Poslanci sprejeli PKP 10

Slovenija 27. Dec 202119:24 > 21:25
DZ
Matija Sušnik/DZ

Poslanci so sprejeli deseti paket ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19. Za je glasovalo 46 poslancev, nasprotovalo mu je 42 poslancev. Zakon so podprli vsi poslanci koalicije, SNS, oba predstavnika manjšin, nepovezana poslanka Mateja Udovč in trije poslanci Desusa. Franc Jurša je bil zaradi bolezni odsoten. Proti pa so glasovali poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB ter - razen odsotnega Igorja Zorčiča - nepovezane poslanske skupine.

Zakon, ki prinaša najmanj 180 milijonov evrov dodatnih ukrepov, je močno razdelil poslance.

Sprejet zakon prinaša enkraten solidarnostni dodatek za upokojence s pokojninami do 714 evrov, kmete brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalide in vojne veterane, pa tudi mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah. Zakon vsebuje tudi določbo, po kateri bodo do 500 evrov dodatka upravičeni novorojenčki, rojeni do 30. junija 2023. Podaljšuje tudi lanske turistične bone, in sicer do konca junija 2022.

Zakon prinaša tudi odškodnine za hude posledice ali smrt po cepljenju proti covidu-19. Uvaja pa tudi povračilo stroškov za hitre teste za delodajalce in samozaposlene. Zakon ureja še delno povračilo izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu, nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka za s. p., družbenike, delničarje, ki so poslovodje, ter kmete.

V nasprotju s prepričanjem nekaterih pa PKP 10 ne prinaša obveznega cepljenja.

dz dz
Matija Sušnik/DZ
Poslanska skupina Konkretno Poslanska skupina Konkretno
Matija Sušnik/DZ
dz dz
Matija Sušnik/DZ
dz dz
Matija Sušnik/DZ
dz dz
Matija Sušnik/DZ

Pergam napovedal ustavno presojo

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam je zgrožena nad nadaljevanjem prakse sprejemanja zakonodaje brez kakršnega koli sodelovanja javnosti, brez socialnega dialoga v okviru Ekonomsko socialnega sveta in v okviru pogajalske komisije za javni sektor ter na način, ko se z enim zakonom posega v številne predpise in se tako povsem nepregledno spreminja pravni red. Kot najbolj problematične ocenjujejo določbe, ki posegajo v sistem plač v javnem sektorju, in sicer neutemeljeno povsem selektivno, zgolj za eno poklicno skupino. Sporni člen bo sindikat izpodbijal na ustavnem sodišču.

Fides nezadovoljen, ker zdravstvo ostaja del enotnega plačnega sistema

V sindikatu Fides so po današnjem sprejetju novega, že desetega protikoronskega zakona izrazili razočaranje nad dejstvom, da pri njegovem sprejemanju odločevalci niso upoštevali njihove zahteve po izločitvi zdravstva iz enotnega plačnega sistema, pa tudi da država še vedno ni pristopila k iskanju sistemskih rešitev za javni zdravstveni sistem.

Kot so sporočili iz sindikata, novega protikoronskega zakona, ki naj bi veljal zgolj eno leto, niti ni mogoče neposredno uporabljati. Od ministrstva za zdravje zato pričakujejo, da bo še letos predlagalo ustrezne rešitve v poklicni kolektivni pogodbi za zdravnike, s katerimi bodo vsaj začasno sanirali nastala nevzdržna plačna razmerja med zdravstvenimi poklici, še posebej v razmerju do mladih zdravnikov.

(STA)