Poleg dražjih parkirnin ob Bohinjskem jezeru kmalu tudi manj parkirišč

Slovenija 30. Jun 202311:46 5 komentarjev
Bohinjsko jezero.
Bohinjsko jezero. (Foto: PROFIMEDIA)

Parkiranje ob Bohinjskem jezeru bo dražje dlje časa. Če so bile prej parkirnine dražje le sredi poletja, bodo odslej cene višje vse do septembra.

Letos v občini Bohinj veljajo nekatere spremembe pri parkiranju. Časovno obdobje višjih cen parkiranja ob Bohinjskem jezeru, ki je prej veljalo julija in avgusta, po novem velja od začetka junija do konca septembra. Cena pa ostaja enaka, to je tri evre na uro. So se pa podražile parkirne kartice za domačine in uporaba gozdne ceste na planino Blato.

Spremembe glede parkiranja, ki so jih svetniki Občine Bohinj potrdili na majski seji občinskega sveta, so v veljavo stopile 8. junija letos, dodatno spremembo glede parkiranja na parkirišču Senožeta, kjer je postajališče za avtodome PZA, pa so svetniki potrdili na četrtkovi seji občinskega sveta.

Na tem parkirišču je prej veljalo, da je časovna omejitev parkiranja za avtodome do največ 12 ur, po četrtkovem sklepu pa je to podaljšano na do 24 ur. V tem primeru pa morajo turisti obvezno plačati turistično takso, opravi se tudi prijava gosta. Prej za postanek do 12 ur ni bilo treba plačati turistične takse, je za STA pojasnil župan Občine Bohinj Jože Sodja. Cena na tem parkirišču kljub časovnemu podaljšanju ostaja enaka, to je 20 evrov za 24 ur, prej je bilo 20 evrov za 12 ur.

Dražja tudi uporaba ceste na planino Blato

Z majskim sklepom občinskega sveta se je podražila uporaba gozdne ceste Stara Fužina–Voje–Vogar–Blato, ki po novem znaša 20 evrov na dan. Prav tako so s takratnim sklepom občinski svetniki poenotili cene parkiranja na nekaterih parkiriščih za obdobje od 1. junija do 30. septembra.

Večja sprememba je bila glede parkiranja na parkiriščih ob Bohinjskem jezeru, kjer po novem visoka sezona s ceno parkiranja tri evre na uro velja od 1. junija do 30. septembra, medtem ko je prej takšna cena veljala od 1. julija do 31. avgusta. Izven te sezone je cena od 0,5 do tri evre za uro, odvisno od parkirišča.

So se pa z 10 na 15 evrov letos podražile letne parkirne kartice za občane s stalnim prebivališčem v Bohinju, s 30 na 60 evrov pa letne parkirne kartice za druge lastnike počitniških objektov v tej občini.

Postopno ukinjanje parkirišč

Sicer pa po besedah župana politika občine ostaja nespremenjena; želijo si, da bi čim več parkirišč ob jezeru zaprli. Tako letos ni več v uporabi travnato parkirišče na Veglju. “Potopoma začenjamo ukinjati parkirišča in postopoma uvajati parkirišča izven ‘ožje jezerske sklede’,” je pojasnil župan.

Hkrati želijo z obstoječih parkirišč po občini obdržati avtobusne prevoze do jezera, vožnja z avtobusi pa je brezplačna. Tudi sicer občina spodbuja uporabo drugih javnih prevozov. “Moram reči, da se ljudje kar odločajo za avtobuse in tudi veliko ljudi prihaja z vlakom,” je še povedal bohinjski župan.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje