Polemika po imenovanju ministrove žene: “Čeprav neprimernosti ni, je v škodo”

Slovenija 17. Mar 202415:20 10 komentarjev
Eva Boštjančič in Klemen Boštjančič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po imenovanju Eve Boštjančič v svet SNG Drama se mnenja še vedno krešejo. Zlasti o tem, ali bi jo moralo dejstvo, da je ministrova žena, izločiti iz imenovanja kljub njenim strokovnim kompetencam. Ministrica Asta Vrečko pravi, da ni pomembno, s kom si poročen, ampak kakšne kompetence imaš. A urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov je prepričan, da je povsem po nepotrebnem "senca nepotizma" zdaj padla tudi na Evo Boštjančič. Barbara Rajgelj poudarja, da je ona za članico sveta bistveno bolj kvalificirana, kot je bil ob prevzemu funkcije finančnega ministra kvalificiran njen mož. Predsednik združenja dramskih umetnikov Boris Mihalj pa opozarja na videz nepristranskosti. A ker se je minister iz odločanja na vladi izločil, kršitve zakona o integriteti v tem primeru ni bilo, pravi KPK.

Vlada je na četrtkovi seji med drugim imenovala dve novi članici javnega zavoda SNG Drama Ljubljana. Poleg Urške Pavlovič, ki trenutno opravlja delo vodje kabineta ministra Simona Maljevca, je to postala tudi Eva Boštjančič, doktorica psiholoških znanosti.

Ta odločitev vlade odmeva predvsem zaradi dejstva, da je predstojnica oddelka za psihologijo na ljubljanski filozofski fakulteti tudi soproga finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Ta se je iz odločanja o tej zadevi sicer izločil.

Imenovanje Eve Boštjančič v svet zavoda ljubljanske Drame je dvignilo precej prahu, saj se je postavilo vprašanje, katere kvalifikacije od zahtevanih za opravljanje te naloge izpolnjuje. V sklepu o ustanovitvi javnega zavoda SNG Drama je namreč zapisano, da mora vlada svoje predstavnike v svetu zavoda izbrati “med strokovnjaki s področja dela zavoda, financ in pravnih zadev”.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je tudi predlagala kadrovsko točko imenovanja novih članic v svet zavoda ljubljanske Drame, je že v petek poudarila, da Boštjančič izpolnjuje vse pogoje in ima potrebne kompetence. Po njenih besedah gre za strokovnjakinjo iz organizacije dela zavodov in javnih zavodov. “Prav je, da je v svetu zavoda ene največjih kulturnih ustanov pri nas nekdo, ki ima kompetence s področja organizacijskih ved,” je poudarila Vrečko.

Ministrica je dodala tudi: “Pred nekaj dnevi je bil 8. marec in resnično si želim, da nikogar ne bi sodili po tem, s kom je poročen, ampak po strokovnih kompetencah.”

Mihalj: To škodi zaupanju v vladne institucije

Čeprav na protikorupcijski komisiji poudarjajo, da imenovanje partnerja ministra v svet javnega zavoda ni kršenje zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, če se minister izloči iz vseh postopkov, povezanih z imenovanjem, se porajajo vprašanja o nepristranskosti, na kar opozarja tudi predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije Boris Mihalj.

Mihalj je ta konec tedna odgovoril na novinarska vprašanja, ki smo mu jih poslali po imenovanju Eve Boštjančič.

Ocenil je, da lahko družinski člani, povezani s predstavniki političnih, strokovnih ali drugih avtoritet, tudi v primeru, da “določen položaj pridobijo povsem samostojno, zasluženo in upravičeno”, vseeno “vzbujajo videz nepravičnega naklanjanja časti in služb”.

Boris Mihalj
Boris Mihalj (Foto: Združenje dramskih umetnikov Slovenije)

Po mnenju gledališkega in filmskega igralca, ki je član SNG Drama Ljubljana od leta 2004, se ta javni zavod že dalj časa sooča z ravnanji, ki so v javnosti kritično sprejeta, pa tudi z ne povsem transparentnim delovanjem in cilji.

Tako se je po njegovih besedah nemogoče izogniti vtisu in videzu izkoriščanja družbenega položaja in moči za neupravičeno ali morda celo nezakonito pridobivanje določenih koristi zase ali za znance. “In sicer v škodo skupnosti. Četudi ni dejanske neprimernosti,” dodaja Mihalj.

Čeprav verjame, da je takšno ravnanje iskreno dobronamerno in pravzaprav dobrodošla podpora izražanja naklonjenosti dramski umetnosti in zaposlenim, vseeno “vzbuja dojemanje koruptivnosti, nepotizma ali favoriziranja in škodi zaupanju v vladne institucije”.

“Pred takšnimi odločitvami je zato pomembno razmisliti ne le o dejanski etičnosti pri izbiri članov nadzornega telesa, temveč o celotni strukturiranosti situacije SNG Drama Ljubljana, ki v javnosti že dalj časa izpostavlja dolgoročno delujočo problematiko vodenja, razvoja, namena in ciljev osrednjega gledališča,” za konec še poudarja predsednik združenja dramskih umetnikov.

“Tega ne rabi ne Levica ne Eva Boštjančič”

Tudi glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov ocenjuje, da je imenovanje Eve Boštjančič problematično, pri tem pa tudi on ne dvomi v njene kvalifikacije.

“Problem je, da je ministrova žena. In pika. Je pač ne imenuješ. Ker gre za osnovno higieno. Imenovanje v tem trenutku tudi po nepotrebnem meče senco nepotizma nanjo,” je zapisal v objavi na družbenem omrežju X.

Kot je še dodal v niti objav, ima tudi sam brata pesnika, a pri Cankarjevi založbi nikoli ne bo objavil. “Ker poezijo izdajamo s podporo subvencij, torej javnega denarja,” pojasnjuje. “Je to povsem pravično? Hja, najbrž ni. Ampak zakaj bi metal senco dvoma na njegove sposobnosti? Zakaj bi se sam postavljal v položaj, ko bi dvomil o sebi? Zakaj bi preizkušal meje, ki sem si jih postavil, lastno integriteto? Tega ne rabi ne Levica (od koder je ministrica za kulturo; op.a.) ne Eva Boštjančič,” je še zapisal Harlamov.

Barbara Rajgelj, pravnica iz Pravne mreže za varstvo demokracije, sicer profesorica na Fakulteti za družbene vede, pa je ob novici N1 na omrežju X o imenovanju Eve Boštjančič zapisala, da je ta za članico sveta SNG Drama Ljubljana “bistveno bolj kvalificirana, kot je bil ob prevzemu njen mož kvalificiran za finančnega ministra”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje