture. Kot so povedali za N1, po veljavni zakonodaji ni zakonske podlage, da bi ministrstvo v tem primeru društvu status odvzelo.

Pozivi k odvzemu statusa so se začeli pred mesecem dni, ko je predsednik društva Urban Purgar, sicer vidni predstavnik rumenih jopičev, na Twitterju objavil zapis “Hitler je heroj”.

Tudi na ministrstvu za kulturo so takrat obsodili “zavržen tvit” in zapisali, da ostro zavračajo podpihovanje sovraštva in idej totalitarizmov. Vendar pa ob tem ves čas poudarjajo, da je društvo status nevladne organizacije v javnem interesu dobilo v skladu z veljavno zakonodajo.

Kakšni so pogoji za pridobitev statusa?

Ministrstvo pri presojanju o podelitvi statusa društvu ni presojalo kakovosti njihovega dela, ampak “tehnične” pogoje, ki jih predpisuje zakon o nevladnih organizacijah. Med drugim se mora društvo ukvarjati z dejavnostjo v javnem interesu, delovati mora najmanj dve leti pred vložitvijo vloge in v tem času redno izvajati dejavnosti za uresničevanje ciljev v javnem interesu, imeti mora izdelan najmanj dveletni program bodočega delovanja.

Na naše vprašanje, katero dejavnost v javnem interesu opravlja Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, so na ministrstvu odgovorili, da “deluje na področju ohranjanja starih ljudskih običajev. Povezujejo se z drugimi društvi, organizirajo številne prireditve oz. delavnice ter kot prioriteta izdajajo knjige.” Zanimalo nas je tudi, kaj so ključne točke njihovega dveletnega programa delovanja, ki so prepričale ministrstvo. Na ministrstvu so odgovorili: “S programom, ki so ga izvajali vse od ustanovitve, bodo nadaljevali tudi v prihodnje.”

“Presojamo samo tisto, kar piše v zakonu”

Zdi se torej, da pri presojanju o podelitvi statusa vsebinske presoje o delu organizacije sploh ni. Ali bi lahko nevladni organizaciji, ki sicer ustreza “tehničnim” zahtevam, zavrnili vlogo, ker bi bilo ugotovljeno, da njena dejavnost vsebinsko ni ustrezna ali da, denimo, njeni člani uporabljajo sovražni govor ter nacistično simboliko? “Podelitev statusa NVO v javnem interesu na področju kulture je opredeljena v zakonu o nevladnih organizacijah in zakonu o društvih. Ministrstvo lahko preverja le tisto, kar je določeno v zakonu,” so suho zapisali na ministrstvu.

“Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je izpolnjevalo pogoje za podelitev statusa, torej so jim status morali podeliti. Nihče si ne želi živeti v državi, kjer bi minister odločil drugače, kot določa zakonodaja.”

Goran Forbici, Cnvos

Spomnimo, da je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot povezano z rumenimi jopiči, med katerimi več pripadnikov javno simpatizira z nacističnimi idejami in uporablja nacistične simbole. So tudi izdajatelj spletnega portala Nacionalna tiskovna agencija (NTA), ki ga je njegov nekdanji odgovorni urednik Aleš Ernecl označil za nov slovenski fašistični medij. Ernecl, ki se je pozneje izmikal, češ da je šlo za sarkazem, je nedavno odstopil s položaja odgovornega urednika, nasledil ga je predsednik društva Urban Purgar.

Temeljni problem: odsotnost vsebinske presoje

Direktor Centra nevladnih organizacij (Cnvos) Goran Forbici je opozoril, da je temeljni problem prav v pomanjkanju kvalitativne presoje organizacij, ki zaprosijo za status v javnem interesu. “Leta 2018 smo sprejeli zakon o nevladnih organizacijah, ki je posebej določil, da morajo ministrstva za podeljevanje statusa imeti pravilnike, ki posebej določajo pogoje za posamezno področje. Upali smo, da bodo šli ti pravilniki v smer vsebinske presoje, torej da bo moralo ministrstvo presojati, ali organizacija dela kakovostno in ali so rezultati dela takšni, da prinašajo pomembne koristi družbi. Šlo je v povsem nasprotno smer.”

Po Forbicijevih besedah se je s tem izgubil sam smisel takšnega statusa, ki je bil prvotno namenjen izjemnim organizacijam in temu, da jim je družba za njihov doprinos vrnila z nekaterimi privilegiji. Med drugim so nevladne organizacije v javnem interesu upravičene do pridobivanja donacij iz dohodnine, država ali občina ji lahko v brezplačno uporabo oddajo svoje nepremičnine, oproščene so plačila upravnih taks.

Kvarkadabrine težave s podaljševanjem statusa

Pred tedni je društvo Kvarkadabra, ki vlaga izjemne napore v popularizacijo znanosti in opozarjanje na “slabo” znanost, prejelo dopis ministrstva za izobraževanje, da mora predložiti dokazila o izdaji publikacij ter objavah v medijih o njenih dejavnostih na področju vzgoje in izobraževanja. V nasprotnem bi se lahko zapletlo s podaljševanjem njihovega statusa v javnem interesu.

Predstavnik društva dr. Sašo Dolenc je takrat za STA izrazil upanje, da ne bodo pri presoji žrtev “birokratskih” tolmačenj, saj ne ve, ali uradnikom zadostujejo spletne objave ali morajo biti natisnjene na papirju. Ob tem velja dodati, da je Dolenc izjemno aktiven na družbenih omrežjih, kjer vsak dan objavlja aktualne in preverjene informacije o covidu-19, cepljenju in drugih aktualnih tematikah.

Forbici je ob tem jasen: “Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je izpolnjevalo pogoje za podelitev statusa, torej so jim status morali podeliti. Nihče si ne želi živeti v državi, kjer bi minister odločil drugače, kot določa zakonodaja.” Težava je, kot rečeno, v predpisanih pogojih.

Lažje prepovedati delovanje kot odvzeti status?

Društvo je status dobilo za obdobje dveh let in v tem času bi jim ga težko odvzeli, še ocenjuje sogovornik. Zakon o nevladnih organizacijah omogoča odvzem statusa, če društvo ne izpolnjuje več pogojev ali ne opravlja več dejavnosti v javnem interesu. “Če je ministrstvo ugotovilo, da omenjeno društvo opravlja dejavnost, ki je v javnem interesu, bi jim status lahko odvzeli, samo če bi ugotovili, da te dejavnosti več ne opravlja.”

Forbici meni, da bi v skladu z zakonodajo društvu lažje prepovedali delovanje, kot pa jim odvzeli status. Po zakonu o društvih je namreč prepoved delovanja društva mogoča, če to poziva k narodni, verski in drugi neenakopravnosti ali če razpihuje sovraštvo.

Cnvos zavrnil članstvo

Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot je po poročanju 24ur.com Cnvos zavrnil vlogo za članstvo. V obrazložitev so zapisali, da njegovo delovanje in načrti niso združljivi s temeljnimi nameni in vrednotami Cnvos, pri čemer so se med drugim sklicevali na zapise NTA o superiornosti belske zahodne civilizacije, povezave z gibanjem Generacija identitete, stališčem glede LGBTQ ter izjavah o poskusih globalistov, ki si prizadevajo za uničenje evropske rasne identitete in homogenosti.

Forbici je potrdil, da se je društvo na odločitev CNVOS pritožilo. Center po njihovem mnenju z zavrnitvijo članstva izvaja diskriminacijo in krši zakone. V obrazložitvi so se sklicevali na “uredniško neodvisnost NTA” ter “svobodo govora”. Postopek še ni zaključen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje