Spremembe pri pokojninah: kako visoke bodo v prihodnjih mesecih (TABELA)

Slovenija 28. Okt 202305:55 19 komentarjev
Upokojenca hodite po poti
Foto: PROFIMEDIA

Pokojnine se bodo prihodnji mesec zvišale, še večja rast pa sledi prihodnje leto. Objavljamo izračun.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je objavil načrt, kako se bodo v prihodnjih mesecih usklajevale pokojnine.

Upokojenske organizacije so od začetka leta pozivale k izredni uskladitvi, a je vlada na koncu privolila v – kot je to poimenovala – povečan del prejemkov za zadnja dva meseca leta. V novembru in decembru bo tako pokojnina višja za 1,8 odstotka. Pokojnine bodo nakazane 30. novembra in 28. decembra.

Če bo zakon o izvrševanju proračunov RS za leti 2024 in 2025, ki je zdaj v parlamentarni obravnavi, sprejet, januarja sledi predčasna uskladitev pokojnin in nadomestil v višini 1,8 odstotka. Februarja bo sledila redna uskladitev, ki bo po nedavnih besedah ministra za delo Luke Mesca predvidoma 8,2-odstotna, ter poračun za januar.

Če imate danes 1.000 evrov pokojnine ...

Ker je iz sporočila ZPIZ težko razbrati, kako točno se bodo zneski usklajevali, smo zavod prosili za konkreten izračun, kakšno pokojnino bo v prihodnjih mesecih prejemal upokojenec, ki ima trenutno 1.000 evrov pokojnine.

Na zavodu opozarjajo, da je izračun narejen ob predpostavki, da prejemnik nima izvršbe. Dodatno smo predpostavili, da bo februarska redna uskladitev 8,2 odstotna.

Njegova pokojnina se bo novembra zvišala za 1,8 odstotka, na 1.018 evrov. Enaka bo ostala tudi decembra in v primeru potrditve zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2024 in 2025 še januarja. Februarja pa sledi redna uskladitev pokojnin, ki pa bo obračunana od trenutne višine pokojnine (torej v našem primeru s 1.000 na 1.082 evrov).

Poleg tega bo upokojenec prejel še poračun razlike med redno in izredno uskladitvijo za januar. Torej bo 8,2 odstotka višjo pokojnino imel že v januarju, a bo denar dobil februarja. V našem primeru bo upokojenec poleg 1.082 evrov februarske pokojnine prejel še razliko med 1.082 evrov in 1.018 evrov. Februarski znesek bo torej 1.146 evrov.

Marca bo upokojenec ponovno prejel 1.082 evrov pokojnine.

Prvič letos tudi božičnica za upokojence

Upokojence letos prvič čaka tudi zimski dodatek oziroma božičnica. Koliko bodo prejeli, preberite v članku Kolikšna bo božičnica za upokojence in kdaj jo prejmejo.

BONUS VIDEO: Bodo pokojnine višje in ali nam bodo “lomili križ” do 67. leta starosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje