Znano je, kako visoka bo naslednja pokojnina (IZRAČUN)

Slovenija 16. Feb 202409:46 12 komentarjev
Redna uskladitev pokojnin
Po januarski delni uskladitvi pokojnin prihaja še redna februarska uskladitev (foto: PROFIMEDIA)

Februarja bodo upokojenci prejeli še malenkost višje pokojnine in tudi poračun za januar. Poglejte izračun v tabeli na koncu članka.

Februarja se bodo pokojnine redno uskladile, upokojenci pa bodo dobili za nekaj evrov višje pokojnine. Redna uskladitev pokojnin se izvede na podlagi sklepa sveta zavoda Zpiz, ki enkrat letno – letos bo to v ponedeljek – po posebni formuli ugotovi, kolikšna bo uskladitev.

Pri izračunu se upoštevata rast povprečne mesečne bruto plače v deležu 60 odstotkov in povprečna rast cen življenjskih potrebščin (inflacije) v deležu 40 odstotkov v preteklem letu. Kot je v četrtek objavil statistični urad, je bila rast povprečne mesečne bruto plače v Sloveniji lani 9,7-odstotna, že nekaj časa pa je znana tudi lanska inflacija; ta je znašala 7,4 odstotka.

Po naših izračunih bi torej redna uskladitev morala znašati 8,78 odstotka. Podatek smo dobili tako, da smo sešteli 60 odstotkov od 9,7 in 40 odstotkov od 7,4, torej: 5,82 + 2,96 = 8,78. Poudarjamo, da to ni uradni podatek, ampak naš izračun na podlagi znane formule. Uradni dvig pa bo znan po seji sveta Zpiza v ponedeljek.

Povprečna pokojnina višja za slabih pet evrov

Februarske pokojnine, ki bodo izplačane prihodnji četrtek, 29. 2., bodo tako za nekaj evrov višje kot januarja, ko je bil dvig precejšen, in sicer so se takrat pokojnine delno uskladile za 8,2-odstotka. Upokojenec s povprečno pokojnino bo tako prejel slabih pet evrov več. Februarja bodo upokojenci dobili tudi poračun za januar v višini 0,58 odstotka (gre za razliko med redno februarsko in delno januarsko uskladitvijo: 8,78 – 8,2 = 0,58).

V spodnji tabeli smo za izračun vzeli upokojenca, ki prejema povprečno pokojnino. Po podatkih Zpiza je ta lani znašala 823 evrov. Dodali pa smo tudi primer, ko upokojenec prejema tisoč evrov pokojnine.

Če se vam tabela ne prikaže takoj, počakajte nekaj trenutkov.

Pokojnine so bile nekoliko višje že zadnja dva meseca lanskega leta, in sicer za 1,8 odstotka. Upokojenske organizacije so namreč pozivale k izredni uskladitvi pokojnin, vlada pa je na koncu privolila – kot je to poimenovala – v povečan del prejemkov za zadnja dva meseca lanskega leta.

Preberite tudi, koliko regresa bodo letos dobili upokojenci in kdaj so datumi izplačil pokojnin v letu 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje