Pokojnine bodo izplačane danes

Slovenija 29. Dec 202106:18 > 08:18 1 komentar
razprodaja
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Upokojenci bodo danes prejeli zadnje pokojnine letos. Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ohranjajo dosedanjo dolgoletno prakso, da v decembru zaradi praznikov ne čakajo z izplačilom na zadnji delovni dan v mesecu.

Ob današnjem izplačilu pokojnin banke opozarjajo, da bodo njihove poslovalnice na predpraznični petek, 31. decembra, odprte le do 12. ure. Zato strankam svetujejo, da nujna bančna opravila, ki so se jih namenili opraviti osebno, postorijo kak dan prej, za dvig gotovine pa uporabijo bankomat.

Pred vstopom v bančno poslovalnico je treba predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT in osebni dokument. Pogoj testiranja je po novem izpolnjen, če ima oseba dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa. Maska in skrb za ustrezno medosebno razdaljo pa sta tako že samoumevni, navajajo v NLB.

Novi protikoronski zakon, ki ga je v ponedeljek sprejel državni zbor, prinaša izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov. Upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli v treh različnih višinah – 130 evrov, 230 evrov ter 300 evrov. Na Zpizu so za STA povedali, da bodo ta solidarnostni dodatek izplačali sredi januarja. V februarju pa je predvidena redna uskladitev pokojnin; po oceni Zpiza naj bi znašala štiri odstotke, izplačan pa bo tudi poračun za januar. V ta namen bo treba na letni ravni zagotoviti približno 236 milijonov evrov.

Več novosti pri upokojevanju

Pri upokojevanju bodo prihodnje leto veljale nekatere novosti. Moškim se bo tako v letu 2022 starostna pokojnina za 40 let pokojninske dobe odmerila v višini 61,5 odstotka od pokojninske osnove. Zahtevana starost za pridobitev pravice do vdovske pokojnine pa bo za vdovo oziroma vdovca znašala 58 let, kar je pol leta več kot letos.

Pokojninska novela, ki se uporablja od 1. maja, je na novo določila tudi najnižjo pokojnino, in sicer v višini 29,5 odstotka od najnižje pokojninske osnove, kar od 1. maja znaša 279,56 evra. Najnižja pokojnina se za nove upravičence ne bo na novo določala v vsakem letu, ampak se bo le še usklajevala tako kot ostale pokojnine.

Splošni pogoji za starostno upokojitev v letu 2022 so tako za moškega kot za žensko 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa oziroma 65 let starosti in najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje