Novoletni prazniki prestavili izplačilo pokojnin

Slovenija 29. Dec 202206:24 5 komentarjev
upokojenci
PROFIMEDIA

Danes bodo upokojenci prejeli decembrske pokojnine. Razlog za predčasno izplačilo so novoletni prazniki, zaradi katerih se jutri, ko bo zadnji delovni dan, pošte in banke zapirajo prej. Tudi decembrske pokojnine bodo tako kot novembrske za 4,5 odstotka višje, enako pa velja tudi za invalidska nadomestila. Vlada želi prejemnikom na ta način pomagati v času draginje.

Po oceni vlade je do redne februarske uskladitve pokojnin, ki bo znašala 4,9 odstotka, višji zneski pa bodo izplačani konec februarja, še daleč. Glede na to se je odločila, da bodo nekoliko višji že prejemki za zadnja dva meseca v letošnjem letu. Višje bodo pokojnine in vsa invalidska nadomestila razen dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro.

Finančne posledice ukrepa za december so ocenjene na približno 22 milijonov evrov mesečno. Sredstva za izplačilo bo zagotovil državni proračun in ne bodo šla iz pokojninske blagajne. Upokojenec s pokojnino v višini 600 evrov bo prejel 27 evrov višjo pokojnino, torej skupno 627 evrov.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je po zadnjih podatkih pokojninskega zavoda 630.625. Starostnih upokojencev je 473.900, invalidskih pa 70.801.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.